Valóra vált álmok – A hálószoba berendezéséről

A hálószoba az a helyiség, amely a legalkalmasabb a testi-lelki felfrissülésre. A megfelelően kialakított, szellemi és fizikai ingerektől mentes alvókörnyezet lehet az első lépés a kiegyensúlyozott nappalokhoz. Következésképpen alvóterünk berendezése kiemelt figyelmet igényel.

 

 

klasszikus

A tökéletes összhatás érdekében ne spóroljunk az anyagokkal! A falra akasszunk aranyozott keretes tükröt vagy képet. Helyezzünk el a szobában egy fésülködőasztalt, kárpitozott zsámolyt vagy klubfotelt. Választhatunk mintás szőnyeget, de arra ügyeljünk, hogy az ágyneművel harmonizáljon. A függöny kötelező – feldobhatjuk mintás fátyollal és függönyzsinórral, jól mutat hozzá a díszes karnis. Bátran alkalmazzunk luxust tükröző anyagokat: bársonyt, csipkét, brokátot, a falra selyemtapétát, a padlóra kézi csomózású szőnyeget. A kis asztalon tarthatunk könyvet, kedvenc tárgyainkat, fényképet. Kevés, klasszikus színt használjunk.

modern

A stílus alapja, hogy a csecsebecséket száműzzük, csak egy-két szép tárgy jelenjen meg a szobában. A legegyszerűbb vonalú fa ágykeret jól illeszkedik a modern stílushoz. A modern miliő megkívánja a magas minőséget és a különböző anyagok társítását: üveg, króm, bőr, fa, textil kombinálásával izgalmassá tehetjük az egyszerű formákat is. A színösszeállításhoz válasszunk fehéret, szürkét, illetve krémes, barna árnyalatokat. Laminált padlót vagy parkettát fektessünk le a hálóban, amelyet a különleges kényelem érdekében szőnyegekkel egészíthetünk ki. Az ágyra válasszunk természetes ágyneműt, az ablakokra pedig függöny helyett redőnyt, reluxát, lapfüggönyt.

rusztikus

Vidéki kényelemre vágyunk? A szobát finoman díszítsük, a falra kerülhet tapéta vagy faborítás, a padlóra terítsünk gyapjú- vagy rongyszőnyeget, az ágyra gyapjútakarót vagy patchwork paplant. Lepjük meg magunkat egy díszes kovácsoltvas ágykerettel, tároláshoz válasszunk festett vagy natúr fenyőbútorokat. Az éjjeliszekrényen remekül mutat egy textilburás lámpa, az ágy végében pedig egy láda a takarók számára. Rusztikus stílust természetes alapanyagokkal érhetünk el: a bútoroké a fenyő, a fűzfa, a nád, míg textíliából válasszuk a pamutból, gyapjúból, lenvászonból készültet. Az apró mintás vagy a kockás textíliák társításával egyedi hangulatot teremthetünk.

milyen matracot válasszunk?

Ha valaki azt állítja, hogy az ágy a legfontosabb bútordarab, amelyet életünk során vásárolunk, csak félig van igaza: a matrac a legfontosabb. Ha napról napra rossz matracon alszunk, annak idővel bizonyosan hátfájás lesz a vége.
A matrac legyen elég kemény ahhoz, hogy tartsa a gerincet, de ne legyen túl kemény, nehogy a csípőt és a vállakat kibillentse normális helyzetükből. Ha a matrac túl puha, nehezen fordulunk egyik oldalunkról a másikra, akadályozva az egészséges alvás igényelte természetes mozgást. A huzat legyen természetes anyagból, hogy a matrac „lélegezhessen”. A műszálas anyag kényelmetlenül csúszik, a lepedő könnyen elmozdul rajta. Minél jobb minőségű egy matrac, annál több zónás (maximum hétzónás létezik). Követve a zóna elvet, a bázistartókon lehetőség van az egyes zónák keménységének a szabályozására. Típusoktól függően beállíthatók a fekvőtől akár az ülő pozícióig.

matractípusok

Zsebes-rugós. Minden rugót külön vászonzsebbe tesznek, így a rugó csak ott lép működésbe, ahol súly nehezedik rá. Rugóhálós. A rugók egymásba kapcsolódnak, és egy rendszerként működnek, így a súly egyenletesen eloszlik a matracon. A kettős matrac a nehezebb személy felé lejt. Habszivacs. A porallergiától szenvedőknek alkalmas, bár nyáron meleg lehet. Latexmatrac. Progresszív alátámasztást biztosít. Gyakran készül kétrétegű kivitelben – ezáltal nő a matrac rugalmassága. A latex mag alapú matracok két oldalán a bélés lehet teve-, lószőr, kókuszrost, poliészter, pamut vagy gyapjú. Biomatrac. Kizárólag természetes anyagból készül. Stabil alátámásztást ad a test minden pontján, engedi a váll és a csípő besüllyedését, oldalfekvéskor tehermentesíti a hátgerincet.

szekrények, gardróbok

Csak kevesek kiváltsága az öltözőszoba, a ruhák többnyire a hálószobában kapnak helyet. Jó megoldás a beépített bútor: az építészeti elemként integrált bútor kevésbé figyelemfelkeltő, mégis minden tárolási igényünket kielégíti. Ha nem a beépített bútort preferáljuk, próbáljunk egységes szekrényrendszert kialakítani. Ne állítsunk szekrényeket szabadon a térbe, mert ezzel vizuálisan szűkítjük a helyiséget. Ha költözést fontolgatunk, vagy gyakran átrendezzük az otthonunkat, a  „mozgékony” szekrény mellett döntsünk.

fények

A padló közelében elhelyezett halvány fényű lámpa szinte mágikus altató hatással bír. Ha a falra vagy az éjjeliszekrényre, az ágy mindkét oldalára helyezünk olvasólámpát, a tér szimmetrikus lesz. Az ágyhoz irányítható fényű lámpákat tegyünk, amelyek rávilágítanak a könyv, az újság lapjára, és alvó társunkat sem zavarja. Szereltessünk alternatív kapcsolót az ágy és az ajtó mellé, így nem kell sötétben botorkálni az ágyhoz, vagy épp felkelni, hogy lekapcsoljuk a lámpát. Polcmegvilágító lámpákkal a szekrények felső és alsó polcaira is elegendő fény jut.

paplan

Pehely. A dunnaréce pelyhe a legfinomabb és a legdrágább, a fehérlúd- és a közönséges kacsapehely csak ezután következik. A pehely nagyon könnyű, meleg és puha, nincs benne durva tollszár. Pehely-toll keveréke. A toll kevésbé nemes anyag, mint a pehely: nehezebb és gyengébben szigetel. Minél nagyobb a pehely aránya a tollhoz képest, annál melegebb és könnyebb a paplan. Selyem. Még a pehelynél is könnyebb, lágy az esése. Télen meleg, nyáron hűvös, allergiásoknak is jó választás. Gyapjú. A fésűsgyapjú nagyon meleg, de nehezebb, mint a toll vagy a műanyag. Nem mosható, időnként tisztíttatni kell. A gyapjú légáteresztő és hőszigetelő tulajdonságával szabályozza a test hőmérsékletét. Szintetikus. A szintetikus töltőanyagú paplan meleg, könnyű, gépben mosható, és a tollra, porra allergiások is használhatják.

párna

Ha egy jó párnát a karunkra fektetünk, megtartja a formáját. A túl puha vagy régi párna lekonyul. (Kivétel a habszivacs, mert az ugyan nem hajlik el, mégsem kényelmes rajta az alvás.) A párna ára – a paplanokhoz hasonlóan – attól függ, hogy milyen anyaggal van megtöltve. A pehelypárnák puhák, könnyűek és rugalmasak, de az árfekvésük is a legmagasabb. A gyapjúból készült párna reumaellenes, bőrbarát. A keletkező párát, nedvességet elszállítja, és mivel a test hőjét átveszi, nem izzaszt. A műszál töltetű párna sokkal olcsóbb, mint a természetes anyagokkal töltött párna, ráadásul baktériumtaszító, nem okoz allergiát, és mosógépben mosható. A legjobbak olyan puhák és rugalmasak, mint a természetes anyagú párnák. A latexpárnák ellenállnak a baktériumoknak, nem okoznak allergiát és moshatóak is. Mivel a latexpárna túl rugalmas, kellemetlen lehet alvás közben.

légtisztítás

A légtisztítás különleges módja, amikor párásítás közben a készülék a levegőt valósággal „át is mossa”. Ezt tudja a svájci BONECO és AIR-O- SWISS légmosó, amely a vízen átvezeti a levegőt, és természetes úton tisztítja meg a legkisebb szennyeződésektől. A készülék önszabályozó: automatikusan az ideális 50-60 százalékos szinten tartja a relatív páratartalmat.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop