2021. évi kilátások egy építőanyag-kereskedés szemszögéből

A vírus közvetett hatásait az építőipar is nagyon megérezte, és egyelőre 2021-ben sem várható jelentős változás az előző esztendőhöz viszonyítva, így a legoptimistább számítások is jövő tavasztól ígérnek jelentősebb fellendülést. Hogy mi várható ennek fényében ez évre a magyar építőipartól?

2021szazadikilatasokegyepitoanyagker 720

Kiss Norbert, a Békás Épker tüzép tulajdonosa volt a segítségünkre a válaszadásban, aki nemcsak a lehetőségekről beszélt, hanem arról is, hogy az általa vezetett építőanyag kereskedés mit képvisel az előttünk álló időszakban.

Az átoltottság jótékony hatására várakozva
Kiss Norbert is, mint a legtöbb magyar vállalkozás, amelyet érintett a vírushelyzet, abban bízik, hogy az átoltottság rövidesen érezteti majd a hatását. Az oltás és a nyájimmunitás kialakulása ugyanis a jelenlegi állás alapján elengedhetetlen ahhoz, hogy tartósan beindulhasson a gazdaság, ami egyet jelentene az ágazatok ismételt fellendülésével. Egyre több országban kötik ugyanis az átoltottsághoz a teljes nyitást, amelynek az építőiparra is nagy hatása lehetne, noha a 2021-es esztendőt már biztosan így sem lehet megmenteni, lassan az év fele eltelt úgy, hogy mindenki bizonytalanságban élt. A legoptimistább forgatókönyvvel számolva is kifejezetten sötéten látni az építőipar tekintetében az előttünk álló időszakot.

A drágulás elkerülhetetlen
A gazdaság beindulása ellenére a magyar építőipar biztosan megérzi majd a mögöttünk hagyott hónapokat, így Kiss Norbert szerint több lépcsős áremelések várhatók az építőanyagok tekintetében, ami természetesen a teljes szegmens drágulásához vezethet. Ennek megfelelően emelkednek majd az ingatlanárak, de a szakemberek munkadíjai egyaránt lépcsőzetesen növekedhet. Nyilvánvalóan ennek a mértéke és üteme egyelőre megjósolhatatlan, de már tavaly óta fokozatosan emelkednek az árak, és egyelőre nem látni még, hogy bármi megálljt parancsolna mindennek. Hogy mennyire mélyül el a válság, az nagyban függ az elkövetkezendő hónapok eseményeitől is, de aki felújításba kezdett, építkezik, netán beruházó, az mindenképpen a költségek általános emelkedésével számolhat.

Segítséget jelenthet az otthonfelújítási támogatás
Ha megoldás nem is, ellenben Norbert szerint mindenképpen nagy segítség lehet a magyar építőipar számára az otthonfelújítási támogatás, amelynek elindulása miatt a drágulások ellenére is sokan csaphatnak bele felújítási munkálatokba, hiszen ehhez jelentős anyagi segítséget kaphatnak. A támogatással ugyanis 3 millió forint vissza nem térítendő összegre teszi jogosulttá a családokat utólagos formában, ami azt jelenti, hogy az elkészült munka után lehet igényelni a pénzt. A támogatás már most érezteti hatását, hiszen a program részeként nemcsak munkadíjról, hanem építőanyagról szóló számlát is elfogadnak a bankok. Természetesen a felújításokkal az építőipar nem tud beindulni, azonban az ágazat túléléséhez rendkívül fontos most minden hasonló támogatás, egy építőanyag-kereskedés számára pedig különösen nagy segítség!

Az 5 százalékos lakásáfának nagyobb hatása lesz
A felújítások mellett az építkezéseket és a beruházásokat lendítheti fel, ha a kormány visszaállítja az 5 százalékos lakásáfát, amely 2016 és 2020 között óriási népszerűségnek örvendett, rengeteg magánszemély és beruházó tudott tetemes összegeket megspórolni vele, így ismételt bevezetése nagy lendületet adhat az ágazatnak. Mindez annak ellenére is igaz, hogy a korábbiakhoz mérten jelentős változások várhatók, noha a konkrét részletek még kidolgozásra várnak. Ami bizonyos, hogy az 5 százalékos lakásáfa minden olyan új építésű ingatlan esetén igényelhető lesz, amelynek ügylete 2021. január 1. után került teljesítésére. Ez azt jelenti, hogy a megkezdett, illetve jelenleg is folyamatban lévő, esetleg félbemaradt építkezések esetén is igényelhető lesz.

Mire számít a Békás Épker 2021-ben?
Amint azt Kiss Norbert kiemelte: nagyon fontos, hogy reagáljanak a piac változásaira, azonban továbbra is szeretnék tartani magukat a tőlük megszokott minőséghez mind a forgalmazott termékek, mind a szállítás, mind a szakértő kollégák tekintetében. Emiatt például nem terveznek leépítéseket vagy megszorításokat, noha a járványhelyzet hatásait azért természetesen ők is érzik. Arra számítanak, hogy a támogatások elterjedésével növekszik majd az építőanyag-forgalom, de mivel a legtöbben még mindig otthon vannak, nem mennek sehová, ezért a kisebb felújításokhoz szükséges eszközök, illetve alapanyagok érezhetően keresettebbé váltak, a kerthez szükséges kiegészítők társaságában. Az emberek ugyanis arra törekednek, hogy ebben az időszakban rendbe tudják tenni a saját portájukat, megvalósítsanak évek óta halogatott terveket. Emiatt az ömlesztett termékek iránti kereslet kifejezetten emelkedett, és ez a folyamat alighanem egész évben kitart majd, a homokot, a sódert vagy a murvát például lényegesen többen vásárolják most, mint az építkezéshez szükséges anyagokat.

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop