Párásítsunk, de hogyan?

Ez idő tájt egyre több időt töltünk a kellemes meleg szobában. A fűtés azonban nedvességet von el a belső térből, aminek eredménye a túl száraz levegő. Ez pedig káros hatással lehet a szervezetünkre, sót, berendezési tárgyainkra is. A megoldás a párásítás.

 

 

Milyen tünetekre figyeljünk?

Ha hajnalban köhögési inger gyötör bennünket, kiszárad a száj nyálkahártyája, ha fogékonyabbá válunk a légúti fertőzésekre, kisgyermekeknél kruppos roham lép fel, akkor megalapozott a gyanú: száraz a levegő. A berendezés is reagálhat „tünetekkel”: kiszárad és recseg a parketta, berepedeznek a fa bútorok, elhangolódnak a fa hangszerek.

Mi az ideális páratartalom?

A páratartalmat erre szolgáló páramérő eszközökkel mérhetjük. Régi hagyományos higrométerek is beszerezhetők még, bár mára a digitális kijelzős hőmérővel kombinált páramérők az elterjedtek. Ezek nem precíziós műszerek, de nagyságrendi tájékoztatást nyújtanak a környezeti levegő hőmérsékletéről és páratartalmáról. Az ideális a 40-60 százalék közötti relatív páratartalom-érték. 60 százalékos páratartalom felett elszaporodnak a gombaspórák, 40 százalék alatt túl száraz a levegő.

Mikor és milyet válasszunk?

Sokan túlfűtik a szobát kisbaba születésekor, s ezzel rendkívül kiszárítják a levegőt. Ez magyarázza, hogy elsősorban a kisgyermekes családok körében lép fel az igény a készülékvásárlásra. Egyes gépek (BONECO ultrahangos párásítók) inhalálási többletfunkciója által Salvus gyógyklíma előállítására is alkalmasak, amely felnőtt és gyerek számára természetes módon enyhíti a légúti gyulladásos folyamatokat, és nyákoldásra is kiváló hatású. Gyakran előfordul, hogy a kis méret és a kedves figura miatt döntünk egyik vagy másik készülék mellett, és nem vesszük figyelembe, mekkora légtérben szeretnénk használni a gépet, milyen kemény a víz, milyen hatékony szűrőmegoldásokat tartalmaz a készülék, szeretnénk-e szabályozni a páratartalmat (anélkül túlpárásítást is elérhetünk), mekkora a gép párakibocsátási képessége, hova helyeznénk (földre, bútorra), inhalálásra is szeretnénk-e használni, milyen gyakran kell tisztítani, szűrőt cserélni. Ezek mind lényeges szempontok egy beszerzésnél, ezért legyünk körültekintőek.

Meleg- vagy hidegpárásítót?

Ez is attól függ, milyen problémára keresünk megoldást. Gyerekeknél a légúti problémára és a kruppra kifejezetten a hidegpárásító javasolt. Azonban nagy légtérbe, óvodai közösségbe inkább a melegpárásító ajánlott. Forduljunk szakemberhez, orvosunkhoz, kérjünk tanácsot, mielőtt a készüléket beszerezzük.

Hogyan tudjuk karbantartani?

Ez a készülék technológiájától függ, s a használati útmutatójában szerepel, illetve kérjük az eladó tanácsát, hogy milyen gyakran tisztítsuk, mire ügyeljünk karbantartásnál. Vízkőoldásra az ecet, illetve a természetes vízkőoldót tartalmazó por ideális. A párásítóban könnyen megposhadhat a pangó víz, szaporodásnak indulhatnak a káros mikroorganizmusok, amelyek az egészségre ártalmasak lehetnek. Ezért egyes készülékek gyakori karbantartást igényelnek, vagy célszerű olyan megoldás mellett dönteni, ami csíramentes tartályt, ezüst ionizálót tartalmaz, azaz higiénikus.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop