Tetőcsere

A tetőszerkezet az épület többi szerkezeti elemével közel azonos élettartamú lehet, ami több tíz, illetve száz évben határozható meg. Előfordul azonban, hogy szükségessé válik idő előtti cseréje. Indokolhatja ezt a tető megrongálódása, de a padlástér beépítése is.

 

 

A tető meghibásodását előidézhetik például a külső héjaláson végzett szakszerűtlen javítások, a szélsőséges időjárás, a tűz okozta, esetleg a gomba- vagy rovarkárok. De nemcsak negatív események miatt kerülhet sor erre a munkálatra. Gyakori a padlástér beépítése, s ilyenkor gazdaságossági, műszaki szempontok miatt célravezetőnek tűnik a meglévő tetőzet elbontása és helyette új építése.

 

Engedélyköteles

A tető elbontásához, illetve új építéséhez építési engedély szükséges, így minden esetben informálódni kell a helyi önkormányzatnál a teendőkről. Új épületeknél sok településen előírják a tető hajlásszögét, a héjalás anyagát, esetleg színét is. Az engedélyezési terveket csak az arra jogosult építész szakember készítheti el, a kivitelezési munkákat pedig jogerős építési engedély birtokában lehet elkezdeni, megfelelő kivitelezői jogosultsággal. A tető felújításához, illetve új építéséhez ács, illetve kőműves szakemberek szükségesek, de előfordul, hogy villanyszerelőt és épületgépészt is hívnunk kell.
Azt, hogy az elbontott tetőből mennyi és milyen anyagokat lehet újra felhasználni, csak a helyszínen lehet eldönteni. A rovarok, illetve gombák által károsított anyagból semmit sem szabad felhasználni, azt teljes egészében meg kell semmisíttetni. Természetesen az elkorhadt, elhajlott, vetemedett anyagokat sem lehet ismételten beépíteni

A meghibásodások okai

Gyakran előfordul, hogy a tetőn lévő berendezéseket, szerkezeteket kell javíttatnunk. Például a kéményseprő – megfelelő – járda – hiányában – a tetőkibúvón keresztül, a héjaláson végighaladva kénytelen megközelíteni a kéményt. Eközben a cserepek, a palák lecsúsznak, esetleg megsérül a bádogozás. A sérült héjaláson a csapadékvíz akadálytalanul bejut a padlástérbe, a szarufákon lefolyva a födémre, a födémgerendákra jut. A több évig tartó beázás eredménye lehet a faszerkezetek korhadása, gombásodása, vetemedése, a lakás beázása. Általában csak hosszú idő elteltével vesszük észre a hibát, akkor, amikor már szinte helyrehozhatatlan károk keletkeztek.
Csak kellő gondossággal válogatott anyagot szabad felhasználni, mert például a nedves fa begombásodhat, s komoly gondokat okozhat pár év elteltével. A beépített faanyagon maradt fakéregben elszaporodhatnak a különböző farontó rovarok, cincérek. Járatokat fúrva jelentősen csökkentik a szerkezet teherbírását. Fentiek elkerülése érdekében javasolt a tüzetes átvizsgálás, a rovarok, illetve gombák elleni impregnálás, továbbá a tűzgátló bevonat. Több kombinált szert forgalmaznak, sok kereskedésben kapható megfelelően kezelt faanyag is. Jelentős problémát okozhat a nem kellően méretezett faanyagból készített szerkezetnél a nagy havazás, a hófúvás, a szélvihar. Megroppanhat, összedőlhet a tető. Ezért is fontos, hogy kizárólag szakemberre bízzuk a tető méretezését.

Padlástér beépítése

A tetőtér beépítése előtt célszerű építész, statikus, faanyagvédelmi szakértő véleményét kikérni. Természetesen az építésügyi hatóság engedélyét is be kell szereznünk. Fontos kérdés, hogy padlásterünk szilárd födémre épült-e vagy sem. Ha igen, nem jelent gondot vizes helyiség kialakítása (ha a szennyvizet el tudjuk vezetni). Sokszor azonban a tetőtér fafödémre kerülne. Ilyenkor vagy szilárd födémet alakítunk ki valamilyen módon, vagy nem helyezünk el vizes helyiségcsoportot.
Amennyiben nem elegendő a rendelkezésünkre álló padlás területe, illetve rossz állapotú a fafödém, esetleg a tetőtérbe vezető lépcső kialakítása nehézséget okoz, nem kerülhetjük el a tető elbontását és új építését. Ne döntsünk azonban meggondolatlanul a fafödém elbontása mellett, mert ez sok problémát okozhat. A megmaradó lakószinten jelentősen károsodhatnak a burkolatok, sérülhetnek a válaszfalak, megsemmisülnek a födémben lévő elektromos vezetékek. Amennyiben nem szükséges, lehetőleg őrizzük meg a fafödémet, használjuk vendégfödémként, zsaluzatként.
Az új vasbeton és a régi fagerendás födém közötti részt ki kell szellőztetni a fa későbbi károsodásának megelőzése érdekében. Ezeket a munkákat csak faanyagvédelmi szakértői vélemény ismeretében lehet elvégezni. Az új vasbeton lemezfödém már alkalmas a tetőtér kialakítására. Ha lehetséges, célszerű térdfalas megoldást alkalmazni, mivel így nagyobb hasznos alapterülettel számolhatunk.
Új építésnél könnyen kialakítható a jól működő, megfelelően szigetelő, átszellőztetett, korszerű rétegfelépítésű tető. A meglévő és megmaradó tetőszerkezetnél mindez viszonylag nehezen valósítható meg, gondot okoz a kiszellőztetés. Gondatlan munka következtében tetőtéri lakásunk a szélsőséges meleg napokon szinte lakhatatlan lesz. Ennek elkerülése érdekében szakemberrel terveztessük meg a tető rétegfelépítését, és attól ne térjünk el.
Végezetül egy fontos kérdés: milyen legyen az új tetőn a héjalás anyaga, illetve milyen meglévő héjalású padlásteret lehet beépíteni – Az üres padlástereknél gyakran használtak szalagcserépfedést alátétfólia nélkül. Ez a cserépfajta két oldalán zár, ha nem megfelelő az átfedés, befolyhat a csapadék, áztatva az üres padlást. Ebben az esetben ez általában nem jelent problémát, de beépített padlástereknél igen, ezért mindenképpen négy oldalon záródó cserepet célszerű használni, megfelelő alátétfóliával. Összefoglalva: az a tetőfedő anyag alkalmas tetőtér beépítésénél, amelynél biztosított a jó zárás szélsőséges időjárási viszonyoknál is. Ugyanakkor újra felhívom a figyelmet a jól megtervezett, kiszellőztetett rétegekre.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop