A sokoldalú és dekoratív gabion

Immár 7000 éve ismert az emberiség előtt a gabion (kas, kosárka), amely szépen megépítve akár portánk dísze, éke is lehet. A XX. század közepétől a gabion dróthálóból rendszerszerűen összeállított konténert, drótkosarat jelent, amely sokféle töltőanyaggal végtelen megjelenési lehetőséget kínál kertben, épületeknél vagy köztereken, de mind gyakrabban tűnik fel már négy fal között is.

keritestamfal gabion 720

A sásból font és iszappal kitöltött kasokat már az egyiptomiak is használták a Nílus partvédelmére. A gabion számtalan célra felhasználható, mint támfal, kerítés, keskeny kerítés, térelválasztó fal, lépcső, díszfal, zöldfal, de a mai napig használják vízépítésben is. A gabionfal végső kinézetének szinte csak kreativitásunk szab határt, változatossága, megjelenése a gabionfalba rakott anyagtól függ. Az anyagok sokszínűsége, változatossága a gabionfalat nemcsak kültéri, de beltéri használatra is alkalmassá teszi, mind gyakoribb a belsőépítészetileg átgondolt, megtervezett alkalmazása.

Mi is az a gabionfal?
A gabion alatt napjainkban az acélhálóból kialakított konténert értjük, amely számtalanféle töltőanyaggal feltölthető, emiatt variációs lehetősegeinek csak a fantázia szab határt. A gabion kosár anyaga horganyzott vagy műanyag bevonatos acél huzal, az ebből kialakított kosár mérete igen változatos lehet, vastagságuk általában 0,5-1,00 méter. Az acélháló készülhet hegesztett vagy fonott kivitelben, a kihasasodás elkerülése érdekében a szemben lévő oldalakat gyakran összekötik, vagy más módon erősítik a kosarakat.
A gabionfalakat leggyakrabban támfalként, kerítés támfalaként használják, ilyenkor előre elkészített alapra rakják a kosarakat, majd erre a következő sorokat, amíg el nem érik a kívánt magasságot. Ebben az esetben súlyánál fogva biztosítja a rézsű állékonyságát. Sok előnyéből néhányat megemlítünk: nem igényel speciális alapozást, vízáteresztő (nem keletkezik hidrosztatikai nyomás), fagyálló, rugalmasan illeszkednek, így a mozgásait repedésmentesen áthidalják. Alapozása jó talajviszonyok esetén minimum 35 cm vastagságú tömörített kavics ágyazat vagy beton sávalap. Hátránya, hogy nagyobb magasságnál egy-másfél méter hasznos alapterületet is elvisz telkünkből, de létezik olyan megoldás, amelynek szélessége csak 30 cm. Utóbbi speciális gabionok azért tudnak ilyen keskeny szerkezettel készülni, mert nem több egymásra helyezett kosárkából készülnek, hanem egy, magasságilag méretre gyártott elemből, amelyek kiképzése olyan, hogy a gabionok rácsos tartóként működnek, és a gabionfalakat a feltöltött rész felé „hátra horgonyozzák”. Az így elkészített gabionok ugyanúgy feltölthetők szinte bármilyen töltőanyaggal, mint a hagyományosak.

keritestamfal gabion 1
Mire használható a gabion?
KERÍTÉS. Gabionból a „hagyományos” dróthálós kerítés helyett készíthetünk az utcai telekhatárra esztétikus, vékony kerítést. A ponthegesztett hálóból 25 cm széles szerkezetet kell létrehozni, alapozása itt már kavicságyazat helyett pontalap. Az oszlopokat ezekbe az alapokba kell beállítanunk. A töltőanyaggal feltöltött, elkészített kerítés tömör mivolta biztosítja kertünk intimitását, ugyanakkor a magunk tervezte megjelenés esztétikus környezetet teremt. A kerítést variálhatjuk fa- vagy acélbetét szakaszokkal, mert a kő és a fa ritmikus használata, a két természetes anyag egymásra hatása különleges hangulatot hoz létre. A vékony kerítés nemcsak utcai kerítésként, hanem akár telken belüli térelválasztóként is alkalmazható, vagy lugasok, kiülők, pergolák, szaletlik oldalfalaként.
KERTI TÉRELVÁLASZTÓ. A kerti térelválasztó készülhet vastagabb gabionból is, ilyen esetben is ponthegesztett háló a kosarak anyaga, de vastagságuk már 30-50 cm. Átgondolt tervezéssel a térelválasztó falba kerti ülőkét, csobogót is beépíthetünk. A kerti térelválasztót elkészíthetjük díszfalként is, ami abban tér el a térelválasztótól, hogy a beletöltött köveket, anyagokat előre megtervezetten, gondosan válogatjuk össze. Anyagában, színvilágában ezek akár soronként is változhatnak, akár vízszintes, akár függőleges irányban, de vigyázzunk: a kevesebb mindig több, ne vigyük túlzásba a kövek, egyéb töltőanyagok keveredését.
KÜLSŐ LÉPCSŐ. Egyedi gabionkosarak segítségével lépcsőfokok, illetve lépcső támfalak is könnyen, gazdaságosan és gyorsan kialakíthatók. Alárendelt, ritkábban használt lépcsőknél a gabion felülete maga lehet a lépcsőfok, míg igényesebb megoldást kínál a kő, fém vagy fa lépcsőfokburkolattal ellátott lépcső. Napi használatú lépcsőknél mindenképpen javasolt, hogy tegyünk a gabionra járólapot, mert így jóval kisebb a botlás, elesés veszélye.
ZÖLDFAL. A kővel töltött gabionfal oldalába, tetejére virágföldet telepítve ízléses növény- és kőkompozíció alakítható ki. E kompozíciók növelik kertünk esztétikáját, megtörik az esetlegesen kényszerből létrehozott betonfelületek egyhangúságát. A zöld gabionokkal függőleges irányban növelhetjük a zöld területet, ami kis telkeken vagy teraszos lakásoknál nagy előnyt jelent. Ha ilyenbe vágjuk a fejszénket, a hangsúlyt a gabionfal oldalában fejlődő növények kapják. Ebben az esetben nem szabad megfeledkeznünk a csepegtetéses öntözőrendszer beépítéséről sem, ellenkező esetben a zöldfalba telepített növények vagy meg sem gyökereznek, vagy kiégnek, elpusztulnak. Zöldfalat szinte bármilyen gabionfalból készíthetünk, legyen az akár támfal, kerítés vagy díszfal.

keritestamfal gabion 3
Milyen töltőanyagokat választhatunk?
A formák, színek, anyagok óriási választékával találjuk magunkat szemben – kulékavics, mészkő, gránit, andezit, homokkő, üvegszikla, bontott tégla, fa és még sok más is –, ezért vigyázzunk, hogy e gazdagság ne vigyen bennünket túl eklektikus irányba. Talán a válogatásnál még jó ötletnek tűnhet együtt a sokféle anyag, a végeredmény azonban bizonyosan csalódás lesz. Végül nagyon fontos, hogy a kosarakba rakott anyag mindig fagyálló legyen.

keritestamfal gabion 4


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop