Hőszigetelés mindenkinek: trendi lapostető – kockázatokkal

Szakemberek szerint az otthoni energiaveszteség legalább feléért a nem megfelelően hőszigetelt falak (30%-ban) és a tető felelős (20%-ban). Nem véletlen, hogy ha egy család otthona hőszigetelésén gondolkodik, az épületen ez a két terület kerül először fókuszpontba. Még speciálisabb megfontolást igényel, ha a manapság egyre népszerűbb lapostető fedi a házat, de gyakori, hogy a nappali feletti terasz padlója miatt aggódunk.

hoszigetelesmindenkinek0927 720

Lapostetők és teraszok felújítása komoly szaktudást igényel, ezért feltétlenül érdemes szakember segítségét igénybe venni. Nem árt, ha tudjuk, a szakember mit miért javasol a munka során. Lapostetők, teraszok esetén a megfelelő hőszigetelés beépítése mellett legalább ennyire fontos a megfelelő vízelvezetés és párazárás kialakítása is, hiszen a víz könnyen utat talál magának. Ráadásul a tetőn gyakran vannak úgynevezett tetőáttörések, amelyek a tető legkritikusabb részei. Ezeken a pontokon a párazáró és légtömörséget biztosító lezárás elengedhetetlen.
Ismerkedjünk meg egy mindenféle hőszigetelés esetén fontos szakkifejezéssel, a rétegrenddel. Ez az egyes víz- és párazáró, légtömörséget biztosító és hőszigetelő rétegek egymásra épülésének sorrendjét mutatja. Közöttük jelenik meg a hőtechnikai követelményeknek megfelelő vastagságú hőszigetelő réteg is.

Nem mindig a vastagabb a legjobb
Míg a víz mindig megtalálja a befelé, a hő pedig a kifelé vezető utat, ez nemcsak hideg falakat és padlót, de akár penészes sarkokat is eredményezhet. Lapostető felújítása esetén azonban akadnak olyan feltételek, amelyek meghatározzák a beépíthető réteg maximális vastagságát. Határt szabhat például az attikafal magassága, amelynek növelése a helyi építési szabályok miatt gyakran nem is lehetséges. Így marad az a megoldás, hogy a rétegek között vékonyabbnak kell lennie a hőszigetelésnek. „Nem csak ennél a speciális esetnél vitathatatlan a szürke színű BACHL Extrapor polisztirol hőszigetelés előnye, mégpedig, hogy a szükséges érték eléréséhez ebből az anyagból vékonyabb is elegendő.” – emeli ki Szatmári Zoltán, a BACHL alkalmazástechnikai mérnöke. Szakértők számításai szerint, ha az attikafal megnövelésének egyébként nem lenne akadálya, ez a megoldás még mindig költségesebb lenne, mint egy vékonyabb rétegben is hatékony hőszigetelő értékkel rendelkező, grafitos polisztirol hőszigetelés beépítése.

telenhutnyaronfutbachl 1
Feleljünk meg a változó szabályoknak is
Egyre többet olvashatunk róla, hogy miközben folyamatosan szigorodnak az épületek energiafelhasználási szabályai, 2020. után már csak alacsony energiaigényű épületeket lehet majd építeni. Persze aki felújításba kezd, annak az anyagi ráfordítással az elsődleges céljai között biztosan szerepel, hogy a hűtésre és fűtésre költött összegek csökkenjenek. Felújításkor is érdemes tehát a minél nagyobb energiamegtakarítást ígérő termékek közül válogatni.
Nézzünk egy konkrét példát!
A 2018-ban érvényes szabályok szerint nagyjából 20 cm vastag fehér polisztirol hőszigetelés felel meg egy vasbeton födémre (EPS 100), ezzel szemben grafitos polisztirolból 16 cm is elegendő (Extrapor EPS 100). 2020-tól azonban a normál fehér polisztirolból 26 cm (EPS 100), ezzel szemben grafitos anyagból már 22 cm is elegendő (Extrapor EPS 100).

A BACHL termékei közül bármely épületrészhez választhatunk korszerű hőszigetelést. Viszont mindig tartsuk szem előtt, hogy egy hatékony energetikai felújítás összetett meggondolást igényel: a falak és a tető hőszigetelése mellett a nyílászárókat is érdemes jó hőszigetelésű, légtömören záródóra cserélni, és legalább ennyire fontos a fűtési rendszer megújítása is.

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop