Mindent az aljzatkészítésről

Mindent az aljzatkészítésről

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Milyen legyen a helyes rétegrend? Melyik burkolat alá mit kell tenni? Mikor szigeteljünk, mivel és hogyan? Nem egyszerű kérdések, főleg a gazdaságosságot is szem előtt tartjuk. Meg kell különböztetnünk talajon fekvő padlókat és szintközi födémeket, előbbinél víz (talajban lévő víz) és hideg ellen kell szigetelni, utóbbinál pedig hang és (vizes helyiségeknél) üzemi víz ellen.

mindentazaljzatkeszitesrol 720

TALAJON FEKVŐ PADLÓK
Talajon fekvő padlóknál először egy kb. 25 cm vastag tömörített kavicsréteget szükséges elhelyeznünk, majd erre készül egy minimum 5 cm vastag aljzatbeton. Az aljzatbeton felületének a vízszigetelés fogadására alkalmasnak kell lennie. Erre kerül az egy vagy kétrétegű vízszigetelés, majd a hőszigetelés, és egy technológiai szigetelés védő rétegként, ez után az aljzatbeton. Itt a vízszigetelés anyaga, rétegszáma a talajvízviszonyoktól függ, a technológiai szigetelés egy réteg – felületfolytonos – pe fólia, a fal mellett felhajtva.
A hőszigetelés (általában) EPS hablemez, de lehet ásványi szálas hőszigetelés is, vastagságának a terv szerintinek kell lennie. A felső aljzat általában már esztrich beton (az alsó aljzat kavicsbeton), ezt manapság olyan minőségben készítik, hogy hidegburkolat (nagyméretű táblák kivételével), laminált padló, PVC burkolat rakására/ fektetésére minden egyéb kiegyenlítés nélkül alkalmas legyen. Természetesen ezt ellenőriznünk kell, mert ha ragasztott parkettát, szőnyegpadlót vagy linóleumot akarunk lerakni, akkor javasolt a padlókiegyenlítés.

VIZES BLOKKOK, SZINTEK KÖZÖTTI FÖDÉMEK
Vizes blokknál a rétegek szinte ugyanazok az előzőekben említettekkel, de van egy kis különbség: itt a felső betonra egy kenhető vízszigetelés készül, a hajlatokban, sarkokban hálóerősítéssel, és figyeljünk a szigetelésen a lefolyók szakszerű átvezetésére is. Szintközi födémeknél a vasbetonfödémre egy kopogó hangok elleni (általában) EPS hab hangszigetelés kerül, erre a technológiai szigetelés és az aljzatbeton (esztrich), legvégül az előző szempontok figyelembevételével a burkolat. Vizes blokknál a szigetelés szintén az előzőek szerint történik.

mindentazaljzatkeszitesrol 1

PADLÓKIEGYENLÍTÉS
Padlókiegyenlítést, mint az előzőekben olvashattuk, bizonyos burkolattípusok alá szükséges tenni. Ezek általában egy-két milliméter vastag, vízszerű, önterülő padlókiegyenlítők. Egy-egy lakáson belül gyakori, hogy egyes helyiségek nem azonos burkolatúak, gondoljunk például a szobai szőnyegpadlóra (~7 mm) és a csaphornyos parkettára (~22 mm), s mivel a burkolóanyagok vastagsága eltér, szintkülönbség alakulhat ki. Ezt kezelendő, két dolgot tehetünk: megváltoztatjuk az aljzatbeton vastagságát, tehát a vastagabb burkolatú helyiségbe vékonyabb réteg kerül, a vékonyabb burkolatú helyiségben pedig magasabban készül. Így a burkolatok lerakása után azok felső síkja ugyanazon a szinten lesz, ahogy annak lennie is kell. A másik lehetőség, hogy ugyanazon vastagsággal készítjük az aljzatbetont, ekkor viszont padlókiegyenlítést kell alkalmaznunk. Többféle önterülő padlókiegyenlítő kapható, többféle vastagságra alkalmasan. A padlókiegyenlítők csak a nevükben önterülőek, öntés után még van vele dolgunk, a legcélszerűbb azonban e munkát szakemberre bízni. A kiegyenlítés előtt az aljzatot elő kell készíteni, alapozni/kellősíteni kell. Amennyiben mégis magunk szeretnénk elvégezni a munkát, figyelnünk kell jó néhány dologra: egy szobát egyszerre kell leönteni, azaz keverés-öntés-elhúzás-keverés-öntéselhúzás, mindaddig folytatva, míg a szobával készen nem vagyunk. Közben nem szabad sem ebédszünetet, sem egyéb szünetet tartani, mert a kiegyenlítő megköt, és helyiségünk „táblás” lesz. Az elhúzásra azért van szükség, mert ez a lépés teszi vízszintessé a padlót, e nélkül bár szép sima lesz, de sem a sík, sem a vízszintes eredmény nem garantálható. Az alapozó/kellősítő réteg elmaradásaként pedig repedezett, szinte kézzel felszedhető felületet kaphatunk.

ESZTRICH BETON
Az esztrich beton egy speciális (általában 2-8 cm) aljzatbeton, ami a padlószerkezet részeként, a járófelület, a burkolatok közvetlen aljzatául szolgál. Általában az építés helyszínén kerül bedolgozásra egy közbenső vagy szigetelőrétegre. Költséghatékonyan alkalmazható teherelosztó feladatokhoz, valamint rendkívül jó aljzatkiegyenlítő. Az esztrich beton többek között kopásálló, szilárd és rugalmas, sík-egyenletes felületet ad, jó hővezető (padlófűtésnél fontos), nem éghető, teherelosztó szerepe van, burkolatok fogadórétege. Bedolgozásához esztrich pumpa szükséges, és legalább három ember. Elkészítését feltétlenül bízzuk szakemberre! Amennyiben erősebb aljzatot szeretnénk, akkor az esztrich betonba keverhetünk műanyag szálakat, vagy tehetünk bele acélhálót.

mindentazaljzatkeszitesrol 2

HANGSZIGETELÉS
Kopogóhang gátlására, más néven lépéshangszigetelésre lépéshangszigetelő lemezt kell beépítenünk a födémbe, ahol is a rugalmas lemezek megfelelően csillapítják a kopogó hangokat. A lemezek anyaga általában (EPS) polisztirol vagy ásványgyapot, amiből többféle kapható, lakásokba megfelel az alacsony terhelhetőségi lemez is. Lépéshangszigetelés készítésénél ne feledkezzünk meg a peremszigetelésről sem! Ezt a szegélycsíkot a fal mellé kell elhelyezni, magasságát úgy szükséges kimérni, hogy a tervezett padlóburkolat síkján lógjon túl, amelyet a burkolat elkészülte után tudunk síkba vágni – ezzel elkerülve a hanghidak kialakulását. A hangszigetelő táblákra helyezzünk el pe fóliát, amelynek szélét a peremszigetelő szegélycsíkokra hajtsuk fel. Ez a technológiai szigetelés megakadályozza az aljzatbeton (esztrich) készítésekor a cementtej beszivárgását a szigetelőanyagba.

VÍZSZIGETELÉS
A vizes helyiségek szigetelése – mint az előzőekben olvasható – manapság már kenhető szigeteléssel történik, és nem bitumenes lemezzel. A kenhető vízszigetelést az elkészült aljzatra és vakolatra kell felhordani. Ezekből készülnek cement bázisúak és több komponensűek is. Ne feledkezzünk meg a hajlaterősítésekről sem, az öntapadó hajlaterősítő szalag falon és padlón a fugacsatlakozások és sarokfugák áthidalására és szigetelésére szolgál, mint a kenhető szigetelések rendszereleme. Végül fontos tudnivaló, hogy a vizes berendezéseknél a szigetelést vigyük fel a vizes berendezés fölé, a kádnál, zuhanynál legalább 2 m magasságig, valamint a falakon a lábazatnál legalább 20-30 cm magasságig.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}