Magas tetők, lapos tetők – előnyök és hátrányok

Magas tetők, lapos tetők – előnyök és hátrányok

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A kétfajta épületlefedési forma elterjedését alapvetően az éghajlati viszonyok határozták meg. Az esős európai kontinensen a magas tetők terjedtek el, míg a mediterráneum európai részén egyre kisebb hajlásszöggel készültek, délen és az arab világban pedig a csapadékhiányos időjárás miatt lapos tetők épültek.

magastetoklapostetok 720

A magas tetők szerkezete
A korai magas tetők szerkezete nem volt más, mint a felső végüknél összekötözött, két egymásnak támasztott vastagabb rúd, amelyeket sorolva a helyszínen található nád, sás, szalma, a későbbiekben fából faragott zsindely, természetes hasított palakő, végül cserépfedés borított. Először lakógödrök fölé építették (mai formája a csőszkunyhó), később már falakra (a ház falára), a rudakat felváltotta a faragott fa, később a fűrészelt fa. A magas tetők ácsszerkezetei a későbbiekben nagyon bonyolulttá fejlődtek, anyaguk nagyrészt fa, de készülhet acélból és vasbetonból is, és napjainkra nagy terek lefedésére is alkalmassá váltak. A fa, megfelelő beépítés és védelem esetén igen tartós építőanyag, ma is látható például a faszerkezete az angliai Hertfordhshire-ben található Ye Olde Fighting Cock-nak, amely a 11. században készült.
A magas tetők előnye nemcsak az, hogy lefolyik róla a víz, hanem mert a padlás légtere (puffertér) egyrészt hőszigetelésként működik, valamint a tetőn túlnyúló eresz rész árnyékolja a falakat, a tetőformák nagy változatossággal kombinálhatók, és nem utolsósorban a tér beépíthető. Amennyiben a padlásteret vízszintesen is hőszigeteléssel látjuk el, sokat tudunk javítani a hőszigetelési értékeken, de ebben az esetben gondoskodnunk kell a padlástér járhatóságáról is, amennyiben használni akarjuk. Az eresz sem elhanyagolandó védelem a meleg ellen, mivel a lecsüngő eresz a nyári időszakban, amikor a nap járása magas, árnyékolóként működik, a nap nagy részében leárnyékolja az ablakokat és a fal jelentős részét, így tartva hűvösen a házat. Téli időszakban pedig, amikor a nap járása alacsonyabb, bejutotnak a napsugarak az ablakokon. A tetőtérbeépítés további előnye, hogy a tetővel megoldjuk a zárófödémet is, nincs szükség két födém építésére.
Mint mindennek, természetesen a tetőtér beépítésének is van néhány hátránya: mivel a puffertér megszűnik, illetve nagyon lecsökkentjük, külön kell gondoskodnunk a párazárásról, kiszellőzésről és hőszigetelésről. A hőszigetelés vastagsága feltétlenül 20 cm körül legyen, szüntessük meg a szarufáknál a vonal menti hőhidakat is, továbbá tartsuk rendszeresen karban, időnként át kell rakni a cserepeket, vagy cserélni a törötteket, kicserélni a meghajlott tetőléceket.

magastetoklapostetok 2

Lapos tetők
A lapos tetők nagyon eltérnek a magas tetőktől, és elterjedésükkel egészen új formavilág jött létre. Talán az a legjobb, ha a vízhatlan szigeteléssel ellátott tetőket értjük alattuk, s a hazai szakirodalom 8˚-ban határozza meg a lapos tetők alkalmazásának felső határát (többségének lejtése általában nem haladja meg a 4˚-ot). Előnyei közé sorolható, hogy nem kell tetőt építeni, ezért gyorsabban elkészül, járhatóvá tehető, ha szeretnénk, akár tovább is építhető, terasz alakítható ki rajta. A magas tető elhagyásával komoly összegeket lehet megtakarítani, gondoljunk csak az ácsszerkezet faanyagának árára, a munkadíjra, a cserépfedésre és az egyéb kiegészítő szerkezetekre (a tervezés során gondoljunk a méretezésre és az esetleges későbbi feljutásra). A továbbépítéshez (födém, falak méretezése) nem kell új födémet építeni, mert már rendelkezésre áll. További előnye, hogy míg magas tetőnél a tető tájolása akadálya lehet a napelemek felhelyezésének, lapos tetőnél ez nem probléma, és egyéb gépészeti berendezéseknek is helye lehet. Lapos tető esetén csak a vízszigetelés megóvásáról kell gondoskodnunk, de arról nagy odafigyeléssel, hiszen a beszivárgó víz nagy kárt tesz, és a probléma súlyossága idővel gyorsan fokozódik! Hátrányai közé sorolható, hogy a tetőösszefolyók folyamatos karbantartás igényelnek, függően a tető nagyságtól és a lejtésviszonytól. Mivel a lapos tetőnél nincs puffertér, fokozottan kell figyelnünk a hőszigetelésre is, annak vastagságára és a megfelelő párakezeléséről is gondoskodnunk kell.
A hőszigetelés anyaga a magas tetőknél túlnyomó részben ásványi szálas hőszigetelés, a lapos tetőknél általában EPS vagy XPS hablemez, persze a lapos tetőknél is használatosak az ásványi szálas hőszigetelések. Az EPS lemezt és az ásványi szálas hőszigetelést a vízszigetelés alá kell raknunk, az XPS lemezt a vízszigetelés fölé is rakhatjuk (fordított tető). Családi házaknál az XPS lemez ritkán használatos lapos tető szigetelésére. Amennyiben mégis fordított tetőt készítünk, úgy figyeljünk arra, hogy a hőszigetelő táblák egy vastagságból legyenek, itt a hőszigetelést egymás fölé helyezett táblákkal elkészíteni nem szabad. Amennyiben a vízszigetelés alá kerül a hőszigetelés, készíthetjük több rétegből is, de ügyeljünk arra, hogy az egymás fölé kerülő rétegeket eltolással rakjuk. Ne feledkezzünk meg a lapos tető lejtésének kialakításáról sem, amelyet jó előre meg kell tervezni: döntsük el, hogy befelé lejtő legyen-e a tető vagy kifelé lejtő.
A társasházak lapostető vízszigeteléséhez választhatunk folyékony gumiszigetelést is, ez azonban egy rétege miatt a mechanikai sérülésekkel szemben nem túl ellenálló, és hajlamos a zsugorodásra is. Az épület tetőszigetelési technológiájának legalább húsz évig beázásmentesnek kell maradnia, éppen ezért mindenképpen válasszuk a legjobb minőségű anyagokat, tegyünk a födémre a hőtechnikai számítás szerinti hőszigetelőanyag-vastagságot, és a kivitelezését kizárólag megbízható, profi kivitelezőre bízzuk. A vízszigetelés anyaga családi házaknál túlnyomórészt bitumenes lemez, ritkán PVC szigetelés, utóbbi csak egy rétegű, így az esetleges hibából adódóan rögtön beázás jelentkezhet. A kétrétegű bitumenes lemezszigetelés mechanikai igénybevételekkel szembeni ellenálló képessége jóval kedvezőbb, az SBS modifikált bitumenes lemezek öregedési, rugalmassági és repedésáthidalósági tulajdonságai pedig még kedvezőbbek.A szigetelés kerülhet a hőszigetelés alá és fölé is, a záró réteg mindig palazúzalékos bitumenes lemez legyen.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Hol tart a Liget Budapest projekt?

Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. A Liget Budapest Projekt keretében a Városliget saját, több mint százéves történelmi hagyománya folytatódik: a Liget egyszerre nyújtja a kultúra, a szórakozás és a zöldfelületi kikapcsolódás páratlanul gazdag kínálatát. Átfogó megújítása után a Városliget egy egészen különleges névjegye lesz Magyarországnak, hiszen Európában sehol nincs még egy olyan városi park, ahol ilyen mennyiségű és színvonalú kulturális intézmény és rekreációs lehetőség várja majd a látogatókat” – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Májusban a projekt részeként átadták Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézményének, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak az épületét a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén a múzeumi szakma képviselőinek. Befejeződött az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója, ősszel nyit Millennium Házaként Befejeződött a több mint 130 éves, az elmúlt évtizedekben egyre leromlottabb állapotba került Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója is. Idén ősszel a Városliget legrégibb és egyik legszebb épülete új néven, Millennium Házaként a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit, később pedig egy állandó, interaktív tárlattal idézi meg az újkori Magyarország történetének legsikeresebb időszakát, a millennium korát, a századfordulós Budapestre fókuszálva. A homlokzaton restaurálták a gazdag Zsolnay díszítéseket és hamarosan befejeződik a belsőépítészeti kialakítás valamint az ideiglenes kiállítás installálása is. A Rózsakert felöli bejárat közepén egy egyedi szökőkutat helyeznek el, melynek gyártása a napokban kezdődött meg a Zsolnay gyárban, Pécsett. Az épülethez kapcsolódó Rózsakert kialakítása folyamatban van, a rózsatövek augusztusban fognak a helyszínre érkezni. A Millennium Háza 3 milliárd forintos, 2017 év végén indult helyreállítása az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg. „A Millennium Háza a megújuló Városliget egyik ékköve lesz, mely egyben jelképe is a Liget Budapest projekt célkitűzéseinek. A tradíciót óvó, a múltra a jelen legkorszerűbb eszközeivel emlékező, a park és a kultúra kapcsolatát integráló tudás- és élményközpontnak valamint egy különleges hangulatú kávéháznak biztosít majd teret a Liget egyik legrégibb és legszebb épülete” – mondta a fejlesztésről Baán László. Jelenleg a Néprajzi Múzeum kivitelezésének a mélyépítési szakasza zajlik (Fotó: Városliget Zrt.) 2017 év vége óta zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének a kivitelezése, amely tavaly az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete” elismerést, illetve a „World’s Best Architecture” különdíjat, mely világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés. Jelenleg az épület kivitelezésének mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően jelenleg az alaplemez és a szigetelés kialakítása zajlik, majd megkezdődik magasépítés. A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz. A mélyépítési szakaszt követően javában zajlanak a Magyar Zene Háza kivitelezésének magasépítési munkálatai, az alaplemez és a belső oldali szigetelés már elkészült, jelenleg a bélésfal és az oszlopok vasalása van folyamatban. Egy éven belül szerkezetkész lesz a világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. A Magyar Zene Háza egy éven belül szerkezetkész állapotban lesz (Fotó: Városliget Zrt.) Előrehaladott állapotban van a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése is, a tavaly nyáron indult építkezésnél az alaplemez kialakítása mellett jelenleg az épület vasbeton szerkezetének kialakítása zajlik. A három szinten, mintegy 800 autót befogadni képes mélygarázst várhatóan már jövő nyártól használhatják majd a Ligetbe látogatók, illetve kedvezményesen vehetik igénybe a környéken lakók. Az autómentes Városliget elérése érdekében további földalatti parkolók is épülnek, az Állatkerti körúton 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes létesítmény épül. A Kós Károly sétányt pedig valódi, forgalommentes sétánnyá alakul át, ezzel napi 10-15.000, a parkon keresztül haladó autótól szabadul meg a Liget. Jól halad a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése (Fotó: Városliget Zrt.) Videó megtekintése ITT! Elkészült már a Vakok Kertje, az Ifjúsági Sportpályák vagy a Kutyás Élménypark, amelyek mind-mind nagyon népszerűek, utóbbi látogatottsága már átlépte a 300 ezer főt, és látogatottsági rekordokat dönt a történetének legnagyobb, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult rekonstrukciója után tavaly október végén újra megnyílt a Szépművészeti Múzeum is. A parkfejlesztés első ütemének részeként megvalósult beruházások már mutatják azt az Európában is egyedülálló színvonalat és átgondoltságot, amely az egész tájépítészeti rehabilitációt jellemzi majd. A 2019-ben elindult a parkfejlesztés második üteme is, melynek során az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb játszóterét valósítják meg a Ligetben, melyet szintén 2019 őszén vehetnek birtokba a gyermekek. A kivitelezések előrehaladott állapotban vannak, a legkisebbeknek szóló területre már beépítették a játszóelemeket, melyeket biztonságos, eséscsillapító burkolatokkal vettek körbe. A következő munkafázisban az idősebb korosztályok játszóelemeit szerelik fel. A Nagyjátszótéren minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13 000 négyzetméteren. A családbarát fejlesztések keretében összesen 7 új illetve megújított játszótér kap majd helyet a Városligetben. A parkfejlesztés második ütemében kialakítanak több sportpályát és egy két kilométeres, kivilágított futókört is. Jövőre kezdődhetnek a Magyar Innováció Háza és a Új Nemzeti Galéria munkálatai További ikonikus fejlesztések az év végén, a jövő év elején veszik kezdetüket. A világ egyik legjobb építészirodájaként elismert japán SANAA által tervezett új Nemzeti Galéria és a hazai feltalálói géniusz előtt tisztelgő Magyar Innováció Háza kivitelezése, valamint az 1952-ben lebontott, szecessziós stílusú Városligeti Színház újjáépítése esetében az intézményekkel egyeztetett tervezési folyamat a végéhez közelít, és az eredményes közbeszerzési eljárást követően a kivitelezés, ez év végén, jövő év elején kezdődhet el. Elkezdődött a park beton- és aszfaltfelületek csökkentése is, elsőként az indokolatlanul széles, 14 méter szélességű Olof Palme sétány útburkolatát szűkítik le 6 méterre, csak ezzel közel 1600 négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak. A gyalogos és kerékpáros közlekedés a kivitelezés ideje alatt végig biztosított marad a 6 méter szélességben megmaradó burkolt felületen. A teljes park felújítása során további több ezer négyzetmétert zöldítenek vissza a ligeti betonutak rovására. „A Liget Budapest Projekt olyan világszínvonalú mágnesberuházás, amely kiemelkedő jelentőséggel bír, mind a turizmus fejlődése, mind pedig a városi ingatlanszövet felértékelődése szempontjából. A befektetők már érdeklődnek, a környékbeli lakások felértékelődnek, hotelek tervei jelennek meg. A megújult Városliget környéke Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő része lesz” – összegezte Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}