Energiahatékony pince?

Mikor lesz egy épület tökéletesen energiahatékony? Egyértelműen akkor, ha nemcsak a tetőtérnél és a külső falaknál, hanem már a pince szintjénél is professzionális szigetelési megoldásokban gondolkodunk.

energiahatekonypince 720

Nem ördöngősség kiválasztani a megfelelő hőszigetelő anyagot a talajban lévő vagy talajhoz közeli épületszerkezetek szigeteléséhez, de az optimális eredmény eléréséhez néhány szempontot mindenképpen érdemes figyelembe venni. A pince padlójának és falának hőszigetelése talajba kerülő épületszerkezet, de a földszintes épület padlója is gyakorlatilag a talajon fekszik. Emiatt nagy statikai erőknek kell ellenállniuk, a pince oldalfalnak például a talaj oldalnyomását, a földszintes épület padlójának pedig a padló önsúlyát és hasznos terhét is bírnia kell. Azt is észben kell tartani a hőszigetelő anyag kiválasztásánál, hogy a talajpára, talajnedvesség, a talajvíz és téli fagyhatások ellen is védeniük kell majd az épületet.

Szigetelési szempontból az épületek lábazata sem elhanyagolandó felület, ugyanis ez a kb. 40-60 cm magas járdaszint feletti szakasz az, amely az épületből elsőként találkozik a talajból felszivárgó nedvességgel, a téli fagyhatásokkal, de megfelelően ellenállónak kell lennie a légköri csapadékból származó úgynevezett mandínervizekkel és természetesen sokféle egyéb, mechanikai igénybevétellel szemben is. Az URSA zártcellás polisztirolhab termékek nemcsak a fenti kihívásoknak tesznek eleget, de emellett még kiváló hőszigetelési értékkel is rendelkeznek (azaz alacsony deklarált lambdaértékkel – csak hogy kicsit szakmaiak is legyünk).

energiahatekonypince 1

Ezek az extrudált keményhab hőszigetelések azért különlegesek, mert nemcsak terhelhetőségük egyedülálló (akár 30-70 tonna/m2 is lehet!), hanem nedves környezetben is csekély a vízfelvételük, vagyis ellen tudnak állni a víz károsító hatásainak. Ahhoz, hogy a különböző hőhídhatásokat is hatékonyan lehessen az illesztéseknél kiküszöbölni, fontos szempont a táblák megfelelő élkialakítása: a lépcsős URSA XPS N-III-L, N-V-L vagy N-VII-L néven forgalmazott termékeket célszerű választani pincefal, pincepadló és a talajon fekvő padló épületszerkezetek szigeteléséhez. Ezek a hőszigetelő táblák egyébiránt kiválóak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő terasztetők és zöldtetők szigeteléséhez is, hiszen ott is hasonló igénybevételeknek kell ellenállniuk.

Lábazati szigetelés kiválasztásánál az is fontos tényező, hogy a szigetelőanyag jól megtapadjon majd az épület falán. A különleges felületi struktúrával gyártott URSA XPS PLUS és PLUS MAK termékek feldübelezése után egy, a vékonyvakolat tapadását segítő és repedésmentességét biztosító üvegszövet hálót a felületre rögzítve érhetünk el tökéletes végeredményt. A gondosan körbeszigetelt talajban fekvő szerkezetekkel garantált a lakók hosszú távú, penészmentes és száraz boldogsága.

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu
ursa logo

 

Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop