Otthonunk fényei

Az éltető napfény nemcsak ahhoz kell, hogy lássunk, hanem, hogy szervezetünk is egészségesen üzemeljen. Sötétben azonban mesterséges megoldásra van szükség. Elődeink számára nagyon sokáig a tűz volt az egyetlen sötétben is elérhető fényforrás, így meg kellett azt szelidíteniük. Jóval később megszületett az olajmécses, majd 1800 körül felfedezték az elektromos áramot és általa az izzót is, az elmúlt szűk hat évben pedig már a ledtechnológia szárnyalását kísérhetjük figyelemmel.

otthonunkfenyei 720

 

Különleges megoldások
A hangulatfények egyik legelterjedtebb típusa a falikar, de mostanra már ez is számtalan formában létezik. Sorolhatunk egymás mellé fénycsöveket, vagy kirakhatunk sormintát hagyományos falikarokból is, de feltehetünk a falra világító betűket, feliratokat is. Izgalmas megoldás egy önmagában apró világítótest képkerettel történő kiemelése is.

otthonunkfenyei 1
EMILY HENDERSON 

 

Fényforrások a falon
Fontos, hogy a mennyezeten a kellő menynyiségű általános fény biztosításához mindig legyen egy jól méretezett fényforrás, de a helyi és a hangulatfények is legalább olyan szükségesek, mert együtt teszik praktikussá és otthonossá a tereket.

otthonunkfenyei 2 
STUDIOPEPE 

 

Függesztett lámpák
A mennyezetről belógatott lámpák csak egy kis területét fedik le a világítótestek nagy családjának, de mint a mellékelt fotók is mutatják, a formák és kiosztások tárháza kimeríthetetlen. Fényforrásaink lehetnek már egyenesek, hosszúk, ívesek, keskenyek, szélesek, vonal mentén elszórtak, bútorba integráltak, szabályosak, randomok, csokorba rendezettek, és még hosszan sorolhatnánk…

otthonunkfenyei 3 SIEMATIC

otthonunkfenyei 4
LUMENET

Hangulatfények
Ahhoz, hogy egy-egy helyiség különböző funkcióit teljes mértékben kihasználhassuk, szükség lehet arra, hogy egy lámpa kicsit többet tudjon annál, minthogy le-és felkapcsolható. A fényerő-szabályozással, azaz dimmeléssel és az RGB színek használatával elegendő fényt és általa megfelelő hangulatot csempészhetünk a térbe, illetve fókuszpontokat, dekorációkat is kiemelhetünk. Ezek a megoldások természetesen a négy falon kívül, teraszainkon, kertünkben is alkalmazhatók.

otthonunkfenyei 5
CRISTINA CELESTINO

Fényerő-szabályozás
A fényerő-szabályozásról, vagyis dimmelésről már esett szó az előző oldalakon. A képeken bemutatott példák azt hivatottak szolgálni, hogy ha a házban eredetileg nem alakították ki a megfelelő vezetékezést, korszerű rádiós, távirányítós megoldásokkal elérhető ugyanaz a hatás. A munkavégzéshez, főzéshez, takarításhoz például sok fény szükségeltetik, de egy romantikus estére vagy egy fárasztó nap végére már elegendő a „pislákoló” fény is.

Szekrényvilágítás
Szekrényeinkben sokszor hiába próbáljuk megkülönböztetni a sötétkék vagy sötétbarna zokninkat a feketétől, ám egy távirányítással vezérelt vagy egy nyitásra nyíló világítással kihúzhatjuk a probléma méregfogát. Ha pedig dekorációs tárgyainkat szeretnénk kihangsúlyozni, a polcrendszerbe integrált fényforrások egy kapcsoló megnyomásával máris segítségünkre sietnek.
  

TOP 5 TREND

otthonunkfenyei 6

  • TOVÁBBRA IS DÍVIK az egyszerre elegáns és laza ipari stílusú, a fémes hatású lámpák trendje, de a minimalista, a vintage és a bohém megjelenés is divatos.
  • A VILÁGÍTÓRENDSZEREK SEGÍTSÉGÉVEL, a különálló elemek sorolásával mi magunk is megtervezhetjük azt a fajta elrendezést, ami a legideálisabb a hely „felöltöztetése” és bevilágítása szempontjából.
  • A NAGYMÉRETŰ BÚRÁK, a szobrászati igényességgel kidolgozott formák, a természetes alapanyagok (például uszadékfa, rattan, márvány), illetve a különböző stílusok keverése mind-mind divatosnak számít 2019-ben.
  • EGYRE ELTERJEDTEBBEK A LED – panelek és a vezérelhető világítótestek.
  • A FÉNYES FELÜLETEKET most a matt felületek váltják fel, de a fémes színek továbbra is népszerűek (a sárgaréz az új króm). A legdivatosabb azonban a környezetbarát fényforrás használata!

 

 

 
 
 
 
 

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop