Bútorfestés 5 egyszerű lépésben

A bútorfestés az elmúlt évek során egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A bútorok újrafelhasználása, az alkotás és a saját kézzel készített tárgy annyi örömöt tud nyújtani, hogy sokak szerint már-már függőséget okoz. Többen azonban kételkednek – vajon én is képes vagyok rá? A válasz: igen, a bútorfestés egyszerű! De hogyan kezdjünk hozzá?

butorfestes5egyszerulepes 720

1. Bútor kiválasztása
Vannak olyan antik bútorok, amelyeket vétek lenne lefesteni, nem is kell. Ha azonban egyébként is kidobásra ítélt darabról van szó, akkor mindenképpen adjunk egy esélyt neki! Ha régi bútort vásárolunk, nézzük meg az állapotát! Sokszor a festés a legkisebb része a munkának, szükség lehet restaurálásra, vagy adott esetben egy szakember bevonására is. Válasszunk olyan bútort, amivel biztosan megbirkózunk majd!

2. Mivel tudom átfesteni?
Nagyon sok lehetőséget fel lehetne sorolni a pácoktól kezdve a zománcfestékig. A kérdés inkább az, hogy milyen eredményt szeretnénk elérni, és mennyi idő van rá. A krétafestékekben például az a jó, hogy kiemelkedően magas a pigmenttartalmuk, és egyszerűen – csiszolás, alapozás nélkül – nagyon sokféle felületre használhatók. A zárásként szolgáló bútorviasz igazán egyedi tapintást, a festék maga pedig fantasztikus matt és kézműves hatást ad a bútornak. Manapság a hobbibútorfestők között az egyik legelterjedtebb megoldás éppen ezért a „chalk paint”, vagyis a krétafesték használata. A továbbiakban ezért mi is erről fogunk beszélni.

butorfestes5egyszerulepes 1
3. Hogyan kezdjek neki?
Krétafestékkel festeni nagyon egyszerű, van azonban egy-két szabály, amit érdemes betartani.

  • Ha málló festék van a bútoron, azt távolítsuk el.
  • Nézzük át, hogy nem sérült-e a bútor, és ha igen, akkor azt fatapasszal orvosolhatjuk. Komolyabb problémákkal nyugodtan keressünk fel egy asztalost/bútorrestaurátort.
  • Ellenőrizzük, nem rágta-e szú a fát. Ha igen, akkor egy alapos irtásra lesz szükség.
  • Utolsó lépésként, tisztítsuk meg a bútort gondosan, mosószerrel.

butorfestes5egyszerulepes 2
4. Festés
A krétafestékben az a jó, hogy akár pár óra alatt végezhetünk egy kisebb bútorral. Külön helyszínre sem lesz szükség, mert szagtalan, nem csöpög, és így nagy koszra sem kell számítani.
A bútort ráadásul nem szükséges szétszerelni, mert a festék nem folyik meg, így függőlegesen is festhetünk pl. egy konyhaszekrény-ajtót.
Használjunk maszkoló szalagot, ragasszuk le azokat a részeket, melyeket meg szeretnénk védeni a festéktől. A bútor környezetét takarjuk le, és egy alapos tisztítás után egyszerűen fessük át. Általában két réteg elegendő, de már egy is nagyon jól fed. Gyorsan szárad, így mire az első réteg kész, már kezdhetjük is a következőt.

butorfestes5egyszerulepes 3
5. Zárás
A krétafestéket általában lágy bútorviasszal (wax használatával) zárjuk. Ennek kikeményedése pár napot vesz igénybe, így ez a leghosszabb része a folyamatnak.
Zárásként lakkot is használhatunk – ezt abban az esetben érdemes, ha még ellenállóbb felületet szeretnénk (például konyha vagy kültér).
A wax és a lakk helyes használatáról érdemes a festék forgalmazójának tanácsát kikérni.

Ugye, nem is olyan bonyolult? Már csak egy kérdés maradt: mit is lehetne átfesteni?

www.anniesloan.hu
  


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop