Piac, túl az Óperencián

Piac, túl az Óperencián

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Ha külföldre utazom, első utam a piacra vezet, ahol találkozhatok a helyi lakosokkal, megnézhetem, milyen alapanyagokkal készítik finomságaikat. Láthatom a hozzávalókat, fűszereket, gyógyításhoz használt növényeket. A piac az ott élő emberek egyenes tükre.

 

 

Ázsiát és Ausztráliát összekötő, mintegy ötezer kilométer hosszú Indonéz-szigetvilág 17508 szigete gyöngysorként ível az Indiai- és a Csendes-óceán között. Talán legékesebben ragyogó, gyöngyszeme Bali szigete. Földi édenkert, ahol teraszosan művelt élénk-zöld rizsföldek, azúrkék tenger, ami fölé kókuszpálmák hajolnak be, vakítóan fehér homokos part, vadon pompázó orchideák, mosolygós, bűbájos helyi lakosok és színes korallszigetek várják a látogatókat.

 


A sziget trópusi klímájának, bőséges csapadékának köszönhetően idilli állapotot teremt a páratlan növény- és állatvilágnak. Legfontosabb konyhanövényük a rizs, burgonya, édesburgonya, manióka, gyümölcsök közül a kókusz, banánpálma, papaya, mangófa, ananász. A gyarmatosítók fontos kiviteli cikke volt a fűszer. Akkoriban értékes valutának számított a bors, szegfűszeg, fahéj, vanília, szerecsendió, koriander, kardámon, kurkuma és gyömbér. Fontos kiviteli cikk volt még a kávé, tea, a haszonnövények közül a gumifa, mahagóni, tik- szantálfa és krokodilfa. Fontos építőeszköze volt a bennszülötteknek a bambusznád, amiből ütőhangszereket, szélhárfát és még dallamsort játszó madárijesztőt is készítettek.

A fűszerek hazájában nem takarékoskodnak a szakácsok a fűszerföldek termésével. A fűszeres ételekhez az alapanyagokat a helyi piacokról szerzik be. Kumba Sari piac Bali fővárosa Denpasar központjában egy csatorna két oldalán helyezkedik el. Egyik felén hatalmas, zöldséget, gyümölcsöt, tengeri termékeket, húst és szárnyas állatokat, valamint alapvető élelmiszereket árusító üzleteket, standokat lehet találni. A csatorna túloldalán kaptak helyet a fűszer- és gyógynövényeket árusító kofák boltjai, az emeleti részen pedig remek kézműves termékek közül lehet nagyon olcsón bevásárolni.

Asszonyok fejük búbjára pakolva hordják be a rizzsel megtöltött zsákokat a teherautókról, kicsit furcsa érzés látni, de itt megszokott, hogy a nők végzik a nehezebb fizikai munkát. Ahogy haladunk beljebb a piac felé, már messziről érezni a fűszerek erős és édeskés ízét. Fahéjillat tölti be a párás-dunsztos levegőt. Méteresre vágott darabok kévékbe kötve, mint a szőlővenyigét sorakoznak nekitámasztva a fűszerekkel teli zsákoknak. A fahéjat nemcsak fűszerezésre használják, készül belőle kockacukor- és szappantartódoboz, de kávézókban kanál helyett is fahéjdarabkákat használnak a kávé kevergetéséhez.



Az egyetlen ehető trópusi orchideaféleség erjesztett termése a vanília. Minden egyes virágot kézzel poroznak be, nagyon munkaigényes feladat, sietni kell, mert a virágok csak egy napig nyílnak, ez idő alatt kell elvégezni a beporzást. A 6-9 hónapig növő vaníliababot leforrázzák, majd dobozokban gőzölik és erjesztés során alakul ki finom, édeskés aromája. Mivel ennek a ritka fűszernövénynek a termesztése igen macerás, ezért kissé borsos az ára. Bár Indonéziába jóval olcsóbban hozzá lehet jutni, mint Európában. A kurkuma gumóját frissen, szeletelve és megszárítva, valamint porrá őrölve árusítják. Fontos alapanyaga a sárga curry-s ételeknek, de a gyógyítók a hasmenést is ezzel a gumós fűszerrel gyógyítják. Mindenhol megterem, szép piros virága dísze a trópusi kerteknek. Nagy zsákokban koriandermag várja, hogy kizacskózzák. Borsból többfélét is lehet vásárolni, frissen a fürtökben csüngő zöldet, fehéret szárítva. Szerecsendiót válogathatunk, itt főként az ovális fajtája terem meg, héjával együtt lehet megvenni, majd otthon felhasználáskor kell csak kibontani a burkából. Így a termésre rászáradt virágját is felhasználhatjuk. Tenyérnyi nagyságú friss gyömbér, ginzeng és galanga-gumók kókuszpálmából font kosarakban várják a vásárlókat. A galanga fűszer gumóját nasi goreng, hús- és halételek, saláták, zöldségek, vadételek, likőrök ízesítésére, fűszerkeverékekben használják. Hagymával, fokhagymával, chilivel és gyömbérrel elkeverve szívesen dolgozzák fel fűszerpasztává.

A csatornán átívelő keskeny híd másik oldalán, a piacbejárat előtt kofák árulják fonott kosárkáikból a házuk táján megtermelt zöldség- és gyümölcsféleségeket. Kötegekbe kötött ázsiai citromfű (lemongrass) a mindennapok fűszere. Nem nehéz a termesztése, sőt, azt mondják az itteniek, hogy inkább kiirtani nehéz. Zöldcitromok lapos kosarakban, mellettük mini változatuk kínálják magukat, utóbbiak a helyi árakhoz képest nem olcsón. Avokádó hegyekbe tornyozva, itt a piacon meg is lehet kóstolni: kókusztejjel és pár szem jégkockával összeturmixolják, majd poharakba töltve, szívószállal lehet elkortyolgatni. Jólesik a hőségben a friss ananászból, papájából, mangóból, guávából és kókuszból készített frissítő ital is. Élénkítőnek lehet kortyolgatni a gyömbéres, citromfüves kávét és teát.



Nagy rakáson durian gyümölcs, vagy ahogyan nálunk ismert majomkenyérfa termése. Érdekes portéka, lapos tüskés, mint a sündisznó, darabjai akár ötven kilogrammosra is megnőnek. A fák törzsén lógva érik be, majd a majmok csemegéje lesz, ha nem szedik le időben. Sós-édes tejkaramella ízű, viszont büdös, csatornaszagú gyümölcs. Nagy táblák figyelmeztetik a turistákat, hogy nem kívánatos gyümölcs a szállodák szobáiban. Érdekes és finom gyümölcs a „hajas” rambutan, nevét a rambut szóból kapta, mai maláj/indonéz nyelven hajat vagy szőrt jelent. Dió nagyságú, tűzpiros termését horgas szálak borítják. Frissen gyümölcsként fogyasztják, kilója 500 forintnak megfelelő rúpiáért kapható. Kígyóra emlékeztető gyümölcs a szalakok (nevét a kígyótól kapta), amelynek külső héját pikkelyek borítják, belseje kapszulás termésű gyümölcs. Szinte forr a levegő a chiliskosár körül, többfélét is árusítanak, apró pirosat, vaskosabb húsosat, zöldet és ragyásat, méregerős mind, ők tudják melyiket, mibe tegyék, minden ételnek megvan a maga erősítője.
Kicsit befelé haladva, a fedett piac szinte visszhangzik az eladók hangjától. Mindenki szeretne mielőbb megszabadulni a portékáitól, el is hiszem, tikkasztó a hőség odabent. Nagy bádogtálban nyúzott békacombok arra várnak, hogy valaki kirántsa őket. Mellette kétmaroknyi nagyságú tintahalak, bébicápa, rákok többféle méretben. Szárnyasok közül a csirke a legkapósabb, igaz többnyire élve árusítják, aztán mindenki otthon saját maga dolgozza fel. Elkészíteni sem nagy macera: fűszerpasztával bekenik, majd banánlevélbe göngyölve sütik meg. Tilinkó, tyúk, kacsa, liba gubbaszt, várja a vevőket bambuszból font ketrecben, tojásaik sorakoznak szépen sorjában, kisebbek-nagyobbak, attól függ ki tojta. Van a kínálatban teknőstojás, de kapunk tengeri sóval vastagon bekent sós tojást is. Egy nagy tálcán vajat kínálnak kimérve megvételre, itt ritkán használják, inkább kókuszból, földimogyoróból készült főző- és sütőolajjal készítik ételeiket. Nagy kannákban pálmaszirup, szilárd tömbökben pedig a pálmacukor. Itt ez az édesítő, kicsit erősebb ízű, mégis kellemesen édes. Nagy a zaj egy óriás rakás kókuszdió körül. Berregő motor tárcsája koptatja le róla a külső barna vékony héjat, majd a félbe tört dióhús a reszelő kései között finomul meg. Vízbe áztatva nyerik ki belőle a kókusztejet.
Aki csak megkóstolja, „szerelmese” lesz az indonéz konyha páratlan ízeinek.


Nasi goreng
Szórjuk a rizst egy lábasba, és pár evőkanál olajjal hevítsük fel. Sózzuk, másfélszeres mennyiségű forró vízzel öntsük fel, és kis lángon pároljuk készre. Hagyjuk kihűlni. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel olajat, tegyük bele az összevágott vöröshagymát, a vékonyra felcsíkozott pórét, az összezúzott fokhagymát és a felkarikázott chilit. Tegyük bele a vékony csíkokra felmetélt kínai kelt, majd kevergetve pároljuk pár percig. Szórjuk rá a koriandermagot és a római köményt, hevítsük jól össze, adjuk hozzá a rizst, a szójaszószt, és alaposan keverjük össze. Egy serpenyőben felforrósított olajon süssük vékony lepénnyé a jól felvert és kevés sóval ízesített tojást, majd göngyöljük fel, és vágjuk csíkokra. A fűszeres rizs tetejére tegyünk tojáslepénycsíkokat. Önállóan is fogyaszthatjuk, de lehet mogyorós csirkenyárs körete is.

Hozzávalók: 35 dkg hosszú szemű rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 zöld chili paprika, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg póréhagyma, 10 dkg kínai kel, 1-1 teáskanál őrölt koriandermag és római kömény, 3 evőkanál édes szójaszósz, 3 tojás.

Kókuszos rák-curry
A páncéljuktól megtisztított rákokat mossuk meg hideg vízben, és csepegtessük le. Egy tálba téve csorgassunk rájuk egy evőkanálnyi olívaolajat, reszeljünk rájuk fokhagymát és citromhéjat. Dobjuk hozzá az összevágott chili paprikát, korianderlevelet, darált feketeborsot, és tegyük pár órára a hűtőbe. Forró olívaolajon pirítsuk rózsaszínűre a befűszerezett rákokat. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert kemény és rágós lesz! Ha már pirosodnak, szedjük ki egy tányérba, szórjuk a serpenyőbe a kurkumát, keverjük el jól, majd öntsük bele a kókusztejet. Forraljuk pár percig, ízesítsük sóval és pár csepp citromlével. Ha a kókuszos mártás kezd sűrűsödni, tegyük bele a felkarikázott újhagymát és a felcikkezett hámozott paradicsomot. Öntsük vissza bele a rákhúst, forraljuk össze, és azután tálaljuk. Párolt rizst készítsünk hozzá.

Hozzávalók: 40 dkg királyrák farok, 1 doboz kókusztej, 1 teáskanál kurkuma, 3 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 1 csokor friss korianderlevél, 1 chili paprika, fél zöldcitrom, 2 szál újhagyma, só, darált bors, 3 evõkanál olívaolaj..

Feketerizspuding
Tegyük egy lábasba a hideg vízben megmosott rizst. Öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. Kaparjuk ki a félbevágott vaníliabab magjait, és dobjuk a magokkal együtt a rizshez. Sózzuk és kis lángon, kevergetve főzzük meg 30-40 perc alatt. Ízlés szerint keverjünk pálmacukrot a rizshez; akkor a legfinomabb, ha a rizspuding szaftos, folyós lesz. A tálkákba szedett puding tetejére kanalazzunk kókusztejet. Ez az étel Indonéziában közkedvelt édesség, ott sült banánnal fogyasztják. Mi is süthetünk banánt! A kissé éretlen, két-három centiméteres darabokra vágott banánt mártsuk sűrű palacsintatésztába, és süssük pirosra.

Hozzávalók: 10 dkg fekete rizs (reform élelmiszereket árusító boltban megvásárolhatjuk), 1 vaníliarúd, 1 csipetnyi só, 1 dl kókusztej, 3-4 evőkanál pálmacukor.

Szöveg és fotó: Kaldeneker György

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}