A tartós burkolat nem csak álom!

A beton és a vakolatok közös jellemzője, hogy a száradás során zsugorodnak. Ez a rövidülés látszólag kicsi, de a méterenként fél milliméter is már csúnya repedésekhez vezethet!

atartosburkolatnemcsakalom 720

A manapság divatos kerámialapok (gyakran nagyméretű, vékony, kemény, kopásálló, magas hőmérsékleten tömörre égetett, alacsony vízfelvételű lapok, mint pl. a gres vagy a kőporcelán) nagyon ridegek, merevek. Ha ez a merev burkolat akkor kerül a padlóra, amikor a száradó aljzatbeton még nem nyerte el végső alakját, akkor a két anyag kétféleképpen fog mozogni. Ezt a különbséget az általánosan használt cementkötésű ragasztók nem képesek hosszú időn keresztül elviselni. Eredmény: a járólap billegni kezd, a burkolatok megrepednek.

A hidegburkolatoknak tartósan el kell viselniük a hideg és a meleg, az éjszakák és a nappalok, a tél és a nyár váltakozását. Az erős hőingadozások erőteljes tágulási-zsugorodási ciklusokat váltanak, amitől a lapok akár szét is repedhetnek.

Hogyan előzzük meg a burkolatok károsodását?
Megoldást a megfelelő segédanyag-választás jelenthet. Burkolási munkák előtt hasznos már előre alaposan átgondolni, hogy milyen segédanyagokat választunk, így csökkenthetjük a lapok felválásának kockázatát. A döntés előtt sok szempontot figyelembe kell venni a felújításhoz, kivitelezéshez szükséges ragasztók kiválasztásánál, hiszen az újraburkolandó aljzatok és a burkolat-anyagok sokfélesége nem könnyíti meg a dolgunkat.

Mire figyeljen az erkélyek és a teraszok burkolásakor?

  1. A segédanyagokat (javító-, kiegyenlítő-, ragasztó- és fugázóhabarcsok, tömítőanyagok) a burkolat és az aljzat anyagától és várható igénybevételétől (mechanikai, hő, vegyi, időjárási, stb.) függően válassza meg és tartsuk be a gyártók által megadott eljárási utasításokat!
  2. Ellenőrizze az alapfelület burkolhatóságát! (Felületi állapot, szilárdság, maradék nedvességtartalom.)
  3. Végezze el a szükséges aljzatelőkészítő műveleteket!
  4. Ha szükséges, gondoskodjon az aljzat megfelelő, legalább 2%-os lejtéséről.
  5. Előzze meg a károsodásokat Mapelastic kenhető vízszigetelőrendszer beépítésével!
  6. A károsodások veszélyének csökkentésére a burkoláshoz használjon nagyteljesítményű, alakítható (S1) vagy jól alakítható (S2-es) ragasztó-, és flexibilis fugázó- és hézagtömítő anyagokat!
  7. A burkolólapok ragasztáshoz használjon üregmentes ragasztási technikákat!
  8. Hagyjon széles fugahézagokat és tartsa be a dilatációs szabályokat!

A Mapei tanácsait megfogadva akár problémák nélkül fejeződhet be a kivitelezése!

A „Tartós burkolat titka” c. INGYENES e-book segít abban, hogy a teraszburkolást egyszeri és gondmentes feladatként élje meg, és burkolatára évek múlva is büszke legyen!

https://www.mapei.com/hu/hu/e-book-lista/tartos-burkolat-titka-ebook

mapei 190301 logo 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop