Nagy dolgok, szilárd alapokon

Nagy dolgok, szilárd alapokon

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Harminc évvel ezelőtt alapították a hazai építőanyag-gyártás egyik meghatározó szereplőjét, a Lasselsberger-Knauf céget. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén nemcsak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategóriában piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult.

nagydolgokszilardalap 720


Gépi vakolat, penészölő fugázó, hőszabályozó beltéri vakolat – csak néhány termék és innováció, amelynek mind a kifejlesztése, mind pedig piaci bevezetése a Lasselsberger-Knauf nevéhez fűződik. A veszprémi székhelyű cég története bővelkedik az ilyen fejlesztésekben, a merész, újító ötletek megvalósításában, ahogy bővelkedik az eredményekben, a jelentős mérföldkövekben és az izgalmas fordulatokban is.

nagydolgokszilardalap 4
Alapítás és az első évek
A céget Lasselsberger Kft. néven 1989. végén alapították Veszprémben, a központ és a székhely is itt található, és itt épült fel az első építőanyaggyár is. A gyártás és az értékesítés 1990-ben indult meg. A cég tulajdonos-alapítója az osztrák Lasselsberger család volt, amely már akkor is számos építőanyag-ipari vállalkozást birtokolt Ausztriában és a környező országokban. A felfutóban lévő veszprémi gyárban 1991 nyarán vásároltak részedést, így a céget innentől Lasselsberger-Knauf Kft.-nek hívják. A külföldi tulajdonosi kör magyar managementet bízott meg az irányítási feladatokkal, magyar munkavállalókat alkalmazott, deklaráltan magyar termékeket kezdett el gyártani, magyar márka építésébe fogott, s ez a felállás azóta is érvényes.
Az induló termékportfólióba zsákos termékek, falazóhabarcsok, kézi alapvakolatok, hőszigetelő alapvakolatok és nemesvakolatok kerültek. Ezt kiegészítendő az alapítás után nem sokkal meg is érkezett az első fontos újítás: a gépi vakolat termékkategóriát Magyarországon először ugyanis a Lasselsberger-Knauf vezette be 1991-ben. Ez ma is a cég meghatározó termékei közé tartozik, ahogy a nem sokkal később piacra dobott önterülő esztrich, az Eurosan felújító vakolat és a komplett hőszigetelő rendszerek is.

nagydolgokszilardalap 1
Új üzemek és külföldi terjeszkedés
A veszprémi gyár 1995-ben érte el kapacitásának felső határát: ekkor 3 műszakban több mint 100 ezer tonna építőanyagot termeltek itt egy év alatt. Az értékesítési mutatók meredek emelkedése miatt Bugyi községben megépült a második üzem, és 1996-ban megindult a termelés. A még ma is világszínvonalú technológiát képviselő gyár éves kapacitása 240 ezer tonna, ami több mint duplája a veszpréminek. A fejlődés itt nem állt meg, 2001-ben Vácott kezdte meg működését az LB-Knauf harmadik hazai gyára, ahol kizárólag vakolatokat állítanak elő. A negyedik termelőüzem pedig Debrecenben épült fel, itt 2004-ben indult meg a gyártás. A hazai termelőkapacitás bővítésével párhuzamosan a cég régiós terjeszkedésbe kezdett. 1999-ben megalapult a horvátországi leányvállalat, és ekkor indult meg az első külföldi gyár építése Durdevac (Szentgyörgyvár) közelében. A következő fontos állomás 2003, amikor a cég megalapította romániai leányvállalatát, ahol termelőüzem építésére nem került sor, az itt értékesített termékeket Magyarországon gyártják.

nagydolgokszilardalap 2
Termékfejlesztés, laboratórium
A Lasselsberger-Knauf az alapításától fogva intenzív kutatás-fejlesztési tevékenységet végez, ennek köszönhetően számos technológiai újítást vezetett be úttörőként Magyarországon, és számos iparági minősítést érdemelt ki versenytársait megelőzve. Utóbbira példa, hogy a 90-es évek közepén a cég kapta meg elsőként az építőipari alkalmassági bizonyítványt (ÉME – Építőipari Műszaki Engedély) egyik kiemelt termékcsoportjára, a hőszigetelő rendszerekre. Az építőipari ágazatban szintén a Lasselsberger-Knauf volt az első, amely ISO minőségbiztosítási rendszert vezetett be.
A cég Magyarországon egyedülálló, speciális műszerekkel felszerelt, az EU által akkreditált laboratóriummal rendelkezik. Alapvetően az itt végzett intenzív kutatómunka eredménye, hogy a hazai gyártók között a Lasselsberger-Knauf kínálja az egyik legszélesebb termékportfóliót vevőinek. A termékfejlesztés mellett a laboratóriumban megrendelésre végzett anyagvizsgálatok és egyéb építőipari szakértői vizsgálatok is zajlanak.

nagydolgokszilardalap 3
Lasselsberger-Knauf, ahogy ma ismerjük
A veszprémi építőanyaggyártó 2006-ban nagyszabású arculati ráncfelvarráson esett át: ekkor vezették be a ma már jól ismert új szlogen is: „Építő megoldások”, amely gyorsan összeforrt a Lasselsberger-Knauf nevével. A céges filozófiát tükröző kifejezés többféle jelentéstartalommal bír. Egyrészt arra utal, hogy az LB-Knauf nem csupán termékeket gyárt, hanem komplett megoldásokat kínál ügyfelei felmerülő problémáira. Másrészt magában foglalja a partneri kapcsolatok fontosságát, a cég által nyújtott szolgáltatásokat, az alkalmazott technológiákat és a képzési programokat.
2013-ban újabb mérföldkőhöz érkezett az LB-Knauf: ekkor vásárolta fel a Nikecell Balatonfűzfőn található színezővakolatgyárát, amely nyomban kapacitásbővítésen esett át. A felvásárlás a népszerű termékcsalád beintegrálása és a piaci jelenlét erősítése mellett a céges imázsépítés szempontjából is rendkívül fontos lépés volt.
Az előző változások és döntések vezettek ahhoz a mai napig érvényes üzleti stratégiához, amelyet a Lasselsberger-Knauf 2015-ben fogadott el. Ebben a kiemelt fontosságú hidegburkolási és homlokzati termékcsoportok mellett a legnagyobb hangsúlyt az innováció és a cég építőanyagokhoz kapcsolódó szakértői státuszának erősítése kapja. Ez utóbbi részét képezik azok az évente ma már több ezer embert érintő képzési programok (főként hidegburkolás és kőműves témában), amelyeket az LB-Knauf 2002 óta szervez ingyenesen.

Jövőkép
2017 végén kezdte meg működést a Lasselsberger-Knauf második horvátországi gyára Zadar közelében. Ezzel a cég hazánkban és a régióban jelenleg összesen hét termelőüzemmel rendelkezik, amelyek együttesen több mint 900 ezer tonna kapacitással bírnak. Az LB-Knauf a gépi alapvakolatok és az esztrichek terén egyértelmű piacvezető Magyarországon, míg a vakolatok, habarcsok és hőszigetelő ragasztók tekintetében is a piac egyik legmeghatározóbb piaci szereplője. Ezen felül a homlokzati felújítási feladatokhoz a legszélesebb termékkört kínálja vásárlóinak.
A Lasselsberger-Knauf az elmúlt években rendre kétszámjegyű növekedést produkált az árbevétel tekintetében, miközben a vállalat hatékonysága illetve eredményessége is a várakozáson felül alakultak. A további fejlődés másik kulcskérdése, hogy a cég közép és hosszú távon milyen válaszokat tud adni a lokális és globális környezetvédelmi kihívásokra.

 

Szerepvállalás a műemlékvédelem
A Lasselsberger-Knauf Kft. az elmúlt 30 évben közvetlenül vagy közvetve közel 2000 esetben vett részt hazai műemléki épületek felújításában. A cég olyan referenciákkal büszkélkedhet, mint a II. András halála (1235) környékén épült Füzéri vár rekonstrukciója, vagy a Siklósi vár felújítása, de a listán szerepel a keszthelyi Festetics-kastély, a tiszadobi Andrássy-kastély, az egri Török Fürdő vagy a szentgotthárdi Nagyboldogasszony Templom is.

 

 

Forradalmi Lasselsberger-Knauf termékek

SilverCol, a penészölő fugázó. Prémium minőségű, flexibilis fugázóhabarcs, amely gátolja a gombák és a baktériumok szaporodását. A Silvercolt azokban a helyiségekben és azokon a felületeken érdemes alkalmazni, ahol fokozott jelentősége van a higiéniának, tehát fürdőszobákban, medencékben vagy orvosi rendelőkben, és ideális fugázója medencéknek, homlokzat burkolatoknak vagy hidegburkolattal ellátott járófelületeknek is. 

Thermo Comfort vakolat. A termék segítségével jelentősen csökkenthető az épületek energiafelhasználása és hőingadozása, amely az esetek nagy részében gyakorlatilag feleslegessé teheti a klímaberendezések használatát. A fázisváltó vakolattal ellátott helyiségek hőmérséklete ugyanis a nyár legforróbb napjaiban sem emelkedik 26 °C fölé. Ennek oka, hogy a vakolatban lévő különleges adalékanyag óriási mennyiségű hőenergiát képes elnyelni, miközben szerkezetében a jég olvadásához hasonló jelenség játszódik le. 

Mischnix gyorskötő betonkeverék. A termék egy zsákos kiszerelésben kapható speciális szárazbeton keverék, amely egyszerűen bedolgozható, alkalmazásánál nincs szükség keverésre, ráadásul víz hozzáadásával rendkívül gyorsan, néhány perc alatt megköt. Egy óra múlva a betonba rögzített tárgy vagy szerkezeti elem támasztéka elvehető, maga a szerkezet pedig 24 óra múlva rendeltetésszerűen terhelhető.

 

lbkanuflogo termekekkel

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}