Elege van a radiátorokból? Váltson felületfűtésre!

Lassan itt a fűtési szezon, a mínuszok és hideg lábak időszaka. Ma már a fűtési rendszerekkel szemben támasztott követelmények között első helyen szerepel az energiahatékonyság. Mindez akkor kelti fel igazán a felhasználók és a szerelők érdeklődését, ha a rendszer egyben költségkímélő is. Van erre számos jó alternatíva, de lássuk most dióhéjban, hogy mi is az a felületfűtés/hűtés.

elegevanaradiatorokbol 720

A felületfűtés előnye, hogy kisebb hőmérséklet tartása mellett azonos hőmérsékletérzet alakul ki, mert a hőátadás sugárzásos, azaz nem konvekciós, mint a radiátorok esetében. Ez a néhány fokos eltérés akár 15-20 százalékos energia-megtakarítást is jelenthet, ami a gázszámlán is egyértelműen megmutatkozik. További előnye, hogy a radiátorok nem foglalnak el helyet, így a szoba szabadabban berendezhető, és gondoljunk a háziasszonyokra is, hiszen nekik mindig problémát okoz a radiátorok takarítása.

elegevanaradiatorokbol 1

Radiátor helyett padlófűtés: alakítsa szabadon a belső tereket
Míg korábban a vegyes rendszerek voltak divatosak új családi házak építésénél (radiátoros fűtés a hálókban, padlófűtés a többi helyiségben), az új, szigorúbb hőtechnikai szabályok, valamint az igény a kisebb energiafelhasználásra a padlófűtés felé irányította a figyelmet. A padlófűtés leggyakrabban acélhálós kialakítású, amelyet hidegburkolat takar (Uponor Classic). Az igények növekedésével azonban ma már lehetséges padlófűtést kialakítani melegburkolat esetén is, fontos tudni azonban, hogy ugyanazt a teljesítményt nagyobb felületekkel tudjuk elérni, mint hidegburkolatoknál, ha a hőigény nagyobb, mint 65 W/m2, akkor elképzelhető, hogy kiegészítő hőforrás használata szükséges. A melegburkolat kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy alkalmas legyen padlófűtésre, azaz megfelelően tűrje a hőmérséklet-ingadozást. Az Uponor a Siccus rendszerét ajánlja ebben az esetben. Ma már felújítások esetén is kiválóan alkalmazható a padlófűtés, némi megszorítással. Az Uponor különösen kis rétegvastagságú Uponor Minitec rendszere kiválóan alkalmas erre a feladatra: akár a meglévő szilárd burkolatra telepíthető, elkerülve a nagy felfordulással járó eredeti burkolat eltávolítását, de egy szoba esetén akár a meglévő radiátoros rendszerhez is könnyedén illeszthető.
Napjainkban egyre nagyobb teret hódít az elektromos padlófűtési rendszer is, amelyre az Uponor Comfort-E lehet jó megoldás. Ugyan az elektromos padlófűtéstől nem várható el az energiatakarékos üzem, de két területen mégis alkalmazzák:

  • a leggyakoribb, amikor napelemek biztosítják a fő energiaforrást. és bőven van kapacitás, hogy fűtésre is alkalmazzuk;
  • a másik eset a fürdőszobákba való telepítés, hogy fűtési szezonon kívül is kellemes legyen a padló hőmérséklete.

Melegburkolat esetén más kivitel szükséges, mint hidegburkolat esetén, de az Uponor választékában mindkettő megtalálható.

elegevanaradiatorokbol 2

Nyáron frissítő hűvös, télen kellemes meleg kombinált falhűtéssel és falfűtéssel
A falakba épített fűtési- és hűtési megoldások sugárzással adják le vagy vonják ki a hőt, így kellemes környezetet teremtenek a felhasználók számára minden évszakban. A felületfűtési és felülethűtési rendszert vázszerkezetes falba, fali profilokba is be lehet építeni (Uponor Siccus szárazépítési rendszer, vagy Uponor Renovis gipszkartonrendszer), vakolt rendszer esetében közvetlenül a vakolatrétegbe kell beépíteni (Minitec rendszer) A falfűtési és -hűtési rendszerek felújítások esetén is alkalmazhatók. Előnye, hogy azonos a hőleadó/hőelvonó felület, nagyobb szabadságot ad a belsőépítésznek, hátránya viszont, hogy nagy felületű bútorok jelentősen csökkenthetik a hőátadás, ill. elvonást. Telepítésénél minden esetben kontrollálni kell a hűtési vízhőmérsékletet, hogy a páralecsapódás elkerülhető legyen.

elegevanaradiatorokbol 4
Mennyezethűtés: az évszaknak megfelelő temperálás
A mennyezethűtés a legjobb megoldás helyiségek hűtésére, padlófűtéssel kombinálva a legkorszerűbb megoldás. Alkalmazásával gazdaságos és fenntartható módon lehet hűteni, ugyanakkor a rendszer az évszaknak megfelelően akár mennyezetfűtésre is alkalmas. Nincsenek korlátok a bútorozást tekintve, a rendszer észrevétlenül szolgálja a lakók igényeit. Az Uponor a Renovis gipszkartonrendszerét ajánlja mennyezethűtésre.

uponor logo

Uponor Épületgépészeti Kft.
1043 Budapest, Lorántffy Zsuzsanna utca 15/B
T. +36 1 203 3611
E-mail: info.hungary@uponor.com
www.uponor.hu

 

 

 

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop