Felülethűtéssel és szobatermosztáttal a kánikula ellen!

Most, hogy végre itt a nyár, sokan felteszik a kérdést, hogyan is hűtsük le a lakást, hogy hazaérve a napi munkából ne fulladozzunk a 30 ˚C körüli fokokban. No és persze az örök dilemma, ha már hűtési megoldást keresek, akkor mi lenne a legjobb?

felulethutesselesszobatermosztattal 720

Télen fűtünk, nyáron hűtünk, a költségek meg folyamatosak. Energiafelhasználásunk 8-12 százalékát fordítjuk léghűtésre, nem véletlen, hogy az átlag áramfogyasztás igencsak megugrik a kánikulában. Legyen szó irodáról vagy lakóházról, sokszor találkozunk olyan esettel, hogy a légkondicionáló zavarja a jó közérzetet, túl hangos és túl hideg, ráadásul, ha nem tisztítják megfelelően, baktériumforrás is lehet. No, de akkor mit tudunk tenni, hogy kellemesen hűvössé tegyük otthonunkat, és mentesüljük a légkondicionáló berendezések káros hatásaitól is?

A felülethűtés nem új keletű dolog 
Már az őseink is alkalmazták vályogházaikban a felülethűtést, vagyis a nyári forróságban az épület falfelületei hűvösen tartották a házat, mert a vastag vályogfalak tárolják a hőt, illetve a hűvöset, amelyet a falak az éjszaka folyamán vesznek fel. Minél jobb az épület hőszigetelése, annál hosszabb ideig képes tárolni az éjszakai hűvöset a nap folyamán. Ha az épület amúgy is felújításra szorul, feltétlenül hőszigeteljük!
A felülethűtés lényege, hogy a szabad falfelületre, a vakolat alá valamilyen formában műanyag csövet szerelnek, majd ebben a csőben hideg vizet áramoltatnak, ettől a falfelület lehűl, és hűti a helyiséget is. A felülethűtés kiváló hőmérsékleti komfortot teremt, amellett, hogy energiahatékony és tökéletesen illeszkedik a megújuló energiát hasznosító rendszerekhez. A felülethűtési rendszerek a forró nyári időszakban is képesek fenntartani a legnagyobb komfortot.

felulethutesselesszobatermosztattal 1
A nagy felületen történő hűtésnek számos előnye van a klímaberendezésekkel szemben. A helyiségen belül nincsenek mechanikus szerkezetek, így teljesen zajtalan. Egészséges, mert a kánikulából a helyiségbe lépő embert nem éri hirtelen kellemetlen hideghatás, és amikor kilép a hűtött helyiségből a szabadba, nem éri hirtelen kellemetlen hőhatás.

Mennyezethűtés
A felülethűtés egyik formája a mennyezethűtés. Az Uponor mennyezethűtési és mennyezetfűtési célra egyaránt szolgáló mennyezeti paneljei akár új, akár felújításra váró épületbe is könnyűszerrel beszerelhetőek. A rendszer alkalmazásával nincs szükség bonyolult bontási munkára, a beépítés ideje alatt folyamatosan használható az épület. A mennyezethűtés előnye, hogy fűtési célra is alkalmazható.
A mennyezethűtés padlófűtéssel kombinálva a legkorszerűbb megoldás. Alkalmazásával gazdaságos és fenntartható módon lehet hűteni, ugyanakkor a rendszer az évszaknak megfelelően akár mennyezetfűtésre is alkalmas. Nincsenek korlátok a bútorozást tekintve, a rendszer észrevétlenül szolgálja a lakók igényeit. Az Uponor a Renovis gipszkarton rendszerét ajánlja mennyezethűtésre.

Beépítési lehetőségek, felújítás
A falakba épített fűtési- és hűtési megoldások sugárzással adják le vagy vonják ki a hőt, így kellemes környezetet teremtenek a felhasználók számára minden évszakban. A felületfűtési és felülethűtési rendszert vázszerkezetes falba, fali profilokba is be lehet építeni (Siccus szárazépítési rendszer, vagy Renovis gipszkarton rendszer), vakolt rendszer esetében közvetlenül a vakolatrétegbe kell beépíteni (Minitec rendszer). A falfűtési és -hűtési rendszerek felújítások esetén is alkalmazhatóak. Előnye, hogy azonos a hőleadó/hőelvonó felület, nagyobb szabadságot ad a belsőépítésznek, hátránya viszont, hogy nagy felületű bútorok jelentősen csökkenthetik a hőátadás, ill. elvonást. Telepítésénél minden esetben kontrollálni kell a hűtési vízhőmérsékletet, hogy a páralecsapódás elkerülhető legyen.

felulethutesselesszobatermosztattal 2
Mint azt saját bőrünkön is érezzük napjainkban már, a nyarak egyre melegebbek, az időjárás egyre szélsőségesebb, így nem tudjuk elkerülni, hogy valamilyen hűtési módszert ne alkalmazzunk a környezetünk komfortosabbá tételére a nyári időszakban is. A felülethűtés módszerei segítik a hűtésre fordítandó energiaigény drasztikus csökkentését.
Az okos otthonok okos megoldásaihoz tartoznak a távolról vezérelhető szobatermosztátok. Applikáció segítségével akár távolról is állíthatja otthona hőmérsékletét, hogy mire hazaérkezik, kellemes hőfok fogadja – És még kinézetre sem utolsó az Uponor Smatrix Style Plus X Award díj nyertes szobatermosztát!

felulethutesselesszobatermosztattal 3
Ne szenvedjen a szobában, a nyári meleg ellen van ellenszer – felülethűtés és szobatermosztát!

További információ:

uponor logo

Uponor Épületgépészeti Kft.
1043 Budapest, Lorántffy Zsuzsanna utca 15/B
T. +36 1 203 3611
E-mail: info.hungary@uponor.com
www.uponor.hu

 

 

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop