Magas tetők, lapos tetők – előnyök és hátrányok

Magas tetők, lapos tetők – előnyök és hátrányok

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A kétfajta épületlefedési forma elterjedését alapvetően az éghajlati viszonyok határozták meg. Az esős európai kontinensen a magas tetők terjedtek el, míg a mediterráneum európai részén egyre kisebb hajlásszöggel készültek, délen és az arab világban pedig a csapadékhiányos időjárás miatt lapos tetők épültek.

magastetoklapostetok 720

A magas tetők szerkezete
A korai magas tetők szerkezete nem volt más, mint a felső végüknél összekötözött, két egymásnak támasztott vastagabb rúd, amelyeket sorolva a helyszínen található nád, sás, szalma, a későbbiekben fából faragott zsindely, természetes hasított palakő, végül cserépfedés borított. Először lakógödrök fölé építették (mai formája a csőszkunyhó), később már falakra (a ház falára), a rudakat felváltotta a faragott fa, később a fűrészelt fa. A magas tetők ácsszerkezetei a későbbiekben nagyon bonyolulttá fejlődtek, anyaguk nagyrészt fa, de készülhet acélból és vasbetonból is, és napjainkra nagy terek lefedésére is alkalmassá váltak. A fa, megfelelő beépítés és védelem esetén igen tartós építőanyag, ma is látható például a faszerkezete az angliai Hertfordhshire-ben található Ye Olde Fighting Cock-nak, amely a 11. században készült.
A magas tetők előnye nemcsak az, hogy lefolyik róla a víz, hanem mert a padlás légtere (puffertér) egyrészt hőszigetelésként működik, valamint a tetőn túlnyúló eresz rész árnyékolja a falakat, a tetőformák nagy változatossággal kombinálhatók, és nem utolsósorban a tér beépíthető. Amennyiben a padlásteret vízszintesen is hőszigeteléssel látjuk el, sokat tudunk javítani a hőszigetelési értékeken, de ebben az esetben gondoskodnunk kell a padlástér járhatóságáról is, amennyiben használni akarjuk. Az eresz sem elhanyagolandó védelem a meleg ellen, mivel a lecsüngő eresz a nyári időszakban, amikor a nap járása magas, árnyékolóként működik, a nap nagy részében leárnyékolja az ablakokat és a fal jelentős részét, így tartva hűvösen a házat. Téli időszakban pedig, amikor a nap járása alacsonyabb, bejutotnak a napsugarak az ablakokon. A tetőtérbeépítés további előnye, hogy a tetővel megoldjuk a zárófödémet is, nincs szükség két födém építésére.
Mint mindennek, természetesen a tetőtér beépítésének is van néhány hátránya: mivel a puffertér megszűnik, illetve nagyon lecsökkentjük, külön kell gondoskodnunk a párazárásról, kiszellőzésről és hőszigetelésről. A hőszigetelés vastagsága feltétlenül 20 cm körül legyen, szüntessük meg a szarufáknál a vonal menti hőhidakat is, továbbá tartsuk rendszeresen karban, időnként át kell rakni a cserepeket, vagy cserélni a törötteket, kicserélni a meghajlott tetőléceket.

magastetoklapostetok 2

Lapos tetők
A lapos tetők nagyon eltérnek a magas tetőktől, és elterjedésükkel egészen új formavilág jött létre. Talán az a legjobb, ha a vízhatlan szigeteléssel ellátott tetőket értjük alattuk, s a hazai szakirodalom 8˚-ban határozza meg a lapos tetők alkalmazásának felső határát (többségének lejtése általában nem haladja meg a 4˚-ot). Előnyei közé sorolható, hogy nem kell tetőt építeni, ezért gyorsabban elkészül, járhatóvá tehető, ha szeretnénk, akár tovább is építhető, terasz alakítható ki rajta. A magas tető elhagyásával komoly összegeket lehet megtakarítani, gondoljunk csak az ácsszerkezet faanyagának árára, a munkadíjra, a cserépfedésre és az egyéb kiegészítő szerkezetekre (a tervezés során gondoljunk a méretezésre és az esetleges későbbi feljutásra). A továbbépítéshez (födém, falak méretezése) nem kell új födémet építeni, mert már rendelkezésre áll. További előnye, hogy míg magas tetőnél a tető tájolása akadálya lehet a napelemek felhelyezésének, lapos tetőnél ez nem probléma, és egyéb gépészeti berendezéseknek is helye lehet. Lapos tető esetén csak a vízszigetelés megóvásáról kell gondoskodnunk, de arról nagy odafigyeléssel, hiszen a beszivárgó víz nagy kárt tesz, és a probléma súlyossága idővel gyorsan fokozódik! Hátrányai közé sorolható, hogy a tetőösszefolyók folyamatos karbantartás igényelnek, függően a tető nagyságtól és a lejtésviszonytól. Mivel a lapos tetőnél nincs puffertér, fokozottan kell figyelnünk a hőszigetelésre is, annak vastagságára és a megfelelő párakezeléséről is gondoskodnunk kell.
A hőszigetelés anyaga a magas tetőknél túlnyomó részben ásványi szálas hőszigetelés, a lapos tetőknél általában EPS vagy XPS hablemez, persze a lapos tetőknél is használatosak az ásványi szálas hőszigetelések. Az EPS lemezt és az ásványi szálas hőszigetelést a vízszigetelés alá kell raknunk, az XPS lemezt a vízszigetelés fölé is rakhatjuk (fordított tető). Családi házaknál az XPS lemez ritkán használatos lapos tető szigetelésére. Amennyiben mégis fordított tetőt készítünk, úgy figyeljünk arra, hogy a hőszigetelő táblák egy vastagságból legyenek, itt a hőszigetelést egymás fölé helyezett táblákkal elkészíteni nem szabad. Amennyiben a vízszigetelés alá kerül a hőszigetelés, készíthetjük több rétegből is, de ügyeljünk arra, hogy az egymás fölé kerülő rétegeket eltolással rakjuk. Ne feledkezzünk meg a lapos tető lejtésének kialakításáról sem, amelyet jó előre meg kell tervezni: döntsük el, hogy befelé lejtő legyen-e a tető vagy kifelé lejtő.
A társasházak lapostető vízszigeteléséhez választhatunk folyékony gumiszigetelést is, ez azonban egy rétege miatt a mechanikai sérülésekkel szemben nem túl ellenálló, és hajlamos a zsugorodásra is. Az épület tetőszigetelési technológiájának legalább húsz évig beázásmentesnek kell maradnia, éppen ezért mindenképpen válasszuk a legjobb minőségű anyagokat, tegyünk a födémre a hőtechnikai számítás szerinti hőszigetelőanyag-vastagságot, és a kivitelezését kizárólag megbízható, profi kivitelezőre bízzuk. A vízszigetelés anyaga családi házaknál túlnyomórészt bitumenes lemez, ritkán PVC szigetelés, utóbbi csak egy rétegű, így az esetleges hibából adódóan rögtön beázás jelentkezhet. A kétrétegű bitumenes lemezszigetelés mechanikai igénybevételekkel szembeni ellenálló képessége jóval kedvezőbb, az SBS modifikált bitumenes lemezek öregedési, rugalmassági és repedésáthidalósági tulajdonságai pedig még kedvezőbbek.A szigetelés kerülhet a hőszigetelés alá és fölé is, a záró réteg mindig palazúzalékos bitumenes lemez legyen.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}