Ha kívülről tilos: Multipor belső oldali hőszigetelés

A Multipor hőszigetelő lapokkal történő belső oldali hőszigetelés megoldást nyújt a szerkezet hőszigetelő képességének javítására, ott, ahol a határoló szerkezet hőszigetelése a külső oldalon nem valósíthatóak meg. Ilyen eset például a műemlékvédelem alatt álló homlokzatok hőszigetelése, az eredeti homlokzat megtartása miatt.

hakivulroltilosmultipor 202005 720

A hőszigetelő anyagokat Magyarországon legtöbben a polisztirol és a szálas anyagú termékekkel azonosítják, pedig az utóbbi években egyéb, speciális igényeket is kielégítő hőszigetelési megoldásokra alkalmas termékek is rendelkezésre állnak a piacon. A Multipor hőszigetelő lapok stabil, ásványi kristályszerkezetűek, nem tartalmaznak szálas összetevőket, így a hőszigetelések széles palettáján új alternatívát nyújt: ásványi, tömör, mégis jó hőszigetelő. A millió apró pórusba zárt levegő – amely természeténél fogva kiváló hőszigetelő – biztosítja az építőanyag kiemelkedő hőszigetelő képességét.

Az Ytong innovációs termékfejlesztése
A pórusbeton-gyártás fejlesztéseinek eredményeképpen lehetővé vált a hőszigetelő lapok előállítása, amely Németországban Multipor néven került az építőanyag-piacra. A pórusbeton hőszigetelő lapok gyártásához tulajdonképpen a pórusok számát kellett növelni. Így előállításra került a pórusbeton falazóelemek pórustartalmának többszörösével rendelkező, alacsony hővezetési tényezőjű, könnyű (115 kg/m³) Multipor hőszigetelő lap. Hazánkban a termék 2008 óta elérhető kereskedelmi forgalomban, és számos referenciával bír belső oldali alkalmazása tekintetében (pl. Csiky Gergely Színház – Kaposvár, dr. Szántó László Szeretetotthon – Pécs, MKT Stadion – Budapest stb.)
A természetes alapanyagok (homok, cement, víz) az alacsony előállítási energiaszükséglet, a kikerülő melléktermék nélküli gyártás és felhasználás (nem szabadulnak fel mérges gázok) mind a természeti környezet terhelésének csökkentését jelenti. Ebből adódóan a Multipor ásványi hőszigetelő rendszer megfelel a vonatkozó környezetvédelmi követelményrendszernek, melyet független tanúsító szervezet a „Környezetbarát” védjegy használatának jogosultságával is igazol.

Belső oldali hőszigetelés elve
A Multipor hőszigetelő lapok alacsony páradiffúziós ellenállása és kapilláris szerkezete biztosítja, hogy a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül kerüljön kialakításra. Az anyagszerkezet a fűtött tér páratartalmát képes felvenni, majd azzal egyidejűleg a kapilláris szerkezetből adódóan azt visszavezetni a belső tér felé (kiszáradás). A Multipor ásványi lapokkal történő belső oldali hőszigetelés csak normál hőmérsékletű és páraterhelésű helyiségekben nyújt optimális megoldást. A tartósan magas páratartalmú, rosszul szellőző és nedvességnek kitett helyiségek (mosókonyhák, nem szigetelt vizes pincék) utólagos belső oldali kiegészítő hőszigetelésére nem javasolt.
Csak akkor működik jól a hőszigetelés, ha a ragasztás az alapfelületre Multipor rendszerhabarccsal történik, és a belső felültet képzés is páraáteresztő réteg. Belső oldali hőszigetelés alkalmazását minden esetben meg kell, hogy előzze gondos tervezés, amely kiterjed a szerkezetek külső felületképzésének, csapadékvédelmének a vizsgálatára, és hőszigetelt szerkezet teljes keresztmetszetű működésének az épületfizikai igazolására.

Multipor ásványi hőszigetelő lap előnyei

  • nem éghető (A1)
  • kiváló hőszigetelő képesség
  • homogén tömör anyagszerkezet
  • alaktartó
  • könnyen alakítható
  • gazdaságos felhasználás
  • környezetbarát
  • hangelnyelő
  • impregnált

Régi építésű falazatok hőátbocsátási tényező („U”) értékei Multipor hőszigetelés előtt és után.

multiportablazat 202005

 

 

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop