Előszoba két világ közt

Kicsi is, szűkös is, lehetőleg rövid ideig tartózkodunk itt, és csupán néhány dolog tárolására szolgál. Legtöbbünk fejében ez az előszoba definíciója. Tévesen. Az előszoba mind funkcionális, mind lélektani szempontból fontos része a lakásnak. Mivel kis alapterületről van szó, és átalakítása bonyolultabb technológiai kialakítást nem igényel, így viszonylag olcsón, magunk is felújíthatjuk.

 

 

Az előtér a külvilág és a személyes belső élettér közötti átmeneti övezet, ahol nemcsak kinti ruháinkat vetjük le, de az utcán ért hatásoktól is megszabadulunk. Itt fogadjuk a hozzánk érkezőket, itt várakoztatjuk azokat, akiket esetleg nem engedünk beljebb (például a postást), és itt tároljuk a levetett kabátokat, cipőket. Egyben szélfogóként is funkcionál, kizárja a külső környezeti hatásokat a lakásból, és persze otthonunk többi helyiségét is csak ezen keresztül közelíthetjük meg.

 

 

Gardróbszekrény

 

 

Az előszoba berendezésében méretéből fakadóan talán a ruhásszekrény elhelyezése okozza a legnagyobb gondot, hisz az előtérből számos ajtó nyílik, amelyek lecsökkentik a szabad falfelületeket, és nyitásirányuk is meghatározza a bútorozhatóságot. Ráadásul nehéz mindennek akkora tárolóhelyet találni, hogy ne zsúfoljuk túl a teret. Jó, ha van egy fiókos része is a 60 centiméter mély akasztós szekrénynek, ahol a kesztyűk, sálak, sapkák kapnak helyet. Ha erre nincs mód, bélelt kosárban is tarthatjuk őket.

 

 

Cipőszekrény

 

 

A lábbelik, cipőápoló szerek számára vásárolhatunk a keskeny előszobákba ideális, 17-20 centiméter mély billenős cipőtárolót, vagy készíttethetjük méretre asztalossal is; ekkor a szekrény mélységét 40-45 centiméterre tervezzük, az ajtó alján szellőzőráccsal. A vizes cipőket emelt, rácsos cipőtárolón tároljuk, hogy a talpuk is megszáradhasson.

 

 

Ruhafogas, előszobafal

A ruhásszekrényen túl praktikus a falra szerelt vagy álló ruhafogas, ahova a vendégek kabátjait, a száradó kinti öltözéket akasztjuk. Ahol kevés a hely, ott az előszobafal kénytelen önmagában betölteni a tároló funkciót. Olyan falat válasszunk, amelyen van kalaptartó, tükör és fogas, ez utóbbi lehetőleg alacsonyan is, gyerekek számára is könnyen elérhető magasságban.

Lepakoló, ülőalkalmatosság

Ne feledkezzünk meg a polcról, lerakóasztalkáról, ahova hazatérve a táskát, kisebb csomagot, leveleket, újságot tehetjük. Ez lehet egy pad is, amely a cipőhúzáshoz, gyereköltöztetéshez az ülőalkalmatosság szerepét is ellátja. Helyszűke esetén egy párnákkal bélelt felhajtható tetejű tárolópad az ideális.

Tükör

Elengedhetetlen tartozéka az előszobának egy egész alakos tükör, ahol még egyszer ellenőrizhetjük öltözékünket, illetve ahol a vendégek is megigazíthatják toalettjüket. A falitükrök, tükrös szekrényajtók remek szolgálatot tesznek a szűkös tér optikai tágításában és a fényviszonyok javításában.

Esernyőtartó

Gyakran megfeledkezünk az esernyőtartóról, pedig praktikusabb megoldás, mint a lépcsőházban vagy a fürdőkádban szárítgatni a vizes ernyőt.

Bejárati ajtó

Funkcióját tekintve véd az időjárástól, s a nemkívánatos személyektől. Ezért megéri áldozni egy jól szigetelő, több ponton záródó biztonsági ajtóra. Érdemes odafigyelni, hogy a bejárati ajtó és a beltéri nyílászárók színben és formában közel azonosak legyenek.

Fűtőtest

Fontos, hogy az előszobát is fűtsük. Egyrészt, mivel zsilipként működik a külső és belső tér között, másrészt, hogy a vizes kabátok, cipők minél hamarabb megszáradhassanak. Az esztétikusabb megjelenés érdekében a fűtőtestet radiátortakaróval tegyük láthatatlanná, amelynek tetejét lerakó asztalként is használhatjuk. Keskeny, hosszúkás radiátor esetén az áttört takarás adhatja magát az előszobafalat is, így az elé felakasztott vizes kabátok garantáltan megszáradnak.

Burkolat

Ne felejtsük el, hogy sok esetben közvetlenül az utcáról, kertből lépünk a lakásba. Jól tisztítható, strapabíró, csúszásmentes, semleges színű burkolatot keressünk. Lehet ez kerámia, természetes kő, linóleum vagy PVC, de ha fahatású melegburkolatot szeretnénk, akkor a parafa a legjobb választás. Érdemes az előtérből nyíló nappali burkolatát „kihozni”az előszobába, hiszen az egységes anyagválasztás térnövelő hatású.

Szellőzés

Mivel a legtöbb helyiség, így a konyha, a mellékhelyiségek az előszobából nyílnak, biztosítanunk kell a folyamatos szellőzést. A látvány mellett az illatok ugyanolyan döntőek a belépő számára: az orrunkat megcsapó szagok összekapcsolódnak a lakásról kialakított vizuális képpel, s meghatározzák benyomásainkat.

Kulcstartó szekrény, rusztikus pad

Nincs kellemetlenebb dolog, mint a reggeli rohanásban eredménytelenül keresgélni az előző este letett kulcscsomót. A bejárati ajtó közelében, egy esztétikus szekrénykében a helyük.
A La Meridianában ezt a „kétszemélyes”, dupla változatot és rusztikus párját, a padot is megtaláljuk.
www.lameridiana.hu

Világítás, színek
Amennyire csak lehet, legyen világos és barátságos az előszoba, színeiben harmonizáljon az innen nyíló helyiségekkel. Kevésbé kelt kaotikus hatást, ha a falak színe és az innen nyíló ajtók azonos színhatásúak. A mennyezeten elhelyezett központi világítás mellett használjunk irányított fényforrást a tükör mellett és a szekrények közelében.

Mozaikok, tükrök
Kellemes hangulatú és kreativitásunknak is teret ad az olasz Sicis gyár egyedi, gyöngyházas felületű mozaikkeveréke. Az Aita Stúdióban megtaláljuk a márványból, inoxból és agyagból készült társait is, hogy kedvünkre játsszunk a színekkel. Ha nem vagyunk elég magabiztosak, hogy egyedül megtervezzük a burkolat mintáját, a stúdióban segítséget kapunk a megvalósításban. Éke lehet az előtérnek a fehér díszes, illetve a virág motívummal díszített fa tükör is.
aita@interware.hu

Visnyei Renáta lakberendező
Vendégeink első benyomásaikat otthonunkról az előszobában szerzik, s az sem utolsó szempont, hogy egy fárasztó nap után hazatérve milyen kép fogad bennünket. Egy ötletesen és stílusosan kialakított előszoba előrevetíti egész lakásunk hangulatát, és már tudat alatt meghatározza a többi helyiséghez való viszonyulásunkat is.
Tel.: 30/530 5537 • renata.visnyei@gmail.com • www.a-lak-art.hu

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop