Legyen zárófödém a padlásfödém!

Egy földszintes családi ház lakott terében nyáron tetemes energiát fordítunk a szobák hűtésére, télen pedig a fűtésére. Jó volna, ha nem engednénk a felét kiszökni! Mivel a padlásfödém az épület legfelső olyan szerkezete, amely fűtött teret választ el fűtetlentől, ezért megfelelő hőszigeteléséről gondoskodni kell.

legyenzarofodemapadlasfod 720

Amennyiben padlásfödémünket szilárd burkolattal látjuk el, raktározás céljára is jól használható, terhelhető felületet kapunk, ám ha nem kívánunk benne tárolni, akkor is érdemes legalább járható felületű „szerviz utakat” kialakítani, pl. a kéménykürtő megközelítésére, a tetőkibúvó elérésére. Ahhoz, hogy ne fűtsük észrevétlenül és fölöslegesen a kihasználatlan hideg padlásteret, az URSA új, kombinált XPS-bakos szigetelőrendszere egyedülállóan komplex megoldást kínál.

legyenzarofodemapadlasfod 1
A modern rétegrend lényege, hogy a födémszerkezet felső síkjára nemcsak fából készült váz épül, hanem egy „URSA XPS bakos szendvicsszerkezet”. Ez a teherhordó váz URSA extrudált polisztirolból vágott 10 cm széles „hasábokból” és azokra rögzített 2,5 cm vastag lécekből áll. A 60-80 cm széles közökkel épült vázszerkezet elemei nem térfogatnövekedő ragasztóhabbal kerülnek rögzítésre egymáshoz és a födémhez. Ez a különleges, összetett anyagú szerkezet adja meg a hőszigetelés vastagságát, ez oldja meg a vonalmenti teherátadást, és ez fogadja majd a szegezett vagy csavarozott járható deszkaborítást is. Az XPS-bakokon is átvezetve párafékező és légzáró URSA SECO PRO 2 fóliát kell leteríteni, szabályosan átlapolva, az átlapolásokat egymáshoz légtömören leragasztva URSA SECO PRO KP ragasztószalaggal. Az így kialakított, fóliázott „hőszigetelő tartó” közökbe kell méretre szabni és elhelyezni az URSA szálas ásványgyapot szigetelőanyagot min. 20 cm vastagságban: e célra ajánlott az URSA SF 32, URSA DF 35 GOLD, URSA DF 37 OPTIMUM, URSA DF 39 vagy az URSA TERRA 74 Ph és URSA TERRA 78 termékek bármelyike. A kívánt energiahatékonyság foka szerint szabadon választhatunk a gazdag kínálatból. A gyapotot célszerű megvédeni a padláson telente áramló hideg levegőtől és a portól, ezért hasznos egy réteg geotextíliát teríteni a ritkított deszkaburkolat alá.
E megoldás több szempontból is előnyös. Egyrészt az URSA XPS-es szerkezet rendkívül gazdaságos, ugyanis az URSA XPS-bak köbméter ára kb. fele a fa köbméter árának, másrészt az sem elhanyagolandó, hogy mivel az extrudált polisztirol hőszigetelő termék, a tartószerkezet vonalmenti hőveszteségét is minimálisra csökkentjük a szerkezetbe történő beépítéssel – nem úgy, mintha csak fával dolgoznánk.
legyenzarofodemapadlasfod 2
Az URSA XPS bakos padlásfödém kétségkívül zárófödém. Egy igazán 21. századi, ráadásul költséghatékony megoldás, amellyel egy újabb lépést tehetnek a háztulajdonosok az egyre kézzelfoghatóbb közelségbe kerülő „energiatakarékos otthon” fogalma felé.

További műszaki információ:
Varga Tamás
alkalmazástechnológus

www.ursa.hu
ursa logo

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop