Lakóparkok reflektorfényben

Lassan tíz éve, hogy hazánkban megépült az első lakópark, és ez a szegmens még az ingatlanpiac stagnálása idején is növekszik. Az utóbbi időben sem veszítettek népszerűségükből a lakóparkok, – csak” megfelelő eladási technikára van szükség. Az árak Pesten és a vidéki városokban 270-340 ezer forint közöttiek, Budán ez jellemzően 340-500 ezer forint négyzetméterenként

 

 

 

Hogy mit nevezünk lakóparknak, arról megoszlanak a vélemények. Tény, hogy sok olyan lakást is így hirdetnek meg, amely olyan környezetben található, amelyre a legnagyobb jóindulattal sem illik ez a fogalom. A – lakópark” megnevezés mára már szinte egyet jelent az egységesen megépített, nagy volumenű lakásfejlesztésekkel. Általában semmi köze nincsen a hagyományos értelemben vett nyugati (elsősorban amerikai) példákhoz – véli Valkó Dávid, az Otthon Centrum Rt. vezető elemzője. A 90-es évek elején, amikor a fejlesztői aktivitás a budai hegyvidékre korlátozódott, ez a formátum újdonság volt, és ott valóban épültek zárt, védett, akkori mércével mérve luxus beruházások, lakóparkok.

n Modern lakótelep
A 2000-ben bevezetett és azóta többször módosított lakástámogatási rendszer hatására a fejlesztők az elmúlt években – a duzzadó kereslet hatására – a minél nagyobb lakásszámú projektek építésében voltak érdekeltek – és ma is ez a helyzet. Így mára a tömbberuházások (modern lakótelepek az esetek nagy részében) majdnem mindenhol megtalálhatók a fővárosban, sőt néhány vidéki városban is. A lakópark egyre inkább elfogadottá vált, bár sokszor éri kritika amiatt, hogy ez valóban csak modern lakótelep – tette hozzá az elemző.
Különbségek természetesen vannak a Budai-hegyvidék, a pesti belváros, vagy az átmeneti zóna lakásberuházásai között, ám inkább a formátumok egységesedése zajlik. Az, hogy mennyire könnyű eladni egy lakóparki lakást, az nem csak magától a projekttől függ. Nem mindegy, hogy milyen értékesítési technikát alkalmaznak, de természetesen a lakástámogatási rendszertől, a hitellehetőségektől is függ az eladhatóság. Egyre éleződik a verseny, a vásárlók igényesebbek, az egyediség vonzóbb lett. A jó helyen lévő, minőségi, ugyanakkor reálisan áron kínált lakások értékesítésével nincs probléma.
A legtöbb pesti lakóparki lakás ára négyzetméterenként 270-340 ezer forint, míg Budán ugyanez 380 ezernél kezdődik és elérheti a félmillió forintot is. Természetesen ennél drágábbakra is van példa, de ez nem általános – mondta el Soóki-Tóth Gábor, az Ecorys Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

n Porta, uszoda, belső kert
A legnagyobb szerepe manapság talán a hely kiválasztásának van. A vevők nagy része általában ragaszkodik egy bizonyos kerülethez vagy városrészhez. A legkeresettebbek közé tartoznak a pesti belvárosi, valamint a II., III., XI. kerületi projektek. Az Otthon Centrum értékesítési tapasztalatai szerint például sikeres projekt a III. kerületben épülő Sun Palace, vagy a XVI. kerületi (helyszín tekintetében egyértelműen piaci rést betöltő) Európa Lakókert.
Az, hogy a lakóparkok milyen szolgáltatásokat nyújtanak, az általában helyszínfüggő. A belvárosban, illetve ahhoz közel, a kb. 50 lakásos méret felett már-már alapszolgáltatás a 24 órás portaszolgálat (ami néhány éve még újdonság volt), a belső kert kialakítása. A költségesen fenntartható plusz szolgáltatások (uszoda, nagyobb fitnessterem) azonban csak a magasabb árkategóriában terjednek el. Tapasztalatok szerint a lakók nem szívesen fizetnek ezek miatt magasabb közös költséget, pedig fenntartásuk nem olcsó. Erre lehet megoldás, hogy a fejlesztő ezeket bérbe adja külsős cégnek, s a lakóknak is kell a használatukért fizetni. Ez méltányosabb is, hiszen akik nem használják az uszodát, nem kell, hogy részesedjenek a fenntartási költségekből. Ugyanakkor, ha mindenki számára elérhető, akkor veszít exkluzív jellegéből. A Budai-hegyvidéken, a kisebb (néhány lakásos) luxus társasházakban más szempontok szerint mérlegelnek. Ott a lakók szívesebben látnak saját használatú kisebb medencét, jacuzzit, fitnesstermet a házon belül.
Elsősorban a fizetőképes külföldi keresletre reagálva megjelentek már eddig ismeretlen új szolgáltatások (lakás takarítása, posta, bevásárlás stb.), illetve olyan új elemek, mint közös lobby (belépő- és társalkodó tér) az exkluzívabb tömbökben.

n Fürdővárosok közelében
Vidéken – elsősorban a családi házas beépítés miatt – kevéssé jellemző, bár nem ismeretlen a lakóparki fejlesztés. Ám a nagyobb tömbberuházások a belvároshoz közeli részeken már minden nagyobb és középvárosban megjelentek. A potenciál ugyanakkor megvan leginkább a sorházi, kisebb társasházi lakásokból álló lakóparkok építésére, elsősorban a nagyobb városokban, illetve az ország nyugati felére koncentrálva. Jellemző még, hogy a fürdővárosok közelében nagyobb a fejlesztői aktivitás. Csak egy példát említve, amióta Marcaliban bejelentették, hogy a tavaly átadott gyógyfürdő szomszédjában egy négycsillagos gyógyszállót építenek, azonnal megnőtt a környéken lévő építési telkek iránti kereslet. Egy fővárosi lakásépítő cég például több mint 80 luxuslakást kíván építeni a városban.
Az új lakások döntő része többszintes, többlakásos épületekben épül. Ezt a KSH adatai is megerősítik.
A fejlesztők nagy várakozással tekintenek az őszre. A következő hetekre nagyon sok új, vagy már zajló projekt újabb ütemének beharangozó kampányát időzítették.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop