Amerikai házépítési technológia

Magyarországon a családi lakóházak kevesebb, mint egy százaléka épült az utóbbi néhány évben faszerkezetű technológiával. Ezzel szemben a faházépítésben történeti hagyományokkal – s egyúttal a hazainál nagyságrendekkel nagyobb fenyőerdő-területekkel – rendelkező Svédországban, Kanadában és az USA-ban 100 saját házból 95-96 fa alapanyagból készül. Az Amerikai Egyesült Államokban a – 90-es évek első felében átlagosan mintegy 1 millió családi ház épült évente, 4-5 százaléknyi kivétellel favázas – úgynevezett platform – konstrukció alkalmazásával. Ez az építési mód különböző gyártó és forgalmazó cégek révén Magyarországon is megtalálható.

 

 

Építészeti kialakítás

 

 

A hazai építtetők számára adott a lehetőség, hogy a Platform szerkezeti rendszert a magyar sajátház-építési hagyományoknak megfelelő (kisebb, egyszerűbb tömegformálású), vagy az amerikai otthonok mintájára megvalósuló épülethez alkalmazzák. Ez utóbbiak szembetűnő sajátossága a nagy alapterület, mely kb. 200-400 m2 között változik, az igényszint és a pénzügyi lehetőségek függvényében.

 

Az általában két gépkocsi befogadására alkalmas tárolók az épülettömegbe integráltan, vagy ahhoz szervesen kapcsolódó kisebb épületrészben kapnak helyet. Gyakori építészeti elemként jelennek meg, ugyanakkor gyakorlatias célt is szolgálnak a fedett verandák: a könnyű fal- és födémszerkezetek kisebb hőtároló tömegéből adódó nyári hőérzeti hátrányt részben ellensúlyozni tudják a nagy felületű árnyékolás megteremtésével. A hálószobák – különlegessége”, hogy nagyméretű járható szekrény tartozik hozzájuk. Így a ruhatárolás a ház részévé válik, tehát nincs szükség nagy ruhásszekrényekre, és a gyakori költözés is lényegesen egyszerűbb (az átlag amerikai 7-8 évenként változtatja lakóhelyét családi vagy munkahelyi okok miatt).
A gépészeti és egyéb helyiségek – például a szauna, mosókonyha, konditerem – általában a pinceszinten kapnak helyet. Innen történik a légkondicionálás, a téli légfűtés és a nyári léghűtés is. Üzemeltetését az átlagpolgár számára olcsó elektromos áram és földgáz teszi lehetővé, használatát ugyanakkor a sokszor szélsőséges viszonyok meg is követelik.

Szerkezetek

A fa alapanyagú fal-, födém- és tetőszerkezetek következtében az épületek súlya általában csupán kb. 20?25 százaléka a hagyományos technológiával (tégla, beton, vasbeton stb. anyagokból) készülőknek. Ez egyszerűbbé teszi az alapozás megoldását is.
Hazánkban a lábazati vagy pincefal alá épített beton sávalapok, ritkábban térszíni vasbeton lemezalapok jellemzőek, attól függően, hogy az épület alápincézéssel készül-e vagy sem. Az Amerikai Egyesült Államokban az alapozás kialakítását a különböző éghajlati viszonyok erősen befolyásolják: pince általában az északi országrészeken készül, ahol a fagy miatt egyébként is mély alapozási síkra van szükség (a fagyhatár egyes helyeken eléri a 180 cm-t).
Az általában beton zsaluzóelemek felhasználásával készülő vasalt monolit beton pincefalak alá háromszintes épületnél 8×18 inch, azaz 20,3×45,7 cm keresztmetszetű vasalt beton sávalapok készülnek (1 inch = 2,54 cm). Ez a megoldás fordul elő a lakóházak egyharmadánál, míg kb. 20 százalékuknál ún. – búvó teres” alapozást terveznek, tehát a földszinti padlót – a talaj fölé kb. 50 cm-re fölemelve – fafödémként építik. A lakóházak többsége (mintegy 47 százaléka) vasalt beton lemezalapozást kap, mert ez a gyakori magas talajvízszint esetén is megfelelő, ugyanakkor a nyári hővédelem szempontjából jelentős hőtároló tömeget képez.
A külső és belső falak vázszerkezete az eredeti amerikai Platform váznál 2×4 vagy 2×6 inch (5×10 vagy 5×15 cm) keresztmetszetű fenyőfa elemekből áll. Ilyen méretű talpgerendákat csavaroznak le a beton fogadószintre (lábazati, illetve pincefalra stb.) majd itt fekvő helyzetben alsó és felső keretgerendák közé 41-61 cm-es (16-24 inches) tengelytávolságra szegezéses kapcsolatokkal osztják ki az oszlopokat.
A felállított falak belső síkjára még egy vízszintes gerendát is szegeznek, hogy koszorúként merevítsen. Ugyancsak a merevítés az elsődleges szerepe a vázra kerülő borításnak, mely többnyire faforgácslapokból vagy rétegelt falemezekből, a külső falaknál ritkábban vízhatlan hőszigetelő táblákból áll. A csapadékvédelem és az esztétikai igények teljesítésére a bonyolult homlokzati falakra különböző burkolat kerülhet: vízszintes vagy függőleges irányú faburkolat, vakolat, tégla-, vagy kőfal, alumínium vagy PVC szalagburkolat. A váz közé belülről általában szálas hőszigetelő paplant, majd elé műanyag párafékező fóliát és gipszkarton burkolatot helyeznek el, mely tetszés szerint festhető, tapétázható vagy burkolható. A hazai gyakorlatban lényegében ehhez hasonlóan alakul a homlokzati falak rétegfelépítése, azonban külső burkolatként többnyire a Dryvit rendszerű felületképzések, esetenként a klinker- vagy mészhomokfalak jellemzőek.
A födémszerkezet a fesztávolságtól függően 5 cm széles és 15-30 cm magas fenyőfa pallókból készül, 30-60 cm-es tengelykiosztással. A pallóelemek merevítésére általában 20 méterenként X alakban elhelyezett léceket alkalmaznak. A födémgerendákra merevítési és felületképzési céllal hornyolt faforgácslapokat szegeznek, amelyre rugalmas alátétréteg közbeiktatásával például szőnyegpadló, szalagparketta, PVC-padló kerül. A hazai gyakorlatban elterjedt megoldás az úsztatott padlórétegrend is, ahol 2-3 cm vastag úsztatóréteg (pl. kőzetgyapot) 4-5 cm-es betonréteget kap, amelyre tetszőleges padlóburkolat készíthető, s kemény padlólapok esetén is előnyösen alakul a födémszerkezet lépéshang gátlása. A födémpallók alsó síkján – lécezés közbeiktatásával – gipszkarton lap burkolat adja a felületképzést, mely festhető, tapétázható, burkolható.

A hazai kínálat

Több gyártó, illetve forgalmazó cég közül is választhat ma az az építtető, aki leendő lakóháza felépítéséhez az amerikai favázas technológia mellett dönt. Célszerű azonban előzőleg alaposan tájékozódni a referenciákról, a szerkezeti rendszer ÉMI minősítéséről, a beépített anyagokról, a fizetési feltételekről, a cég által vállalt kivitelezési fokozatok részletes tartalmáról. Az építési hatósági engedély kézhezvételétől számított mintegy 3?4 hónap után minimum kb. 90-100 000 + áfa Ft/m2 – kulcsrakész állapotra vonatkozó – költség megfizetésével birtokba vehető az új otthon.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop