Olasz vacsora

Penne, farfalle, fusili, spagetti, és mind egyet ígér: finom, könnyű, fél óra múlva tálalható olasz tésztavacsorát. Kevés hálásabb alapanyag létezik a tésztánál, hiszen elég nyakon önteni jófajta paradicsomszósszal vagy pesztóval, megbolondítani némi parmezánnal, és máris kész! Kaldeneker György mesterien egyszerű tésztaételei következkeznek.

 

olaszvacs 720

 

VARGÁNYÁS METÉLT

Mossuk meg hideg, folyó vízben, azután csepegtessük le a friss gombákat, majd vágjuk vastagabb szeletekre. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel vajat, szórjuk bele a felszeletelt gombákat és a felkarikázott újhagymát, majd erős lángon kezdjük el pirítani. Fűszerezzük összecsapkodott bazsalikomlevéllel, darált fekete borssal és kevés sóval. Csak addig süssük az ételt, míg a gomba széle pirulni kezd. Utána öntsük hozzá a tejszínt, forraljuk össze, és keverjük bele a kifőzött széles metéltet. Tálaláskor reszeljünk parmezán sajtot a tészta tetejére.

A vargányás metélt fűszerezését kedvünk és ízlésünk szerint változtathatjuk, kakukkfűvel, zsályával, kaporral, rozmaringgal, fokhagymával is készíthetjük!

Hozzávalók: 25 dkg vargánya gomba, 30 dkg széles metélt tészta, 2 dl tejszín, 3 szál újhagyma, 1 evőkanál vaj, 5-6 levél friss bazsalikom (szárítottból 1 teáskanálnyi), só, darált bors, parmezán sajt.

Cannelloni: tölthető, vastag csőtészta
Farfalle: pillangótészta
Fusili: spirál- vagy orsótészta
Fettuccine: 3-4 mm széles lapos metélt
Pappardelle: a legszélesebb lapos metélt
Penne: csőtészta ferdére vágott véggel
Rigatoni: vastag, rövid, bordás csőtészta
Rotelle: keréktészta
Tagliatelle: fészek formájú lapos metélt

PAPRIKA CARBONARA

Tegyük felforrósított olívaolajba a felcsíkozott kaliforniai paprikát és a finomra összevágott vöröshagymát, és közepes lángon, állandóan kevergetve süssük 2-3 percig. Jöhet hozzá a vékony csíkokra felmetélt sonka is. Egy kis edényben keverjük össze a tejszínt a tojásokkal, az ajvárral, morzsoljuk bele a leveskockát, majd öntsünk hozzá egy deciliter vizet. Keverjük össze, és öntsük a megsütött paprikára. Ízesítsük sóval, daráljunk rá borsot, és állandóan kevergetve főzzük össze. Adjuk hozzá a sós vízben kifőzött spagettit, majd az egészet pár percig forraljuk. Tetejére frissen reszelt parmezán, összevágott petrezselyem zöldje vagy metélőhagyma kerüljön tálaláskor.

Hozzávalók: 6 dkg pármai jellegű száraz sonka, 20 dkg spagetti, 1 fej vöröshagyma, 1 darab piros kaliforniai paprika, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 dl tejszín, 3 evőkanál ajvár (fűszeres paprikakrém), 2 tojás, só, bors, parmezán, fél darab zöldségleveskocka.

PENNE SÜLT ZÖLDSÉGEKKEL
Hevítsük fél percig felforrósított olívaolajban a vékonyra felszeletelt fokhagymát, majd adjuk hozzá a falatnyi darabokra felvágott paprikát, a vékony darabokra felszeletelt padlizsánt, cukkinit és a felcikkezett lila hagymát. Közepes lángon süssük, míg a zöldségek barnulni kezdenek. Öntsük rá a feldarabolt konzervparadicsomot, tépkedjük bele a kakukkfű- és bazsalikomleveleket, szórjuk hozzá az oregánót, majd sózzuk, borsozzuk. Ha szeretjük a pikáns ízeket, aprítsunk rá chili paprikát. Kis lángon főzzük 5-6 percig a zöldséges szószt. Míg készül, főzzük ki sós vízben a tésztát, majd keverjük össze a szósszal. Tetejét megszórhatjuk parmezánnal, vagy szárazabb kecskesajttal.

Hozzávalók: 30 dkg penne tészta, 1 darab paradicsom-paprika, 1 fej lila hagyma, fél darab padlizsán, fél darab cukkini, 2 gerezd fokhagyma, 1 doboz hámozott konzervparadicsom, 1 ág kakukkfű, fél teáskanál oregánó, 5-6 levél friss bazsalikom, só, darált bors, 3 evőkanál olívaolaj.


VANÍLIÁS KAGYLÓ METÉLT TÉSZTÁVAL

Alaposan mossuk meg a kagylókat folyó, hideg vízben, a kinyílt darabokat dobjuk ki. Forrósítsuk fel a vajat egy lábasban, szórjuk bele a finomra összevágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd pároljuk néhány percig. Öntsük hozzá a fehérbort, tegyük bele a sáfrányt és a hosszában kettévágott vaníliarudat. Ízesítsük pár csepp erőspaprikaszósszal, darált borssal és sóval. Kis lángon főzzük 10-15 percig, ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott bort vízzel. Tegyük a lábasba a megmosott kagylót, fedjük be, és közepes lángon pároljuk 5-6 perig. Keverjük el hideg vízzel az étkezési keményítőt, majd sűrítsük be mártás sűrűségűre a kagyló párolólevét. Öntsük a kagylós szószba a szé-
les metéltet, majd tálaljunk levesestányérokba.

Hozzávalók: 1 kg kagyló (kék, zöld vagy fekete), 3 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál vaj, 1 vöröshagyma, 1 csipetnyi sáfrány, 1evőkanál étkezési keményítő, 3 gerezd fokhagyma,1 vaníliarúd, só, bors, erőspaprikaszósz.


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop