Hitelkorlátozás: csak jövőre –

Legkorábban csak jövőre lehet szigorítani a lakossági devizahitelezést – nyilatkozta a Magyar Televíziónak Oszkó Péter.

 

 

A pénzügyminiszter szerint nem szabad olyan szabályozást elfogadni, amely teljesen megöli a lakossági hitelezést, de nem folytatható az elmúlt évek gyakorlata sem.

 

A pénzügyminiszter vasárnap este a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában a Magyar Nemzeti Bank devizahitelezést korlátozó javaslatáról úgy vélekedett: a felvetés jogos, még ha az időzítés nem is a legjobb. „Olyan, mintha egy betegség utolsó fázisában beszélnénk egy olyan gyógyszerről, amely a betegség megelőzésére jó” – fogalmazott.

A hitelfedezeti arány kevéssé vita tárgya, mert a javasolt arányt jelenleg is teljesítik – különösen a forinthitelek esetében. A jövedelemarányos törlesztési korlátot azonban többen vitatják, a jegybank ugyanis igen szigorú hiteltörlesztési korlátra tett javaslatot, ami sok feszültséget okozhat. A miniszter úgy vélekedett: lehet, hogy ezeket a korlátokat most teljesíti a piac, de nem tudni, hogy két-három év múlva milyen logikus hiteltörlesztési korlát képzelhető el.

A javaslatról az egyeztetés most folyik, s a kormány dolga, hogy megalkossa a szabályozást, amit ő maga javasol is – mondta Oszkó Péter. Kérdés, hogy ez milyen időzítéssel, milyen hatályba lépéssel történjen, és a javaslatcsomag egyes elemeit milyen szigorral vegyék át, mely elemeit tegyék hangsúlyossá. A pénzügyi tárca vezetője szerint mindenesetre „a hatályba lépés a jövő évnél korábban semmiképpen nem elképzelhető”. Úgy vélekedett, a hitelfedezeti korlátot, ami logikusnak tűnik, akár azonnal hatályba léptethetnék.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop