Hol dobogjon –

A konyha a ház szíve – mondják. Aki házat épít, átépít, újjáépít, először a család életének központi színhelyét, a konyhát képzeli maga elé. De hol is legyen a konyha – Mekkora az ideális mérete – Mikor kell a berendezéséről dönteni – Több ezer hazai konyha építését és berendezését kísérte végig az a szakember, akitől a válaszokat kaptuk: Kabdebó Péter. A megbeszéléshez csatlakozott felesége, Kabdebó Magdolna is, aki konyhastúdiójukban elsőként találkozik a megrendelői igényekkel.

 

 

Hogyan kell jó konyhát tervezni – A ház nagyságához, vagy az életmódhoz kell-e méretezni – A válaszom: is-is – hangsúlyozza Kabdebó Péter. Fontos az életforma, de világosan kell látni: az épület állandó, és benne a konyha értéket képvisel.

 

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy jelenlegi életmódjukhoz, a család jelenlegi létszámához méretezik a konyhát, vagy ahhoz, hogy csak hétvégén főznek, vendégeket alig hívnak. A család gyarapodásával a változó szokásokhoz szűkösnek bizonyulhat a tér, s ami szintén lényeges szempont, emiatt akár a ház értékesítése is gondot okozhat, ha arra kerül sor. A mi gyakorlatunkban azt tekintjük jó konyhának, amelyet a ház eladásakor átvesz, megtart az új tulajdonos.

Közös térben

Vannak természetesen divatok a konyhában, vannak egyéni és pillanatnyi igények, vágyak, mert a konyha valóban érzelmi dolog is a férfi-női kapcsolatban, a "ki az úr a házban", vagy a "kinek a dolga a konyha" témájában, de bizonyos szabályokat követni kell, bizonyos előírásoknak meg kell felelnie a konyhának.
A ma divatos, ugyanakkor elfogadott standard konyha az, amelyet a lakóparkok házaiban megtalálunk: egy légtérben helyezkedik el a konyha, az étkező és a nappali. A tér nagyméretű, de az egyes funkciók jól elkülönülnek. A konyhában ilyenkor nélkülözhetetlen a szagelszívó.
A konyha típusa sok mindentől függ. Számtalan megoldás létezik: a garzonlakások teakonyháitól, minikonyháitól a rezidenciák külön szintet elfoglaló, nagy személyzet munkáját igénylő professzionális konyhájáig. Az ebédlő ilyenkor a konyha feletti szinten helyezkedik el, és ételliften küldik fel az asztalra szánt étket. Minden épületbe olyan konyhát kell tervezni, amely összhangban van a ház többi részével.

Teraszkonyha

Az épületben elhelyezéskor figyelembe kell venni, milyen igényeket szolgál a konyha. Jó példa erre egy tágas vidéki ház, ahol nyáron az élet, a vendéglátás a kertben vagy a teraszon zajlik. Itt kifelé is nyitható konyhát kell tervezni. Mi egy ilyen, teraszra nyíló, tágas konyhát úgy rendeztünk be, hogy mobil, kereken guruló konyhapultot terveztünk. Télen átadóablakon keresztül történik az étel kiadása az étkezőbe. Nyáron kinyitják a teraszajtókat, a konyhapultot kigurítják, amelyen a szabadban elkészíthető az étel, és nem kell a háziasszonynak elszakadnia a társaságtól.
A konyha formája igen változatos. Lehet egyenes, L, V, O alakú, négyszögletes, padlástérben ferde rajzolatú mennyezettel, szinte bármilyen, de minden esetben igazodjék az épület adottságaihoz. Építészeti szempontból fontos, hogy legyen szellőző kivezetése, ha nem nyílik közvetlenül a szabadba. S még egy megszívlelendő tanács: érdemes a vizesblokk közelébe, tehát oda tervezni, ahol a vízvezeték, a csatorna fut.
A nagy terű kertes házakban újra divatba jött a nyári konyha. Nagyon praktikus ott, ahol a konyha a nappalival egy térben működik, mert az előkészítést, a befőzést, sőt a "piszkos munkákat", mint például a haltisztítást – ami nekünk, bajaiaknak minden évszakban nagyon fontos – jól el lehet végezni. Én mégsem vagyok híve ennek a divatnak, mert azt tapasztalom, hogy teljesen oda tevődik át az élet, és a benti "tiszta konyha" csak a szemnek szól.
A konyhát mindenképpen centrális helyre kell tervezni, fontosságának megfelelően, méltó helyre. Egy mai modern nő már nem tűri el, hogy a folyosó végén legyen egy főzőfülke, ahova órákra félrevonulva kell elkészítenie az ételt.

Falbontás nélkül

Másik nagy kérdés, hogy mikor tervezzük a konyha berendezéseit – (Itt kapcsolódik a beszélgetésbe Kabdebó Magdolna, itt már az ő gondolatai is megjelennek.)
A víz-, gáz-, melegvíz- és elektromos készülékek beépítése előtt ki kell választani a konyhagépeket, és el kell készíteni a konyha tervét, hogy később ne kelljen falat bontani. Fel kell mérni az elektromos háztartási gépek fogyasztását, és erős igénybevétel esetén érdemes három fázist vinni a konyhába. Érdemes külön vezetékre kötni a konyha gépeit, nehogy a lakás többi elektromos készülékének használatát akadályozzák (lecsapják a biztosítékot). Biztonsági okból érdemes külön elzárót építeni a vízvezetékre, amely hosszabb távollét, nyaralás, telelés idején megvédi a rendszert. Bár a korszerű mosogatók már aquastop (vízzáró) tulajdonságúak, de a rendszer teljes zárása a biztonságos.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop