Még szigorúbbak lehetnek a hitelfeltételek

Jelentősen szigorítaná a bankok hitelkihelyezését a Magyar Nemzeti Bank, ez azonban jelentősen visszavetheti a bankok lakossági üzletágát, és végső soron bankfiókok bezárásához vezet.

 

 

Jelentősen szigorítaná a bankok hitelkihelyezését a Magyar Nemzeti Bank. A tervezet szerint a háztartási hiteleknél, aki legfeljebb havi nettó 250 ezer forintos fizetést kap, annak törlesztő részlete forinthitel esetében nem haladhatja meg jövedelme 30 százalékát, az euróhitelek esetében a 23, más devizák esetében a 15 százalékát.

 

Magasabb jövedelműek esetén természetesen megengedőbb lenne a szabályozás, havi 500 ezer forintos nettó jövedelemig 40, 31 és 20 százalék lenne az arány. Aki havi félmillió forintnál is többet visz haza, az forinthitel esetén akár a jövedelme 50, euróhitelnél a 38, más hitelnél fizetése 25 százalékát fordíthatná törlesztésre a hitelösszeg megállapításakor.

Bán Zoltán, a portfolio.hu elemzője az Info Rádiónak úgy nyilatkozott, hogy ha a most ismertetett formában készül el a kormányrendelet, akkor a magyar piacon tevékenykedő bankok csökkenteni fogják a lakossági üzletágukat.


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop