Mindent az aljzatkészítésről

Mindent az aljzatkészítésről

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Milyen legyen a helyes rétegrend? Melyik burkolat alá mit kell tenni? Mikor szigeteljünk, mivel és hogyan? Nem egyszerű kérdések, főleg a gazdaságosságot is szem előtt tartjuk. Meg kell különböztetnünk talajon fekvő padlókat és szintközi födémeket, előbbinél víz (talajban lévő víz) és hideg ellen kell szigetelni, utóbbinál pedig hang és (vizes helyiségeknél) üzemi víz ellen.

mindentazaljzatkeszitesrol 720

TALAJON FEKVŐ PADLÓK
Talajon fekvő padlóknál először egy kb. 25 cm vastag tömörített kavicsréteget szükséges elhelyeznünk, majd erre készül egy minimum 5 cm vastag aljzatbeton. Az aljzatbeton felületének a vízszigetelés fogadására alkalmasnak kell lennie. Erre kerül az egy vagy kétrétegű vízszigetelés, majd a hőszigetelés, és egy technológiai szigetelés védő rétegként, ez után az aljzatbeton. Itt a vízszigetelés anyaga, rétegszáma a talajvízviszonyoktól függ, a technológiai szigetelés egy réteg – felületfolytonos – pe fólia, a fal mellett felhajtva.
A hőszigetelés (általában) EPS hablemez, de lehet ásványi szálas hőszigetelés is, vastagságának a terv szerintinek kell lennie. A felső aljzat általában már esztrich beton (az alsó aljzat kavicsbeton), ezt manapság olyan minőségben készítik, hogy hidegburkolat (nagyméretű táblák kivételével), laminált padló, PVC burkolat rakására/ fektetésére minden egyéb kiegyenlítés nélkül alkalmas legyen. Természetesen ezt ellenőriznünk kell, mert ha ragasztott parkettát, szőnyegpadlót vagy linóleumot akarunk lerakni, akkor javasolt a padlókiegyenlítés.

VIZES BLOKKOK, SZINTEK KÖZÖTTI FÖDÉMEK
Vizes blokknál a rétegek szinte ugyanazok az előzőekben említettekkel, de van egy kis különbség: itt a felső betonra egy kenhető vízszigetelés készül, a hajlatokban, sarkokban hálóerősítéssel, és figyeljünk a szigetelésen a lefolyók szakszerű átvezetésére is. Szintközi födémeknél a vasbetonfödémre egy kopogó hangok elleni (általában) EPS hab hangszigetelés kerül, erre a technológiai szigetelés és az aljzatbeton (esztrich), legvégül az előző szempontok figyelembevételével a burkolat. Vizes blokknál a szigetelés szintén az előzőek szerint történik.

mindentazaljzatkeszitesrol 1

PADLÓKIEGYENLÍTÉS
Padlókiegyenlítést, mint az előzőekben olvashattuk, bizonyos burkolattípusok alá szükséges tenni. Ezek általában egy-két milliméter vastag, vízszerű, önterülő padlókiegyenlítők. Egy-egy lakáson belül gyakori, hogy egyes helyiségek nem azonos burkolatúak, gondoljunk például a szobai szőnyegpadlóra (~7 mm) és a csaphornyos parkettára (~22 mm), s mivel a burkolóanyagok vastagsága eltér, szintkülönbség alakulhat ki. Ezt kezelendő, két dolgot tehetünk: megváltoztatjuk az aljzatbeton vastagságát, tehát a vastagabb burkolatú helyiségbe vékonyabb réteg kerül, a vékonyabb burkolatú helyiségben pedig magasabban készül. Így a burkolatok lerakása után azok felső síkja ugyanazon a szinten lesz, ahogy annak lennie is kell. A másik lehetőség, hogy ugyanazon vastagsággal készítjük az aljzatbetont, ekkor viszont padlókiegyenlítést kell alkalmaznunk. Többféle önterülő padlókiegyenlítő kapható, többféle vastagságra alkalmasan. A padlókiegyenlítők csak a nevükben önterülőek, öntés után még van vele dolgunk, a legcélszerűbb azonban e munkát szakemberre bízni. A kiegyenlítés előtt az aljzatot elő kell készíteni, alapozni/kellősíteni kell. Amennyiben mégis magunk szeretnénk elvégezni a munkát, figyelnünk kell jó néhány dologra: egy szobát egyszerre kell leönteni, azaz keverés-öntés-elhúzás-keverés-öntéselhúzás, mindaddig folytatva, míg a szobával készen nem vagyunk. Közben nem szabad sem ebédszünetet, sem egyéb szünetet tartani, mert a kiegyenlítő megköt, és helyiségünk „táblás” lesz. Az elhúzásra azért van szükség, mert ez a lépés teszi vízszintessé a padlót, e nélkül bár szép sima lesz, de sem a sík, sem a vízszintes eredmény nem garantálható. Az alapozó/kellősítő réteg elmaradásaként pedig repedezett, szinte kézzel felszedhető felületet kaphatunk.

ESZTRICH BETON
Az esztrich beton egy speciális (általában 2-8 cm) aljzatbeton, ami a padlószerkezet részeként, a járófelület, a burkolatok közvetlen aljzatául szolgál. Általában az építés helyszínén kerül bedolgozásra egy közbenső vagy szigetelőrétegre. Költséghatékonyan alkalmazható teherelosztó feladatokhoz, valamint rendkívül jó aljzatkiegyenlítő. Az esztrich beton többek között kopásálló, szilárd és rugalmas, sík-egyenletes felületet ad, jó hővezető (padlófűtésnél fontos), nem éghető, teherelosztó szerepe van, burkolatok fogadórétege. Bedolgozásához esztrich pumpa szükséges, és legalább három ember. Elkészítését feltétlenül bízzuk szakemberre! Amennyiben erősebb aljzatot szeretnénk, akkor az esztrich betonba keverhetünk műanyag szálakat, vagy tehetünk bele acélhálót.

mindentazaljzatkeszitesrol 2

HANGSZIGETELÉS
Kopogóhang gátlására, más néven lépéshangszigetelésre lépéshangszigetelő lemezt kell beépítenünk a födémbe, ahol is a rugalmas lemezek megfelelően csillapítják a kopogó hangokat. A lemezek anyaga általában (EPS) polisztirol vagy ásványgyapot, amiből többféle kapható, lakásokba megfelel az alacsony terhelhetőségi lemez is. Lépéshangszigetelés készítésénél ne feledkezzünk meg a peremszigetelésről sem! Ezt a szegélycsíkot a fal mellé kell elhelyezni, magasságát úgy szükséges kimérni, hogy a tervezett padlóburkolat síkján lógjon túl, amelyet a burkolat elkészülte után tudunk síkba vágni – ezzel elkerülve a hanghidak kialakulását. A hangszigetelő táblákra helyezzünk el pe fóliát, amelynek szélét a peremszigetelő szegélycsíkokra hajtsuk fel. Ez a technológiai szigetelés megakadályozza az aljzatbeton (esztrich) készítésekor a cementtej beszivárgását a szigetelőanyagba.

VÍZSZIGETELÉS
A vizes helyiségek szigetelése – mint az előzőekben olvasható – manapság már kenhető szigeteléssel történik, és nem bitumenes lemezzel. A kenhető vízszigetelést az elkészült aljzatra és vakolatra kell felhordani. Ezekből készülnek cement bázisúak és több komponensűek is. Ne feledkezzünk meg a hajlaterősítésekről sem, az öntapadó hajlaterősítő szalag falon és padlón a fugacsatlakozások és sarokfugák áthidalására és szigetelésére szolgál, mint a kenhető szigetelések rendszereleme. Végül fontos tudnivaló, hogy a vizes berendezéseknél a szigetelést vigyük fel a vizes berendezés fölé, a kádnál, zuhanynál legalább 2 m magasságig, valamint a falakon a lábazatnál legalább 20-30 cm magasságig.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Hol tart a Liget Budapest projekt?

Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. A Liget Budapest Projekt keretében a Városliget saját, több mint százéves történelmi hagyománya folytatódik: a Liget egyszerre nyújtja a kultúra, a szórakozás és a zöldfelületi kikapcsolódás páratlanul gazdag kínálatát. Átfogó megújítása után a Városliget egy egészen különleges névjegye lesz Magyarországnak, hiszen Európában sehol nincs még egy olyan városi park, ahol ilyen mennyiségű és színvonalú kulturális intézmény és rekreációs lehetőség várja majd a látogatókat” – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Májusban a projekt részeként átadták Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézményének, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak az épületét a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén a múzeumi szakma képviselőinek. Befejeződött az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója, ősszel nyit Millennium Házaként Befejeződött a több mint 130 éves, az elmúlt évtizedekben egyre leromlottabb állapotba került Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója is. Idén ősszel a Városliget legrégibb és egyik legszebb épülete új néven, Millennium Házaként a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit, később pedig egy állandó, interaktív tárlattal idézi meg az újkori Magyarország történetének legsikeresebb időszakát, a millennium korát, a századfordulós Budapestre fókuszálva. A homlokzaton restaurálták a gazdag Zsolnay díszítéseket és hamarosan befejeződik a belsőépítészeti kialakítás valamint az ideiglenes kiállítás installálása is. A Rózsakert felöli bejárat közepén egy egyedi szökőkutat helyeznek el, melynek gyártása a napokban kezdődött meg a Zsolnay gyárban, Pécsett. Az épülethez kapcsolódó Rózsakert kialakítása folyamatban van, a rózsatövek augusztusban fognak a helyszínre érkezni. A Millennium Háza 3 milliárd forintos, 2017 év végén indult helyreállítása az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg. „A Millennium Háza a megújuló Városliget egyik ékköve lesz, mely egyben jelképe is a Liget Budapest projekt célkitűzéseinek. A tradíciót óvó, a múltra a jelen legkorszerűbb eszközeivel emlékező, a park és a kultúra kapcsolatát integráló tudás- és élményközpontnak valamint egy különleges hangulatú kávéháznak biztosít majd teret a Liget egyik legrégibb és legszebb épülete” – mondta a fejlesztésről Baán László. Jelenleg a Néprajzi Múzeum kivitelezésének a mélyépítési szakasza zajlik (Fotó: Városliget Zrt.) 2017 év vége óta zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének a kivitelezése, amely tavaly az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete” elismerést, illetve a „World’s Best Architecture” különdíjat, mely világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés. Jelenleg az épület kivitelezésének mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően jelenleg az alaplemez és a szigetelés kialakítása zajlik, majd megkezdődik magasépítés. A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz. A mélyépítési szakaszt követően javában zajlanak a Magyar Zene Háza kivitelezésének magasépítési munkálatai, az alaplemez és a belső oldali szigetelés már elkészült, jelenleg a bélésfal és az oszlopok vasalása van folyamatban. Egy éven belül szerkezetkész lesz a világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. A Magyar Zene Háza egy éven belül szerkezetkész állapotban lesz (Fotó: Városliget Zrt.) Előrehaladott állapotban van a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése is, a tavaly nyáron indult építkezésnél az alaplemez kialakítása mellett jelenleg az épület vasbeton szerkezetének kialakítása zajlik. A három szinten, mintegy 800 autót befogadni képes mélygarázst várhatóan már jövő nyártól használhatják majd a Ligetbe látogatók, illetve kedvezményesen vehetik igénybe a környéken lakók. Az autómentes Városliget elérése érdekében további földalatti parkolók is épülnek, az Állatkerti körúton 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes létesítmény épül. A Kós Károly sétányt pedig valódi, forgalommentes sétánnyá alakul át, ezzel napi 10-15.000, a parkon keresztül haladó autótól szabadul meg a Liget. Jól halad a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése (Fotó: Városliget Zrt.) Videó megtekintése ITT! Elkészült már a Vakok Kertje, az Ifjúsági Sportpályák vagy a Kutyás Élménypark, amelyek mind-mind nagyon népszerűek, utóbbi látogatottsága már átlépte a 300 ezer főt, és látogatottsági rekordokat dönt a történetének legnagyobb, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult rekonstrukciója után tavaly október végén újra megnyílt a Szépművészeti Múzeum is. A parkfejlesztés első ütemének részeként megvalósult beruházások már mutatják azt az Európában is egyedülálló színvonalat és átgondoltságot, amely az egész tájépítészeti rehabilitációt jellemzi majd. A 2019-ben elindult a parkfejlesztés második üteme is, melynek során az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb játszóterét valósítják meg a Ligetben, melyet szintén 2019 őszén vehetnek birtokba a gyermekek. A kivitelezések előrehaladott állapotban vannak, a legkisebbeknek szóló területre már beépítették a játszóelemeket, melyeket biztonságos, eséscsillapító burkolatokkal vettek körbe. A következő munkafázisban az idősebb korosztályok játszóelemeit szerelik fel. A Nagyjátszótéren minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13 000 négyzetméteren. A családbarát fejlesztések keretében összesen 7 új illetve megújított játszótér kap majd helyet a Városligetben. A parkfejlesztés második ütemében kialakítanak több sportpályát és egy két kilométeres, kivilágított futókört is. Jövőre kezdődhetnek a Magyar Innováció Háza és a Új Nemzeti Galéria munkálatai További ikonikus fejlesztések az év végén, a jövő év elején veszik kezdetüket. A világ egyik legjobb építészirodájaként elismert japán SANAA által tervezett új Nemzeti Galéria és a hazai feltalálói géniusz előtt tisztelgő Magyar Innováció Háza kivitelezése, valamint az 1952-ben lebontott, szecessziós stílusú Városligeti Színház újjáépítése esetében az intézményekkel egyeztetett tervezési folyamat a végéhez közelít, és az eredményes közbeszerzési eljárást követően a kivitelezés, ez év végén, jövő év elején kezdődhet el. Elkezdődött a park beton- és aszfaltfelületek csökkentése is, elsőként az indokolatlanul széles, 14 méter szélességű Olof Palme sétány útburkolatát szűkítik le 6 méterre, csak ezzel közel 1600 négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak. A gyalogos és kerékpáros közlekedés a kivitelezés ideje alatt végig biztosított marad a 6 méter szélességben megmaradó burkolt felületen. A teljes park felújítása során további több ezer négyzetmétert zöldítenek vissza a ligeti betonutak rovására. „A Liget Budapest Projekt olyan világszínvonalú mágnesberuházás, amely kiemelkedő jelentőséggel bír, mind a turizmus fejlődése, mind pedig a városi ingatlanszövet felértékelődése szempontjából. A befektetők már érdeklődnek, a környékbeli lakások felértékelődnek, hotelek tervei jelennek meg. A megújult Városliget környéke Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő része lesz” – összegezte Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}