Terítéken az étkező – Étel és élmény

Az étkező az otthonunk központja. Az étkezőasztalnál nem csak a kulináris élvezeteknek hódolunk, de gyakran ez a meghitt családi beszélgetések helye, itt üljük körül a társasjátékot, itt látjuk vendégül barátainkat, szeretteinket, vagyis e helyen tudjuk leginkább ünnepként megélni a hétköznapokat is.

 

 

 

Az első gondolat

Az étkező újabban a nappali és/vagy a konyha légterébe kerül, ami plusz feladatot ad: hogyan válasszuk el vizuálisan úgy az étkezőt a többi helyiségtől, hogy nem emelünk falat? Színeit hangoljuk a tér színeihez, vagy éppen egy másikat válasszunk a kiemeléshez, elkülönítéshez? Az étkezőnek állnia kell a gyerekek ostromát, a felboruló poharat, ugyanakkor szépnek kell lennie, hogy jól érezzük itt magunkat, és a vendégfogadásnak is kellemes helyet adjon.

Asztal és székek

A kerek asztalt barátságosabbnak tartják a szögletesnél, mert nincs asztalfő, de ha legalább hat vagy annál több ember üli körül rendszeresen az asztalt, a nagy szögletes asztal – arányainál fogva – ésszerűbb választás, mint egy hatalmas kerek asztal.
Bevett dolog, hogy az asztal helye a szoba, a tér közepén van, a falfelületek így más célra szabadon maradnak. Ha nincs ehhez elegendő helyünk, tegyük az egyik fal közelébe – attól még a fal felőli oldalon alátolhatunk egy padot.
Válasszunk kényelmes székeket, úgy, hogy az asztalnál ülők térde és az asztallap között elég hely (legalább 16 centiméter) maradjon. A karosszék kényelmesebb, de terebélyesebb, előfordul, hogy a karfa miatt nem tudjuk betolni az asztal alá.

{gallery}images/stories/verysimple/etkezo{/gallery}

Az első gondolat

Az étkező újabban a nappali és/vagy a konyha légterébe kerül, ami plusz feladatot ad: hogyan válasszuk el vizuálisan úgy az étkezőt a többi helyiségtől, hogy nem emelünk falat? Színeit hangoljuk a tér színeihez, vagy éppen egy másikat válasszunk a kiemeléshez, elkülönítéshez? Az étkezőnek állnia kell a gyerekek ostromát, a felboruló poharat, ugyanakkor szépnek kell lennie, hogy jól érezzük itt magunkat, és a vendégfogadásnak is kellemes helyet adjon.

Asztal és székek

A kerek asztalt barátságosabbnak tartják a szögletesnél, mert nincs asztalfő, de ha legalább hat vagy annál több ember üli körül rendszeresen az asztalt, a nagy szögletes asztal – arányainál fogva – ésszerűbb választás, mint egy hatalmas kerek asztal.
Bevett dolog, hogy az asztal helye a szoba, a tér közepén van, a falfelületek így más célra szabadon maradnak. Ha nincs ehhez elegendő helyünk, tegyük az egyik fal közelébe – attól még a fal felőli oldalon alátolhatunk egy padot.
Válasszunk kényelmes székeket, úgy, hogy az asztalnál ülők térde és az asztallap között elég hely (legalább 16 centiméter) maradjon. A karosszék kényelmesebb, de terebélyesebb, előfordul, hogy a karfa miatt nem tudjuk betolni az asztal alá.

Mekkora asztalt válasszunk?

Egy személy kényelmes étkezéséhez 60 centiméter asztalszélesség és 30 centiméter asztalmélység szükséges. A tálalóedények méretét is figyelembe véve 75-80 centiméter a kellő asztalszélesség. Ahány személlyel számolunk, annyiszor 60 centiméter az asztal hossza. Íves vagy kerek asztalok valamivel nagyobb felületet igényelnek, négy személy kényelmes étkezéséhez 90 centiméter átmérőjű asztallapra van szükség.

Az étkezőasztal magassága 72-74, a széké 44-46 centiméter. Ha ettől csak pár centiméter is az eltérés, máris kényelmetlen az ülés. Ezért ha mód van rá, vásárlás előtt próbáljuk ki az asztalt és a széket együtt.

Világítás

A világítást úgy kell megtervezni, hogy az hangsúlyozza az ebédlőasztalt, vagyis közvetlenül az asztal fölé függesszük a csillárt. Az átlagos, 2,4 méter belmagasságú helyiségben a csillár az asztal lapjától 76 centiméterig érjen. Ennél magasabb helyiségben 30 centiméterenként 8-8 centimétert számoljuk még hozzá. Az asztal közepéhez igazítva jelöljük ki a csillár helyét, még akkor is, ha az elektromos vezeték kiállása nem ott található. A lámpát megfelelő hosszúságú, az elektromos kábelt is megtartó díszláncon vezetve és kampóra rözítve akaszthatjuk pontosan az asztal közepe fölé.

Az étkezőben is jól mutatnak a családi fotók és az étkezéshez köthető képek. Ragadjunk meg minden alkalmat arra, hogy a személyes karaktert kölcsönözzünk a térnek.

Mérjük meg a kerek asztal átmérőjét vagy a téglalap alakú szélességét, majd vonjunk ki belőle 30 centimétert. E képlettel olyan lámpát választhatunk, amely nem lesz nyomasztóan nagy, sem túl kicsi.

Teríték, textíliák  

Erős lehet a kísértés, hogy az étkező összképét sok textíliával lágyítsuk, de tudnunk kell, hogy az ételszag beveszi magát a vastag szőnyegekbe és a nehéz függönyökbe. Válasszunk ezért könnyen kezelhető, mosható textíliákat. A legmegfelelőbb anyagok: könnyű karton, pamut, vászon és tüll. A jól megválasztott textíliák lágyítják a kemény felületeket, élénkítik a látványt. A székekre párnák vagy huzatok kerülhetnek, a tálaló és az asztal végső képének kialakításához hozzájárulnak a futók, a színes szalvéták. A nyitott terű konyhában egy szőnyeg szépen keretbe foglalja az étkezőrészt.
A terítés legalább olyan fontos és örömteli tevékenység, mint maga az étkezés. Szép porcelánokkal és kristálypoharakkal, asztaldekorációval emelhetjük ünnepeink hangulatát.

Konyhai segítők

Ünnepeink elképzelhetetlenek a terített asztal nélkül, amely mellé csábítóan hívogatnak az ínyenc falatok. Ezt azonban a háziasszony hosszadalmas előkészületei előzik meg. A sütés-főzésnek nem kell fárasztó órákat felölelniük, hiszen számtalan konyhai segítő áll a szolgálatunkba. A gyártók ma már nem csak a funkcionális igényekre, a megjelenésre, de azok ergonomiájára, kényelmére is gondolnak a konyhai készülékek tervezésekor. A nagy háztartási gépek mellett a kisgépek is hasznos segítőink, legyen szó a legegyszerűbb turmixok vagy a bonyolult ételkülönlegességek elkészítéséről. Ha jól körbenézünk a kínálatban, olyan apró „kütyükre” is rábukkanhatunk, amelyekkel nagy dolgokra leszünk képesek a konyhában.

 

Ünnepi asztal, vendéglátás  

Ünnepléshez a családtagokon és jó barátokon kívül finom ételekre és gyönyörű környezetre van szükség. Teremtsük meg az esemény stílusát. A legfontosabb, hogy vendégeink úgy érezzék: ők az ünnepeltek. Nagyszámú vendégsereg kiszolgálására rendhagyó, de célszerű megoldás a svédasztal. A siker titka a bútorok szabad közlekedést lehetővé tevő elrendezésében rejlik. Az asztal legyen minden oldalról hozzáférhető, az ülőalkalmatosságokat rendezzük laza csoportokba.

 


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop