Lakjon nyaralóban januártól!

Aki nem engedheti meg magának a családi házat, a téliesíthető nyaralóval majdnem ugyanazt az életminőséget elérheti. Ráadásul – átlagosan – ötven százalékkal olcsóbban juthat hozzá, mint egy lakóház besorolású épülethez. Még egy érv: januártól az illeték is jelentősen mérséklődik.

 

nyaralo

 

Az októberben bevezetett lakástámogatási rendszer nem igazán segíti a fiatalok otthonteremtését. Ezt hallani banki oldalról, de az igénylők oldaláról is. A korábbi szocpolhoz hasonló, vissza nem térítendő támogatást ugyanis továbbra sem adnak, ráadásul az új feltételek szerinti, kedvező kamatozású hitelt is nehezebb megkapni. Ha kinőtte a család a lakást, vagy éppenséggel még mindig nem sikerült saját fészekhez jutni, az illetékcsökkenés miatt érdemes a szerződéskötéssel januárig várni, és az új lehetőségeket is fontolóra venni. Ahogy általában mindig, úgy most is kell majd némi kompromisszumot vállalni, sokaknak vélhetően mégis megéri majd, hiszen így talán lehetőségük lesz az eddig reménytelennek tűnő lakásproblémáikat megoldani.

Érdemes hétvégi házban gondolkodni

Még a nyár elején fogadták el a képviselők azt a törvénymódosítást, amely januártól csökkenti az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó illetékeket. A lakások esetében ez a csökkenés kisebb mértékű, a nyaralók után viszont a jövő évtől jóval kevesebbet kell majd fizetni. Ez “magyarra” lefordítva tulajdonképpen azt jelenti, hogy a jelenlegi 10 százalékról 4 százalékra csökken az általános tételű illeték, amit a nem lakásnak minősülő ingatlanok után kell fizetni, azaz a mostanihoz képest sokkal kevesebb illeték kapcsolódik az üdülőként, hétvégi házként nyilvántartott kisebb-nagyobb “vityillók” megvásárlásához is.

Ezzel új távlatok nyílhatnak az otthonteremtésben. Víkendházakat ugyanis elsősorban éppen az illeték miatt nem érte meg eddig lakás gyanánt megvásárolni. A másik ok viszont az állami támogatás volt, mivel azt csak a lakások, lakóházak után lehetett igényelni. A támogatással most már alig lehet számolni, így aztán mindenképp érdemes a vidékre költözés gondolatával foglalkozni. Különösen azért, mert a nyaralók amúgy is olcsóbbak egy városi lakásnál, ráadásul a távfűtés költségeitől sem kell rettegni. Persze lehet, hogy fával kell majd tüzelni, és jóval többet kell a munkába utazni, viszont nem kell albérletet, közös költséget fizetni. Már most célszerű az eladó ingatlanok között keresgélni, az üzletet azonban csak a következő évben kellene nyélbe ütni. Lassan itt a november, hamarosan vége az évnek, így aztán csak egy kicsikét kell még türelmesnek lenni.

Jó hír ugyanakkor annak, aki a fentiek ellenére mégsem akar vidékre költözni, hogy a lakások esetén is leszállították az illetékmértékeket. A 4 millió forintos értékhatárig alkalmazandó 2 százalékos illetékkulcs nem változik jövőre, a forgalmi érték ezt meghaladó része után ellenben a mostani 6 százalék helyett 4 százalékot kell majd fizetni, azaz 2 százalékos csökkenéssel kell számolni. 10 milliós lakásnál ez azt jelenti, hogy ebben az évben 420 ezres, jövőre viszont csak 320 ezres illetéket fog az adóhatóság megállapítani. 

Ahol még többet lehet spórolni

Amennyiben a kompromisszumokra hajlandó otthonra vágyók a város mellett üdülő övezetben, vagy a közeli falu nyaralótelepén kiszúrnak egy 10 milliós – egyébként téliesített, vagy viszonylag könnyen téliesíthető – vityillót, és még az idén megveszik, akkor egymilliós illetéket fognak a nyakukba varrni. Az élelmesebbek azonban mindenképp megvárják az üzletkötéssel a januárt. Ebben az esetben ugyanis az illetékcsökkenés miatt “mindössze” 400 ezret kell majd fizetni, azaz több mint félmilliót lehet pusztán egy kis várakozással spórolni.

Persze, ha az eladó, bár az ingatlanpiac közel sem pörög úgy, mint régen, mégis nagyon türelmetlen lenne, az előszerződést esetleg ebben az évben is meg lehet kötni. A hétvégi ház megvásárlásának további előnye, hogy amíg a városban 10 millióért csak egy kisebb, egy vagy netán másfél szobás lakást sikerül venni, addig nyaralóból elképzelhető, hogy nagyobbat is lehet ugyanennyiért találni. Ha mégsem, akkor viszont ott van a kert, ami minden hétvégi házhoz szükségszerűen hozzátartozik, és előnyt jelenthet.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop