Mire elég 3 milliárd forint?

Október 1-jétől indult az új, forint alapú, államilag támogatott lakáshitel, amit csak új lakás vásárlására vehető igénybe. A Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége szerint ettől nem lendül fel a lakásépítés.

 

 

Az építőipari szakemberek szerint ez csak egy csepp a tengerben, a támogatás keretösszege ugyanis 3 milliárd forint, ami a 2008 második félévében épült 16 ezer lakásnak csak a 3 százalékára lenne elég. A fővárosban évente 30 ezer lakás épül, 20 százaléka még nem talált gazdára. Mindenképpen a már megépített lakásokra helyeződik a hangsúly, hiszen a vevők már szinte csak ilyet keresnek, és szeptember óta leálltak a beruházások, és nagyjából egész Magyarországon mindenki a maradék készleteket próbálja kiárusítani – mondta el az epinform.eu-nak Murányi Ákos vezető elemző.
A 3 milliárd forint legjobb esetben is 3-400 lakásra elegendő. A Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége szerint az intézkedés a kormánynak sem jó, ráadásul 100 ezer ember vesztheti el az állását. A kormányszóvivő erre úgy reagált: annyi pénzből kell gazdálkodni, amennyi a kasszában van. Szollár Domokos elmondta: „Nem célja ennek az intézkedésnek, hogy a lakáspiacot segítse, nem is célja, hogy az építőipart fellendítse. Ez most nem az az intézkedés; ez most a fiatal családokon próbál segíteni.”


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop