Új építőanyagok: napelemes tetőfedők, cool és okosüveg, hangszigetelő burkolatok…

Új építőanyagok: napelemes tetőfedők, cool és okosüveg, hangszigetelő burkolatok…

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az innováció az építőanyagok terén is folyamatos, napjainkban különösen a Föld klimatikus viszonyainak változása kényszeríti ki az újabb és újabb megoldásokat (és még hol van az igazi áttörés?), hogy végre pontot tegyünk az energiafaló épületek korszakára. Természetesen az építőiparban hosszabb idő egy-egy új alapanyag, technológia elterjedése, hiszen mindenki csak megbízható anyagot szeretne beépíteni házába, ám a mai információáramlás segíti a folyamatot.

ujepitoanyagoknapelemes 720

Újdonságok a tetőn
Napjainkban még a hagyományos kiselemes tetőfedés a legelterjedtebb, ám már kopogtat ajtónkon az innováció, az újszerű tetőfedőanyagok megjelenése. Ilyenek például az alacsony hajlásszögű tetőre kifejlesztett tetőfedők, a világos színű tetőfedők, vagy a tetőbe integrált napelemek. Manapság nagyon népszerűek családi házakon is az alacsony, kis hajlásszögű tetők, ám mivel a cserépfedések csak vízzárók, de nem vízhatlanok, azaz a fedés hézagain, szellőzőcserepeken keresztül bejuthat nedvesség a héjazat alá, fontos a megfelelő alátéthéjazat megválasztása. Bizonyos hajlásszög alatt azonban már olyan nagymértékű nedvességet engedhet át egy-egy cserépfedés, aminek elvezetését nem lehet pusztán az alátéthéjazatra bízni, ezért speciális tetőcserépre van szükség. Egyes gyártók már kifejlesztettek 7 fokos hajlásszögre alkalmas tetőcserepet és hozzá kapcsolódó rendszert, amelynek kialakítása megakadályozza, hogy ezen a hajlásszögön több nedvesség jusson át, mint egy hagyományos tetőcserépen, 12-17 fokos tartományban.
Nemcsak az energiapazarlás visszaszorítása vált trenddé, hanem a sötétebb színű cserepek is mind több ház tetején jelennek meg. Ezek a színek azonban jobban elnyelik a meleget, ezért nyáron intenzívebben melegszik fel a tetőtér, mint a világosabb színű cserepek esetén. Az újonnan kifejlesztett tetőcserepek, felületkezelésüknek köszönhetően visszatükrözik az infravörös sugárzást, emiatt a cserép hátoldalán mért hőmérséklet a korábban használt fedőanyagokhoz képest akár 20˚C-kal is alacsonyabb lehet. Érdekes lehet majd az építészek nyomására kifejlesztett világos, akár fehér színű tetőfedő anyagok megjelenése, amivel homogén, átforduló homlokzatokat lehet képezni. Mivel a tetők már most, a szolár berendezések fogadójaként alkotói az energiatermelésnek, innen már csak egy lépés ezen elemek automatizálása, okosítása.

Napelemes tetőcserepek
A napelemes tetőcserepek közé sorolhatók a napelemes cserepek, napelemes zsindelyek és komplett tetőfedést helyettesítő megoldások. Ezek mindegyikéből több tucat gyártó található világszerte. A hagyományos napelemek áraihoz képest ezek a megoldások általában 2-3-szoros árat jelentenek, ami még a kiváltott cserép és tetőfedés árát leszámítva is jelentősen költségesebb megoldást jelentenek. Emiatt e megoldás ma még nagyon ritka, általában csak bemutató vagy reprezentatív célból épül, ahol a gazdaságosság és megtérülés nem szempont. Szintén a magas áruk miatt nem terjedtek még el nálunk a tetőbe integrált napelemes megoldások, amelyek bár építészetileg érdekesek, várhatóan csak 10-15 év múlva lesz jelentősebb részesedésük, ha a hagyományos építőanyag áraival is versenyképessé válnak.

ujepitoanyagoknapelemes 1


Hangszigetelő dekorburkolatok
A dekor hangszigetelő burkolatok a léghanggátlás csökkentésére alkalmasak. A legtöbb hangszigetelő burkolatot akár magunk is elkészíthetjük, de vannak, amelyek szakemberek bevonását igénylik. A nútféderes és hagyományos illesztésnek köszönhetően a panelek felhelyezése akár házilag is kivitelezhető. A fali- és mennyezeti dekorpanelek építési kartusos ragasztóval könnyen, közvetlenül helyezhetők téglafalra, betonra vagy gipszkartonra, tapétázott felületre. Átlagos állapotú fal esetében semmilyen előkészítés (glettelés, felületjavítás) nem szükséges, nagyobb egyenetlenség esetén párnafa használata ajánlott.
A hatékony hangszigetelés elérése nem egyszerű, a hangforrástól és a zajszint mértékétől függ. Komoly hangszigetelési igény esetén a helyiség falfelületei mellett nem szabad megfeledkezni a nyílászárókról (ablakok és ajtók) sem, ezek egyedi, külön történő hangszigetelése nélkül nem érhető el hatékony hangszigetelés. Az ajtók hangszigetelésekor az ajtó lapján túl az ajtó és a tok találkozási – érintkezési Az okosüveg – legyen az átlátszó, opálos vagy színezett, új színt hoz környezetünkbe. Alkalmazásával olyan többfunkciós tereket hozhatunk létre, amelyek nagymértékben alkalmazkodnak igényeinkhez.


ujepitoanyagoknapelemes 3
Cool-üveg, okosüveg
Míg az üveget az ókortól a XIX. század elejéig leginkább ékszerként, dísztárgyként, tárolóedényként használták, mára eljutottunk oda, hogy egyik legfontosabb építőanyagunk. Készülnek belőle nagyméretű nyílászáró üvegtáblák, üvegkorlátok, üvegfödémek, üveghidak stb. A cool-üveg egy olyan, bevonattal ellátott üveg, amelyre jellemző a kiváló nap- és hővédelem, alacsony sugárzásáteresztő képesség (bevonat miatt), kellemes fényáteresztés (30-60%), jó hőszigetelő és fényvisszaverő képesség. Ez a megoldás védi a belső teret a felmelegedéstől, amíg a legtöbb fényt beengedi a lakásba (fenntarthatóan), hosszú távon csökkenti a hűtés, fűtés és világítás költségeit. Nemcsak télen tartja melegen a lakásunkat, hanem nyáron is hűvösebb a belső tér, mint a hagyományos hőszigetelő üvegek beépítése esetén.
Ismerünk ma már természetes tisztítóhatással rendelkező üveget is. Amikor esik az eső, a külső üvegfelületen a lefolyó vízcseppeken megtörő fény nem biztosít rendes kilátást, az eső elállta után pedig az üvegfelület szennyeződik/koszos marad. Ilyen esetben hasznos az ilyen természetes tisztítóhatással rendelkező üveg: zavartalan kilátást nyújt, kevesebb szennyeződés rakódik le rá, ritkábban vagy egyáltalán nem kell a külső ablaktáblát tisztítani. Hatalmas üvegfelületű családi házak esetén már a tervezésekor mérlegeljük, hogy a könnyen tisztuló bevonatos üvegezés mennyire könnyíti majd meg mindennapjainkat. S hogy miért is tisztul önmagától az üveg? Mert külső felületére vékony filmréteget visznek fel, a szerves szennyező anyagok az UV-sugárzás hatására felbomlanak, maguktól leválnak, majd a feloldódó szennyeződéseket az eső lemossa. Ezért terül szét a víz az üvegen (nem alakulnak ki cseppek), és az üveg gyorsabban is szárad.
Az okosüveg – legyen az átlátszó, opálos vagy színezett, új színt hoz környezetünkbe. Alkalmazásával olyan többfunkciós tereket hozhatunk létre, amelyek nagymértékben alkalmazkodnak igényeinkhez. Az okosüveg minden esetben egyedileg készül, személyes elvárásaink szerint. Az okosüveg exkluzív, diszkrét és stílusos kiegészítője lesz lakásunknak vagy irodánknak, reluxa és függöny helyett alkalmazható térelválasztóként, ablakokon, ajtókon, egyetlen kapcsolással változtathatjuk, alkalmazható fürdőszobák térelválasztására, nappali-dolgozó szoba közé és még sok-sok helyre. És hogy hogyan működik? Egy transzformátorral vezérelt fólia segítségével – amit két üveglap közé helyeznek – az átlátszó üvegfelület tejszínűvé változik. A kapcsolás történhet fali kapcsolóval, távirányítóval, mozgásérzékelővel, időzítővel, illetve mobiltelefonnal is. Megjelenése sokféleképpen alakítható, lehet színezett, tűzálló, egyedi alakú vagy edzett. Az okosüveggel tehát még személyesebbé tehetjük a bennünket körülvevő teret redőny, reluxa, szalagfüggöny nélkül, izgalmas, látványos megoldásokkal.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}