Gerenda- és rönkházak, akár tíz nemzedéknek

Noha az utóbbi időkben hazánkban is egyre jobban terjednek a rönk- és gerendaházak, ötszázalékos részesedésükkel messze elmaradnak a skandinávok, amerikaiak vagy németek 60-90 százaléka mögött. Ennek részben a kulturális hagyományok, de döntően az információhiány és a tévhitek a magyarázata.

gerendaesronkhazakakartiznemz 720

Elsősorban a skandináv országokban, Skóciában, Írországban, Kanadában, az USA-ban, Oroszországban, Ausztriában, Észak-Németországban és Erdélyben népszerűek a faházak, sok helyütt 500-700 éve állnak sértetlenül, nemzedékek sorának otthonául szolgálva. A japánok is előszeretettel építenek natúr fából a földrengéseknek különösen kitett országrészekben, ugyanis szerkezetüknél fogva ezen épületek egyben maradnak.

Leggyakoribb tévhitek
A faház tűzveszélyes, ha kigyullad, porig ég. A korszerű lángmentesítőkkel impregnált fa nem fog egykönnyen tüzet, tűzben való viselkedése is kedvező: égése csak fokozatosan alakul ki, nem csepeg, felületi lángterjedési sebessége alacsony, szilárdságát csak fokozatosan veszíti el. 800 C fok körül 15 perc után az alumíniumszerkezetnek már nyoma sincs, az acéltartó is meglágyult, a fa tartó viszont még csak ötven százalékát veszítette el szilárdságának.
A fát hamar megeszik a biológiai kártevők. A nedves fát kikezdhetik a gombák, rovarok, de a megismételt faanyagvédelmi kezelés és csapadéktól megóvó szerkezeti kialakítás elhárítja e veszélyeket.
Ízlések és pofonok. Van, akit nyomaszt a temérdek fa látványa, számukra megoldás lehet a tégla, kő, gipszkarton stb. fa kombinációja.
A faházaknak gyenge a másodlagos piacuk. A hazai közvélekedés úgy tartja, és az ingatlanértékelő szakemberek többsége is abból a könnyűszerkezetes épületekkel szerzett gyakorlati tapasztalatból indul ki, hogy nehéz eladni az ilyen típusú házakat. A silányan összecsapott könnyűszerkezetes házak és a masszív, értékes rönk illetve gerendaházak azonban két világ.

gerendesronkhazakakar 2
Gerenda, rönk – mi a különbség?
A válasz egyszerű: a rönkház kézzel vagy géppel megmunkált kör keresztmetszetű rönkökből épül, a gerendaház pedig négyzet, téglalap vagy trapéz alakú fából. Rönkházakhoz kétféle rönkformát használnak: a norvég ovális és az orosz kerek típust. A rönkfa és a kör profilú gerenda elsősorban alpesi stílusú házakhoz, illetve erdei környezetbe ajánlott, masszív jelleget kölcsönöz a háznak. Egyik változatánál alul egy vájat van, ennek köszönhetően tökéletesebben illeszkednek egymáshoz az elemek. A külső és belső falak és az oromzat is ebből készül. A rönköket kézzel kérgezik le és gyalulják meg, végső alakját és illesztéseit teljes mértékben kézi szerszámokkal végzik. A norvég rönköknél a norvég bemetsző stílust alkalmazzák, a nyereg alakú hornyolás az építés során válik fontossá a hézagmentes, pontos illeszkedés érdekében, mert emiatt a rönkök a fa száradásából eredő természetes zsugorodás során egymásba roskadnak. A szögletes gerenda elegáns, jól bútorozható belső teret biztosít, modern és antik berendezés egyaránt illik hozzá. A gerenda profilja és vastagsága mindig az épület rendeltetésétől és méretétől függ. A gyártás során a gerendákat gombák és rovarok ellen konzerválják, szárítják, hogy anyaga alaktartóbb és a ház hosszú élettartamú legyen.

gerendesronkhazakakar 3
Sok előny, kevés hátrány
A rönk- és gerendaházak számos előnnyel rendelkeznek a többi épülettípussal szemben. Mellettük az egyik legerősebb érv, hogy egészséges, természetes életteret nyújtanak. E házakban ritkák az allergiás és asztmás megbetegedések, a fa semmilyen káros anyagot nem bocsát ki. Ezek az otthonok megtartják a természetes nedvességegyensúlyt a belső térben, a párakiegyenlítődés folyamatosan zajlik a falakon keresztül, mondhatni, lélegeznek, emiatt nincs szükség légkondicionálásra. A megnövekedett páratartalmat beisszák a falak, ha edig száraz a levegő, visszaadják. Páralecsapódás, illetve a penészedés teljesen kizárt. A faházaknak önmagukban is jó a hőszigetelő hatásuk, hőtároló kapacitásuk pedig igen nagy. A falak télen megtartják a meleget, fokozatosan osztva szét a helyiségekben, meleg időben ugyanakkor éppen fordítva működnek, tartják a kellemes hűvöst, nincs szükség klimatizálásra.
Faházunk télen-nyáron spórol nekünk: alapozása is egyszerűbb, a ház sarkai, ill. terhelési pontjai alá kell a talajban a fagyhatás alá érő betontuskókat elhelyezni, pince esetén födémére is felállítható, egyszerűbb a gépészete is, az építkezést nem korlátozzák évszakok, több hetes technológiai szünetek nélkül néhány hét, hónap alatt felállítható. Ahhoz, hogy igen jól hőszigetelt falat kapjunk, 27-30 cm átmérőjű rönkökből kell építkezni, ami alaposan megnöveli a költségeket. Ha a pénztárcánk ezt nem engedi, a ház összesített hőszigetelését kell javítanunk extrán hőszigetelt ablakkal, zsalugáterrel, a födémt 30-40 centiméternyi ásvány- vagy kőzetgyapot szigetelésével stb. Ha valódi, minőségi rönkházat szeretnénk, nincs helye kompromisszumoknak, és biztosan nem ússzuk meg olcsón, ám egy szép környezetbe épített rönkház értékálló befektetés, tartós örömforrás, kipipálva egyúttal a környezettudatosság, vitalitás és gazdaságosság nem elhanyagolható szempontjait is.

gerendesronkhazakakar 1
Tippek építkezőknek

  • ÉPÍTŐANYAGKÉNT ELSŐRANGÚAK az északi, extrém időjárási körülmények között lassan növő fenyők: rendkívül ellenállók, hőszigetelő képességük is a legjobb, de innen frissen behozatott fából nyáron ne építkezzünk, folyamatosan szoktassuk hozzá a mi éghajlatunkhoz.
  • A TÖKÉLETES ILLESZKEDÉS legfőbb feltétele a rönk nedvességtartalma , ezért csak megfelelően szárított alapanyagból építkezzünk.
  • FONTOS A RÖNKÖK feldolgozásának pontossága, az illesztésekhez, tömítésekhez használt anyagok minősége és mennyisége.
  • ÓVJUK AZ ILLESZTÉSEKET a víztől és a csapóeső ellen, ez kulcskérdés a szerkezet hosszú élettartamának megőrzéséhez.
  • TERVEZÉSRE a speciális körülmények miatt olyan szakembert keressünk, akinek már van gyakorlati tapasztalata a faháztervezésben.
  • A SARKOK, ILLESZTÉSEK számának csökkentésével jelentősen mérsékelhetjük a költségeket. Számtalan módja van még a spórolásnak, a tapasztalt tervező ebben is segíthet.
  • VÁLASSZUNK LEINFORMÁLHATÓ, megtekinthető referenciákkal rendelkező kivitelezőt, és ne csak a négyzetméterár alapján döntsünk, és egy megnyerő honlap, lehengerlő marketing akár megtévesztő is lehet.

 

 

Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop