Mossunk, tisztítsunk okosan!

Az ember érzi, tudja, amikor egészséges az otthona: könnyen lélegzünk, elégedettebbnek érezzük magunkat, minden napot fokozott energiával és lelkesedéssel kezdünk. A 21. században a technika nem csak a kényelmünket hivatott szolgálni, hanem az egészséges környezethez is hozzájárul. Lakóterünk tisztasága a fizikai megbetegedések megakadályozásán túl hosszan tartó pszichés jutalmat is ígér: aki tiszta, rendezett milioben él, annak felszabadul a gondolkodása, derűsebb a lelke.

 

 

takarítószerek

Ha a lakást környezet- és egészségbaráttá kívánjuk tenni, kezdjük a takarítószerekkel! Használjunk minél kevesebb szintetikus vegyi anyagot. A tisztítószer kiválasztásánál a két legfontosabb alapelv: víz alapú tisztítószerek, festékek, lakkok használata oldószer alapúak helyett, illetve szerves anyagok esetén a növényi eredetűek választása. Az ásványi savak helyett használjunk természetes savakat, mint a citrom és az ecet.

Mit, mivel, hogyan?

fürdőszoba

A fürdőszobai munkák során az ecet és a szódabikarbóna viszi el a pálmát. Az ecet természtes vízkőoldó, forró vízzel még hatásosabb. A citromlé gyengébben, de szintén oldja a vízkövet. A szódabikarbóna önmagában, vagy vízzel, ecettel keverve súroló- és általános tisztítószer. Hatásos módszer, ha az eldugult lefolyóba szódabikarbónát teszünk, majd ecetet öntünk rá, és habzás után forró vízzel leöntjük.

A mosogatógépek nem pusztán a kényelmünket szolgálják, hanem csökkentik a fertőzések lehetőségét is – mindamellett, hogy negyedannyira csökkentik a háztartás vízfogyasztását –, hiszen a gép 65-70 Celsius-fokon mosogat, míg a kéznek a kb. 40-42 Celsius-fok a „kényelmes”. Egyes típusokban van baktériumölő funkció is.

konyha

A környezetvédelmi ellenőrzések azt mutatják, hogy a mosogatók, a pultok és a vágódeszkák az e-coli és a szalmonella baktérium melegágyai. Azokon a felületeken, amelyek ételeinkkel érintkeznek, semmi helye az agresszív vegyi anyagoknak! A konyhában is alkalmazható súrolószer az ecet és a szódabikarbóna. A tűzhelyre olyan tisztító- és súrolószereket használjunk, amelyek nem karcolnak. A kerámia főzőlapot speciális műanyag kaparóval és zsíroldókkal karcolás nélkül tisztíthatjuk meg. A sütőre a hideg zsíroldó a leghatásosabb. A hűtőben tartsunk egy nyitott szódabikarbónás üveget – kiváló szagtalanító. 

Víz, víz, tiszta víz

A szűretlen fürdővízből ólom, réz és más ásványi anyagok szívódhatnak fel a bőrünkön keresztül és kerülhetnek a véráramba. Ezért ha tehetjük, szereltessünk fel komplett vízszűrő rendszert a háztartás számára.

mosógép

A mosógép az egyik legjobb „háztartási barát”, és az idők folyamán olyan technológiai újításokat mutatnak a legmodernebb készülékek, amire még csak gondolni sem mertünk volna néhány éve. Az, hogy a legjobb márkák között elérhetők az A+++ energiaosztályú modellek, amelyek mintegy harmadára csökkentik az energiafelhasználást, már talán nem újdonság. Az sem, hogy a legfinomabb kelméket sem szükséges kézzel mosni, mert a gépek programkínálatába bekerültek a selyem, a gyapjú mosására is alkalmas finom programok. Az okos funkciók között van olyan is, amelyik a ruha szennyezettségének és súlyának megfelelően adagolja a vizet, állítja be a mosási időt, ami szintén takarékossá teszi a mosást. A súlyérzékelővel ellátott mosógép segíthet abban, hogy ne pazaroljuk az energiát. Jó, ha kisebb és nagyobb darabokat vegyesen teszünk a gépbe, így egyenletesebb a dobmozgás. És ami még jó hír: a szénkefe eltűnésével együtt a mosógépek is lecsendesedtek.

