Az új lakóépület helyiségei

Amikor új lakóépületünket tervezgetjük, első kérdésként merül fel az otthon nagysága és az, hogy milyen helyiségekből is álljon. Szinte mindenkire nagy hatást gyakorol egy hatalmas, egyterű nappali, benne a konyhával, az étkezővel, dolgozó sarokkal, a tetőtérbe vagy emeletre vezető lépcsővel, galériával. Bármennyire is lenyűgöző egy ilyen lakásnak a látványa, nem mindenki számára követendő, hiszen különbözőek vagyunk, más az életmódunk, életstílusunk.

 

 

A tervezés előtt általában számba vesszük igényeinket, a családtagok számát, a munkához, hobbihoz szükséges helyiségeket. Amikor ezeknek a területét öszszeadjuk, gyakran azt tapasztaljuk, hogy ekkora épület nem fér rá a telekre. A teleknek ugyanis beépíthetőségi határai vannak, amely helytől, építési övezettől, illetve egyéb jogszabálytól függ. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a nagy épület nagy kivitelezési költségekkel is jár.

 

Az elképzelések alapján készített vázlattal célszerű felkeresni az építészt, aki – a helyszín ismeretében – mond véleményt, ad tanácsot, jóváhagy vagy más megoldásokat javasol.

n Mi legyen
a pincében?
Általában helyes elképzelés az épület alápincézése, feltéve, ha megfelelő tartalommal tudjuk megtölteni, hiszen a pince építése jelentős költséggel jár. Az épület egy részének alápincézése nem javasolt, mert alapozása körülményes, gyakoriak a kivitelezési hibák, repedések keletkezhetnek. Gyakran itt jelölik ki a gépkocsik helyét, holott a földszint megfelelőbb lenne. Ebben az esetben is célszerű egy élelmiszertárolót kialakítani. A pincében kialakíthatunk szaunát, konditermet, esetleg úszómedencét a hozzátartozó, kiszolgáló helyiségekkel együtt. Mindez mérlegelés tárgya, mivel a megfelelő világítás, a hatékony szellőztetés jelentős anyagi ráfordítást igényel.
Általában a pinceszinten helyezik el a kazánteret is, ami ma már nem a hagyományos értelemben vett kazántér, mivel ezek a készülékek többnyire földgáz üzeműek, tiszták, esetleg külön melegvíztárolóval rendelkeznek, s viszonylag nagy a helyigényük.
Sokan foglalkoznak a pinceszinti mosókonyha gondolatával, szennyes ledobó beépítésével. Szinte valamennyi megoldás kényelmetlen, mert a szennyes ruha mozgatása körülményes.

n Garázs
a földszinten
Mint már jeleztük, a gépkocsitárolót célszerű a földszinten kialakítani, két beállással, oly módon, hogy a gépkocsikhoz tartozó felszerelések, szerszámok, továbbá a kerékpárok is elhelyezhetők legyenek. Jó, ha a garázs kapcsolódik a kert műveléséhez szükséges szerszámtárolóhoz, háztartási tárolóhoz, ahol a bevásárlás után cipekedés nélkül helyezhetjük el az árukat. Igen kedvező, ha a gépkocsi tárolóból be lehet jutni az előszobába.
A garázs ideális helye az utca felőli oldalon van, mert így egyszerű a beállás, télen pedig kevés havat kell eltakarítani.
n Egyterű
vagy hagyományos?
A bejárat előtt hasznos az előtető, majd következhet a lakás szélfogója. Innen nyílhat egy természetes szellőzésű vécé-mosdó. A szélfogó utáni helyiség a közlekedő, ahonnan a lakás más helyiségeit lehet megközelíteni. Amennyiben dolgozószobát kívánunk kialakítani és ott ügyfélforgalommal is számolunk, helyes ezt is a bejárat közelében elhelyezni.
Gyakori kérdés, hogy ún. amerikai konyhás nappalit alakítsunk-e ki vagy hagyományosat. A magyar konyha sajátos ételeinek ismeretében megfontolandó az egyterű nappali. A javasolható megoldás az, ha a konyha jól szakaszolható, zárható, lehetőleg külön bejáratú, ugyanakkor az étkezővel – ami a nappalival kapcsolódik – összenyitható. A konyhában jó szolgálatot tesz egy reggeliző pult. Fontos a kamra, ahol élelmiszereket lehet tárolni kisebb mennyiségben, és amit a garázs mellettiből lehet alkalmanként feltölteni.
A lépcső – ha mód van rá – ne a nappaliból vezessen a felsőbb szintekre, mert a nappali nyugalmát zavarhatja az állandó közlekedés. Az életminőséget jelentősen javítja, ha a nappali-étkező előtt terasz készül, közvetlen kapcsolattal a kertbe.
A szülői hálószoba lehetőség szerint rendelkezzen gardróbbal, illetve fürdőszobával, ahol vécét-mosdót, zuhanyzót helyeznek el. Legyen egy nagyobb és kényelmesebb fürdőszoba. Itt, illetve ebből nyílóan praktikus elhelyezni a háztartási, mosó, vasaló helyiséget. Akár itt is helyet kaphat a fűtő-, melegvíz készítő készülék. Ha vendégszobát is kialakítunk, célszerű az önálló zuhanyzó.
A földszinti teraszról már szó esett, az emeleti-tetőtéri szinten is jól kihasználható és esztétikus egy erkély.
Összegzésképpen: kétszintes lakásnál ésszerű a földszinten a nappali funkciójú helyiségeket elhelyezni (garázs, szélfogó, közlekedő, konyha, étkező, kamra, nappali, vécé, dolgozó stb.), a felső lakószinten pedig az elsősorban éjszaka használatosakat (a hálószobákat, a fürdőszobát, vendégszobát stb. A jól élhetőség szempontjából nem célszerű a két funkciót keverni.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop