Fűtéskorszerűsítés – a legolcsóbbtól a leghatékonyabbig

A növekvő energiaárak és a háztartások ezzel párhuzamosan egyre emelkedő kiadásai az elmúlt évekhez képest tudatosabb szemléletet eredményeztek, amikor fűtéskorszerűsítésről van szó. A jelenlegi gazdasági helyzetben két tendencia látható a rekonstrukciók esetében: vagy a legolcsóbb megoldást keresik, vagy a jelenlegi műszaki lehetőségekhez mérten a leghatékonyabbat, szinte bármi áron.

 

 

Fűtéskorszerűsítéskor a szokásosnál is körültekintőbben kell eljárnunk. Például a legolcsóbb megoldás keresésekor is oda kell figyelni az aktuális, érvényben lévő műszaki szabályozások betartására, a leghatékonyabb, komplex megoldásoknál pedig a tökéletesen működő, átfogó rendszertechnikának van nagy szerepe az egyes hőtermelők (gázkazán, fakazán, hőszivattyú, napkollektoros rendszer) összehangolt, jó működésében.

A kéményvizsgálat az első teendő

Minden felújítás első lépése a kémény vizsgálata. Akkor is, ha egy meglévő kéményes kombi kazánt kívánunk cserélni egy látszólag ugyanolyanra, vagy akár egy évek óta nem működő, elbontott cserépkályha helyére szeretnénk egy kandallót. Ki kell kérni a kéményseprő szakvéleményét, hogy a már meglévő kéményünkre milyen új berendezést csatlakoztathatunk. 10-20 éve sok lakásba telepítettek 18 kW-os kombi cirkót, amelyek mostanra cserére szorulnak. A kémények sok esetben erre a teljesítményre méretezettek, a nagyobb teljesítményű, a mai alaptípusnak tekinthető 24 kW teljesítményű kazánok a kémény felújítása/átalakítása nélkül nagy eséllyel nem csatlakoztathatók.

Zárt égéstér

Kazáncsere esetén törekedni kell zárt égésterű üzem kialakítására. Ez a köznyelv szerinti „turbós” kazánok beépítését jelenti. A hagyományos kéményes kazánokkal ellentétben e készülékek nem a lakásból veszik az égéshez szükséges levegőt, hanem külön levegő-bevezetésük kapcsán a kültérből. Ily módon kizárható a szénmonoxid-mérgezés lehetősége. Az egyes zárt égésterű kazánok eltérő konstrukciójukból fakadóan különböző maximális kéményhosszakkal működhetnek. Egy belvárosi, 4 méteres belmagasságú szintekkel rendelkező ház alsó szintjein ez műszakilag szinte csak kondenzációs kazánokkal oldható meg. Egy ilyen kazán telepítéséhez egy, a meglévő kéménybe behúzott új égéstermékcső szükséges.

Gázkazán mellé fatüzelésűt is, de hogyan?

Sokan családi házukba a meglévő gázkazán mellé fatüzelésű kazán beépítése mellett döntenek. Ezek a berendezések akkor üzemeltethetők kedvezően, ha fűtési puffertárolót is építünk a rendszerbe, egy 24 kW-os kazán mellé már legalább egy 750 liter űrtartalmú ajánlott. Ha egy fakazánnal betüzelünk, akkor abban szinte teljes teljesítménnyel leég a fa. Ezt a hirtelen hőmennyiséget kell a puffertárolóban eltárolni, hogy utána szépen lassan abból lehessen a valódi fűtési hőigénynek megfelelően a termelt hőt felhasználni. E tárolók nem csak többletköltséget okoznak, hanem sok helyet is foglalnak, érdemes ezzel is számolni. A faelgázosító kazánok beépítésénél ezen felül két dologra kell odafigyelni: ezek is rendelkeznek egy ventilátorral, ami konstrukciótól függően vagy az égési levegőt juttatja be az égési térbe, vagy a füstgázt szívja ki a kazánból. Mindkét esetben a fatüzelésű kazánnal egy időben nem üzemelhet kéménybe kötött másik fűtőkészülék, mert a ventilátorok szívó hatása könnyen nagyobb lehet, mint a kéményes készülék kéményéé, ami a kéményes készülék füstgázának a helyiségen és a ventilátoros készüléken keresztüli távozását okozhatja, azaz életveszélyes. Azok a faelgázosítók a jobbak, amelyeknek a ventilátora az égésterméket szívja ki a tűztérből. Itt ugyanis, ha működés közben utántöltés miatt kinyitjuk a kazánt, az elszívás miatt nem jut ki fagáz a kazánból (a nyomott tűzterű kazánok esetében könnyen arcon csaphatja a ház urát füst, ha így próbál utántölteni).
Ezen berendezések beépítése előtt is az első lépés a kéményseprői szakvélemény kikérése.

Hőszivattyú és kondenzációs kazán kombinációja

Akiknek nagyobb összeg áll rendelkezésre családi házuk fűtéskorszerűsítésére, és esetleg az épület nyári hűtését is egy menetben szeretnék megoldani, azok számára ár/érték arányban nagyon jó megoldás egy levegős split hőszivattyú és egy kondenzációs kazán kombinációja. Ezek a hőszivattyúk már nem kerülnek több millióba, nem kell hozzájuk szondákat vagy kutat fúrni, nem kell telepítésükhöz bányakapitánysági engedélyt kérni. Az épület hűtési és alapfűtési igényét is tökéletesen el tudják látni. Amikor a hőszivattyú fűtési üzemben már nem működne megfelelő teljesítménnyel vagy megfelelő hatásfokkal, akkor segítségül, kiegészítésként be lehet kapcsolni a gázkazánt. A vezető gyártók hőszivattyúi a legmodernebb szabályozástechnikával rendelkeznek, ami ezen a külső hőtermelő bekapcsolásán kívül a fűtési és hűtési körök precíz, időjárásfüggő szabályozásával is rendelkeznek. Ezeknél a rendszereknél a melegvíztároló kiválasztására kell nagyon odafigyelni! Ha ugyanis valaki hőszivattyúval szeretné a meleg vizet is előállítani, a gázkazánokhoz árult tárolók általában ezekhez nem megfelelőek.

Illusztrációk: Viessmann Kft.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop