Mire jó egy mobilház?

Mire jó egy mobilház?

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A mobilház külföldön nagyon népszerű, mert ha az ország vagy a kontinens másik végében kapunk munkát, nem kell albérletet keresni, nem kell csomagolni, csak „alátoljuk” a kerekeket, és már magunkkal is vihetjük az otthonunkat. A mobilház tehát nem lakóautó, de egy kis előkészítés után mobilizálható.

mirejoegymobilhaz 720


Mi, magyarok, talán túl röghöz kötöttek vagyunk, még ingázni sem nagyon szeretünk, nálunk egy ház felépítése egy élet munkája, célja, „az én házam, az én váram” jegyében. De mi is a különbség a mobilház, a konténerház és a könnyűszerkezetes házak között?

Fogalmak tisztázása
A MOBILHÁZ egy acélvázra (néha favázra) szendvicsszerkezettel készült felépítmény, amelyben a külső falborítás fa vagy alumínium, a belső falborítás műanyag, farostlemez vagy gipszkarton, ami festhető, tapétázható. A rétegek között faszerkezet és hőszigetelés található, ami általában üveggyapot, kőzetgyapot, de lehet PS hab is. Padlózata OSB lapra fektetett laminált parketta vagy PVC burkolat. A mobilház egy az egyben áthelyezhető építmény, amit kamionnal, túlméretes szállítmányként szállítanak. Amennyiben gyártótól vásárolunk mobilházat, megválaszthatjuk a belső térelválasztás mikéntjét, a padlózat típusát, színét, a nyílászárók elhelyezkedését, a keret színét, a beltéri ajtók típusát, színét, a falak színét, a világítás elrendezését, a konnektorok, kapcsolók elhelyezkedését, a csempe típusát, színét, de kérhetjük bútorozatlanul is.
A KONTÉNERHÁZ szállítmányozási vagy irodakonténerekből öszszeállított ház. Csekélyebb hőszigetelő réteggel rendelkezik, mint a mobilház, ezért folyamatos téli használni esetén külön hőszigeteléssel kell ellátni, nyáron klíma is szükséges, mert nagyon felmelegszik. A konténerházakat az egyes konténerekből a helyszínen állítják össze, ezért szállításuk lényegesen egyszerűbb, mint a mobilházaké.
A KÉSZHÁZ más kategória. Egyes elemeit előre legyártják, házhoz szállítják, és a helyszínen szerelik össze, ezért a készházak kivitelezése egyértelműen építési munkálatnak minősül, így engedélyköteles, a felépített készház pedig egyértelműen ingatlanvagyon. Közművesítés, telepítés, méretek, árak

A mobilházak nemcsak lakás céljára kiválóak, nyaralónak, kempingekben bérelhető építményként is használható (akár kiváló üzleti befektetés is lehet, ha egy turisták által kedvelt üdülőterületen telepítjük, és a bérbeadás mellett magunk is használhatjuk). Ahogy a mobilház megérkezik, ráköthető a közműcsatlakozásokra, azonnal használatba vehető. A házakban a fűtés is megoldott, ezért nemcsak szezonálisan használhatók, hanem állandó lakásra is alkalmasak. Négy évszakos használathoz mindenképpen a vastagabb hőszigeteléssel ellátott szerkezet javasolt, ezért alaposan tájékozódjunk a vásárlás előtt, mert a külföldi gyártásúak némelyike nem megfelelő a hazai hideg téli időjárási körülményekhez. Alapterületük általában 20-50 m2 között mozog, a nagyobbakban az étkező-nappalikonyhán kívül 2-3 hálószoba is található (persze ne gondoljunk óriási méretű szobákra). A falak burkolhatók, a gépészet a padlóba vagy falakba rejtett. A mobilházak telepítése viszonylag egyszerűen megoldható, csak arra kell figyelni, hogy a telek kamionnal, daruval megközelíthető legyen. Nem igényel külön alapozást, elég a megfelelően tömörített talaj, és 4-6 helyre elhelyezett betonkocka vagy talajcsavar, hogy tehermentesítsék a kerekeket. A közművekre való rákötés megfelelő előkészítés után egy nap alatt is elkészíthető. A mobilházak anyagai, szerkezetei nagyon hasonlítanak a könnyűszerkezetesekéhez, a többségük fém vagy favázas, hőszigetelt szendvicsszerkezetű, a két réteg között 5-20 cm vastag hőszigeteléssel. Milyen drága egy mobilház? Használt mobilház már 1,5 millió forinttól kapható, az újak 4-6 millió forint közöttiek teljes felszereléssel (bútorok, háztartási eszközök, hűtő, tűzhely stb.), de igény szerint akár masszázszuhannyal, légkondicionálóval, terasszal is rendelhetők.

mirejoegymobilhaz 1
Építéshatósági engedélyezés
A mobilház felállításához nincs szükség építési engedélyre, de a biztonság kedvéért nem árt tájékozódni az illetékes építési osztályon. A mobilházak ugyanis valóban alkalmasak az építési szabályok kijátszására, mert felállíthatók építési tilalom alatt álló telken, esetleg természetvédelmi területen vagy zártkertben. Vagy mégsem? A mobilház előre gyártott falakkal, tetővel, készre szerelt belsővel rendelkezik, mozgatható, áthelyezhető konstrukció, jobbára kamionnal kiszállítva a helyszínre, ezért esetében nem beszélhetünk érdemben építési tevékenységről, ezért alapvetően ellentmondanak az építményekről alkotott fogalmi kereteknek. A probléma gyökere valószínűleg éppen ebben keresendő. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény ugyanis az épület fogalmát funkciója oldaláról ragadja meg, és az emberi tartózkodás céljára szolgáló rendeltetését emeli ki. Erre tekintettel fogalmilag nem zárható ki egyértelműen, hogy a mobilház vonatkozásában a hatóság építési engedélyt írjon el, ami az építési-kivitelezési tervdokumentáció megkövetelését is eredményezheti. Fontos megemlíteni, hogy az egyes önkormányzatok helyi építési szabályzatai is jelentős mértékben eltérhetnek egymástól az ilyen jellegű épületek elhelyezését illetően, tehát minden esetben előzetesen tájékozódjunk a konkrétumokról! Nagyon sok település ugyanis kiköti a helyi építési szabályzatában, hogy lakóautót vagy lakókonténert nem lehet tartósan a területen elhelyezni.
Ha más oldaláról nézzük a dolgot, a mobilház egyértelműen épület, jármű (utánfutó) kategóriába nem sorolható, mert nincs sem gépjármű minőségű alváza, nincs fékrendszere, közúton való közlekedésre sem alkalmas. A helyszínre telepítést követően rendeltetése szerint megfelel az épület 1997. évi LXXVIII. tv. (Étv) 2. § 10. pontjában szereplő fogalommeghatározásának: „Épület: jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.” Ha ezt vesszük figyelembe, mindenképpen kell építési engedély (egyszerű bejelentés) a mobilházra is, mert ha utóbb a helyi építésügyi hatóság szerint nem felel meg a helyi építési szabályzatnak, bontásra ítéli, vagy óriási építésfelügyeleti bírságra számíthatunk (a büntetés kiszámításánál 140 ezer forintos négyzetméterenkénti összegről indul a hatóság). A jogszabályi környezet nem egyértelmű értelmezése miatt célszerűbb építésztervezővel megrajzoltatni a kiválasztott ház felmérési tervét, meghatározni a dokumentációban az épület rendeltetését és az ahhoz kapcsolódó elvárt követelményeket (1997. évi LXXVIII. tv. 31. §, 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet OTÉK 50. §, 275/2013. (VII.16.) Kormányrendelet ).

mirejoegymobilhaz 2
CSOK, hitel, biztosítás
Végül vegyünk sorra még néhány fontos gyakorlati szempontot. Mivel a mobilházat egyetlen pénzintézet sem fogadja el fedezetként, sem lakáshitelt, sem CSOK-ot nem vehetünk fel rá. Ugyanakkor, mivel ezen építmények bekerülési költsége nem túl magas, talán szabad felhasználású személyi hitelből megvásárolhatók. Biztosítótársaságtól függ, hogy köthetünk-e rá valamilyen biztosítást, nagy valószínűséggel lakásbiztosítást nem, legfeljebb lakókocsi-biztosítást.
A pontos részletek után feltétlenül érdeklődjünk!

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.