Mitől egyedülállóak a Whirlpool új, Carisma sorozathoz tartozó mosógépei? A Színes 15°C opció és a 6. Érzék Színes technológia, valamint a Wave Motion technológia kombinációja dolgozik azért, hogy makuláltanul tisztára mossák a ruhát. A Wave Motion jóvoltából a mosnivaló egyenletesen helyezkedik el a dobban, így a mosószer tökéletesen felszívódik a ruhában. Egészen alacsony, akár 15°C-on is moshatunk ugyanazzal a tisztítási hatékonysággal, mintha 40 °C-on tennénk. A 6. Érzék Színes programok a megadott színre (fehér, világos, sötét/fekete) optimalizálják a mosási teljesítményt. A készülékek A+++ energiabesorolásúak.

www.whirlpool.hu

68 dB, -40% áram
Az Electrolux UltraSilencer Green az egyik legcsendesebb porszívó a világon! 68 dB zajszintjével tízszer csendesebb, mint egy átlagos (78 dB zajszintű) porszívó. Az UltraSilencer Green amellett, hogy csendben dolgozik, a környezetet is óvja. 40 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mint egy hagyományos 2000 wattos porszívó, miközben ugyanolyan hatékonyan takaríthatunk vele.
www.electrolux.hu

párásít és levegőt mos

A száraz köhögés, a kiszáradó parketta, a légúti panaszok mind nagyszerűen orvosolhatók a páratartalom beállításával, és persze folyamatos szinten tartásával. Erre hivatottak a párásító készülékek, amelyek között találni olyat, amelyik a légtisztítást is ellátja: miközben optimális páratartalmi szinten tartják az otthonunk levegőjét, kimossák a benne található szöszöket, szálló port, polleneket. A Bonair szakemberei minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a legmegfelelőbb típust válasszuk!
www.bonairshop.hu

porszívó

Habár nem a porszívó a háztartás legnagyobb energiafalója, tudatos vásárlóként válasszunk olyan készüléket, amely a feladatát a legkisebb energiafelhasználással teljesíti. A „zöld” porszívók ismérve az alacsony energiaigényű, hatékony motor, valamint az újrafelhasznált anyagok alkalmazása a műanyag alkatrészekben és a csomagolóanyagban egyaránt.
Porszívó vásárlásakor az egyik legfontosabb szempont a névlegesen megadott teljesítmény és a szívóteljesítmény. Az előbbi arra vonatkozik, hogy a porszívó mennyi áramot használ működése során. A ma kapható porszívóknál ez 1000-1200 watt, ami azonban valóban fontos, az a szívóteljesítmény: elsősorban ez alapján kell választani. Ha a készülék szívóteljesítménye 300 wattnál nagyobb, nem jártunk rosszul.
De nem csak a teljesítmény fontos. Lényeges, hogy megfelelő vákuum alakuljon ki, amit a szívófej formája is jelentősen befolyásol. Szakemberek szerint a kiereszthető kefével rendelkező porszívók előnyösebbek, mert így oldalról is érkezik levegő a jó szívóhatáshoz. A porszívó egy másik fontos kelléke a szűrő. A modern porszívókat speciális HEPA légszűrővel szerelik fel, amelyek az allergén anyagok nagy részét is kiszűrik a levegőből. Allergiásoknak mindez azonban légtisztító készülékkel együtt jelenthet megoldást.

A takarítógépek annyival tudnak többet a porszívóknál, hogy nagynyomású, illetve forró vegyszeres víz segítségével tisztíthatjuk meg a padlót, parkettát, padlószőnyeget és a bútorkárpitot. Ha allergiás, asztmás beteg él a lakásban, érdemes rendszeresen bevetni a takarítógépet.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop