Mire jó egy mobilház?

Mire jó egy mobilház?

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A mobilház külföldön nagyon népszerű, mert ha az ország vagy a kontinens másik végében kapunk munkát, nem kell albérletet keresni, nem kell csomagolni, csak „alátoljuk” a kerekeket, és már magunkkal is vihetjük az otthonunkat. A mobilház tehát nem lakóautó, de egy kis előkészítés után mobilizálható.

mirejoegymobilhaz 720


Mi, magyarok, talán túl röghöz kötöttek vagyunk, még ingázni sem nagyon szeretünk, nálunk egy ház felépítése egy élet munkája, célja, „az én házam, az én váram” jegyében. De mi is a különbség a mobilház, a konténerház és a könnyűszerkezetes házak között?

Fogalmak tisztázása
A MOBILHÁZ egy acélvázra (néha favázra) szendvicsszerkezettel készült felépítmény, amelyben a külső falborítás fa vagy alumínium, a belső falborítás műanyag, farostlemez vagy gipszkarton, ami festhető, tapétázható. A rétegek között faszerkezet és hőszigetelés található, ami általában üveggyapot, kőzetgyapot, de lehet PS hab is. Padlózata OSB lapra fektetett laminált parketta vagy PVC burkolat. A mobilház egy az egyben áthelyezhető építmény, amit kamionnal, túlméretes szállítmányként szállítanak. Amennyiben gyártótól vásárolunk mobilházat, megválaszthatjuk a belső térelválasztás mikéntjét, a padlózat típusát, színét, a nyílászárók elhelyezkedését, a keret színét, a beltéri ajtók típusát, színét, a falak színét, a világítás elrendezését, a konnektorok, kapcsolók elhelyezkedését, a csempe típusát, színét, de kérhetjük bútorozatlanul is.
A KONTÉNERHÁZ szállítmányozási vagy irodakonténerekből öszszeállított ház. Csekélyebb hőszigetelő réteggel rendelkezik, mint a mobilház, ezért folyamatos téli használni esetén külön hőszigeteléssel kell ellátni, nyáron klíma is szükséges, mert nagyon felmelegszik. A konténerházakat az egyes konténerekből a helyszínen állítják össze, ezért szállításuk lényegesen egyszerűbb, mint a mobilházaké.
A KÉSZHÁZ más kategória. Egyes elemeit előre legyártják, házhoz szállítják, és a helyszínen szerelik össze, ezért a készházak kivitelezése egyértelműen építési munkálatnak minősül, így engedélyköteles, a felépített készház pedig egyértelműen ingatlanvagyon. Közművesítés, telepítés, méretek, árak

A mobilházak nemcsak lakás céljára kiválóak, nyaralónak, kempingekben bérelhető építményként is használható (akár kiváló üzleti befektetés is lehet, ha egy turisták által kedvelt üdülőterületen telepítjük, és a bérbeadás mellett magunk is használhatjuk). Ahogy a mobilház megérkezik, ráköthető a közműcsatlakozásokra, azonnal használatba vehető. A házakban a fűtés is megoldott, ezért nemcsak szezonálisan használhatók, hanem állandó lakásra is alkalmasak. Négy évszakos használathoz mindenképpen a vastagabb hőszigeteléssel ellátott szerkezet javasolt, ezért alaposan tájékozódjunk a vásárlás előtt, mert a külföldi gyártásúak némelyike nem megfelelő a hazai hideg téli időjárási körülményekhez. Alapterületük általában 20-50 m2 között mozog, a nagyobbakban az étkező-nappalikonyhán kívül 2-3 hálószoba is található (persze ne gondoljunk óriási méretű szobákra). A falak burkolhatók, a gépészet a padlóba vagy falakba rejtett. A mobilházak telepítése viszonylag egyszerűen megoldható, csak arra kell figyelni, hogy a telek kamionnal, daruval megközelíthető legyen. Nem igényel külön alapozást, elég a megfelelően tömörített talaj, és 4-6 helyre elhelyezett betonkocka vagy talajcsavar, hogy tehermentesítsék a kerekeket. A közművekre való rákötés megfelelő előkészítés után egy nap alatt is elkészíthető. A mobilházak anyagai, szerkezetei nagyon hasonlítanak a könnyűszerkezetesekéhez, a többségük fém vagy favázas, hőszigetelt szendvicsszerkezetű, a két réteg között 5-20 cm vastag hőszigeteléssel. Milyen drága egy mobilház? Használt mobilház már 1,5 millió forinttól kapható, az újak 4-6 millió forint közöttiek teljes felszereléssel (bútorok, háztartási eszközök, hűtő, tűzhely stb.), de igény szerint akár masszázszuhannyal, légkondicionálóval, terasszal is rendelhetők.

mirejoegymobilhaz 1
Építéshatósági engedélyezés
A mobilház felállításához nincs szükség építési engedélyre, de a biztonság kedvéért nem árt tájékozódni az illetékes építési osztályon. A mobilházak ugyanis valóban alkalmasak az építési szabályok kijátszására, mert felállíthatók építési tilalom alatt álló telken, esetleg természetvédelmi területen vagy zártkertben. Vagy mégsem? A mobilház előre gyártott falakkal, tetővel, készre szerelt belsővel rendelkezik, mozgatható, áthelyezhető konstrukció, jobbára kamionnal kiszállítva a helyszínre, ezért esetében nem beszélhetünk érdemben építési tevékenységről, ezért alapvetően ellentmondanak az építményekről alkotott fogalmi kereteknek. A probléma gyökere valószínűleg éppen ebben keresendő. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény ugyanis az épület fogalmát funkciója oldaláról ragadja meg, és az emberi tartózkodás céljára szolgáló rendeltetését emeli ki. Erre tekintettel fogalmilag nem zárható ki egyértelműen, hogy a mobilház vonatkozásában a hatóság építési engedélyt írjon el, ami az építési-kivitelezési tervdokumentáció megkövetelését is eredményezheti. Fontos megemlíteni, hogy az egyes önkormányzatok helyi építési szabályzatai is jelentős mértékben eltérhetnek egymástól az ilyen jellegű épületek elhelyezését illetően, tehát minden esetben előzetesen tájékozódjunk a konkrétumokról! Nagyon sok település ugyanis kiköti a helyi építési szabályzatában, hogy lakóautót vagy lakókonténert nem lehet tartósan a területen elhelyezni.
Ha más oldaláról nézzük a dolgot, a mobilház egyértelműen épület, jármű (utánfutó) kategóriába nem sorolható, mert nincs sem gépjármű minőségű alváza, nincs fékrendszere, közúton való közlekedésre sem alkalmas. A helyszínre telepítést követően rendeltetése szerint megfelel az épület 1997. évi LXXVIII. tv. (Étv) 2. § 10. pontjában szereplő fogalommeghatározásának: „Épület: jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.” Ha ezt vesszük figyelembe, mindenképpen kell építési engedély (egyszerű bejelentés) a mobilházra is, mert ha utóbb a helyi építésügyi hatóság szerint nem felel meg a helyi építési szabályzatnak, bontásra ítéli, vagy óriási építésfelügyeleti bírságra számíthatunk (a büntetés kiszámításánál 140 ezer forintos négyzetméterenkénti összegről indul a hatóság). A jogszabályi környezet nem egyértelmű értelmezése miatt célszerűbb építésztervezővel megrajzoltatni a kiválasztott ház felmérési tervét, meghatározni a dokumentációban az épület rendeltetését és az ahhoz kapcsolódó elvárt követelményeket (1997. évi LXXVIII. tv. 31. §, 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet OTÉK 50. §, 275/2013. (VII.16.) Kormányrendelet ).

mirejoegymobilhaz 2
CSOK, hitel, biztosítás
Végül vegyünk sorra még néhány fontos gyakorlati szempontot. Mivel a mobilházat egyetlen pénzintézet sem fogadja el fedezetként, sem lakáshitelt, sem CSOK-ot nem vehetünk fel rá. Ugyanakkor, mivel ezen építmények bekerülési költsége nem túl magas, talán szabad felhasználású személyi hitelből megvásárolhatók. Biztosítótársaságtól függ, hogy köthetünk-e rá valamilyen biztosítást, nagy valószínűséggel lakásbiztosítást nem, legfeljebb lakókocsi-biztosítást.
A pontos részletek után feltétlenül érdeklődjünk!

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}