Zimankó és derű

„MÉG NYÍLNAK A VÖLGYBEN A KERTI VIRÁGOK”, DE MÁR ÉRDEMES KICSIT ELÕRE GONDOLKODNUNK, HOGY KEDVENCÜNKNEK SE OKOZZON GONDOT A TÉL.

 

 

A városi környezetben élő állatok szervezetének nagy kihívás, hogy felvegyék életritmusunkat, és idomuljanak szokásainkhoz. A domesztikáció, majd a célirányos tenyésztés során a kutyák, macskák egyre jobban adaptálódtak ezekhez a számukra új körülményekhez, s ez a genetikájukban is változásokat hozott. Nem tekinthetünk úgy egy fotelban alvó cicára vagy egy szőnyegen pihenő ölebre, mint hajdani őseikre, amelyek könnyűszerrel viselték el az időjárás viszontagságait.

 

 

KUTYA, MACSKA

 

A legjobb immunrendszerű és legdúsabb bundájú házikedvencnek is problémát okozhat, hogy a fűtött lakásból átmenet nélkül jusson ki a fagyos levegőre. Különösen télen kell hagynunk időt a kutyánknak sétáltatás előtt, hogy át tudjon állni a külső hőmérsékletre, és hazafelé is, ne a mínuszokból rohanjon be a meleg lakásba. Alkalmas erre egy hűvös előszoba vagy lépcsőház, ahol legalább tíz percet kell tartózkodni séta előtt és után. Mivel ezt nehéz elérni egy pórázát izgatottan húzó ebnél, legjobb, ha a szoktatást már ősszel elkezdjük. A kutyák felnőttként is hamar tanulnak, és ha következetesek vagyunk, néhány nap alatt gond nélkül elfogadják az új rendet. Hazafelé érdemes bevezetni, hogy lábtörlés nélkül ne mehessen be kedvencünk a szobába. Milyen jól jön ez majd nekünk, amikor négy csatakos tappancs érkezik naponta több alkalommal a lakásba!

 

 

A zord időjárás hatásait csak egészséges bőrrel és bundával tudják az állatok elviselni. Különösen idősebbeknél fontos, hogy vigyük el ősszel állapotfelmérő vizsgálatra. Sok belső szervi probléma kimutatható még a tünetek kialakulása előtt, s így időben kezelhető. Egészséges állatoknál is fontos a megelőzés: a paraziták (bolhák, kullancsok) elleni készítmények alkalmazását télen is folytatni kell, mert az elmúlt években a mínusz fokok ellenére is sok kullancsot szednek ki az állatorvosok a házikedvencekből.

A bőr ellenállóképességének növelésére is léteznek kifejezetten e célra vitamintabletták. Ezek általában ízesítettek, kis barátaink szívesen fogyasztják (akár jutalomfalatként). Ha mégsem fogadják el (különösen cicák), van már olyan készítmény is, amelyet a szőrt széthúzva a nyak bőrére kell csepegtetni. Már egykét hét után látványos eredmény érhető el: dúsabb, fényesebb bunda, egészséges, korpamentes lesz a bőr. Egyre gyakrabban lehet látni jópofa kutyaruhákat. Egy nagytestű, jó kondícióban levő, normális bundájú eb bőre be is fülledhet alatta, de a lesoványodott, zsírtartalékkal nem rendelkező apróságoknál kifejezetten hasznos lehet. Kaphatók tappancsokra való kis lábbelik is, nem annyira a hideg, mint inkább az útszóró só maró hatása ellen. Az ilyen kis csizmákat általában nehéz elfogadtatni a kutyákkal, helyettük lehet mancsvédő kenőcsöt alkalmazni, de legalább egy langyos vizes ronggyal le kell törölgetni a lábakat minden séta után. Hosszabb szőrű ebeknél célszerű a lábujjak közti szőrt kinyíratni kutyakozmetikussal, vagy otthon egy ollóval, mert a hosszú szálak a hó hatására lucskos fürtökké állnak össze, és a beleakadó jégdarabok akár komolyabb vágást is ejthetnek a lábvégen.

Ha kutyánk nem a lakásban él, érdemes neki akkora kutyaólat biztosítani, amiben kényelmesen elfér, azaz állva meg tud fordulni, de semmiképpen se legyen túl nagy, mert azt nem tudja „befűteni" a testmelegével. A házikót sajátkezűleg is el lehet készíteni. Érdemes stabil, alacsony lábakra állítani, hogy a csapadék elfolyhasson, falát hungarocellel szigetelni.

TÉLI ÁLOM
A téli álom célja, hogy amikor alig találna magának táplálékot az adott állat, és a ragadozók veszélyének is jobban ki van téve, inkább elbújva, anyagcseréjét minimális mértékűre csökkentve vészelje át a mostoha körülményeket. Az ilyen fajok egyedei ősszel már úgy táplálkoznak, hogy elég tartalékuk legyen erre az időszakra (van, amelyik faj jelentősen meg is hízik), majd a hideg beálltával elvonulnak egy biztonságos, fagypont feletti helyre (barlang, avar alatti üreg stb.), és itt elvackolnak. Légzésük lelassul, szervezetük alig igényel energiát az életfenntartáshoz. Amikor aztán tavasszal emelkedik a hőmérséklet, „felébrednek". Probléma akkor van, ha ősszel nem sikerül elegendő tartalékra szert tenni, vagy ha egy átmeneti felmelegedés miatt felébred, majd az újabb fagyok idején a már aktív állat nem tud „visszaaludni".

SÜN
Kertvárosokban, vidéken gyakran találkozunk sünnel. Nem fél az ember közelségétől, gyakran a kertekbe is beköltözik. Ha elég eleséget talál és nem zavarják, meg is telepedhet. Gilisztákkal, rovarokkal, kisebb rágcsálókkal és ritkán madárfiókákkal táplálkozik. Ha egy tál tejet teszünk ki neki, szívesen elfogyasztja. Éjszaka aktív. Évente kétszer szaporodik, egy alomban legfeljebb hét utód van. A nyár végén született kölykök gyakran nem élik túl a telet. A nagyobb súlyú süniknek még ősszel érdemes felhalmozni a kert egy védett sarkában gallyakat, leveleket, ide be tudják vackolni magukat, és gond nélkül átalusszák a telet áprilisig. Ezalatt nem szabad bolygatni őket.

TEKNÕS
Egyes szárazföldi teknősfajoknak (pl. görög teknős) is szükségük van téli álomra, ennek hiányában el is pusztulhatnak. Legegyszerűbben egy 4-6 oC fokos pincében, levelekkel és tőzeggel töltött nagy ládában biztosíthatjuk nekik a megfelelő körülményeket. Késő ősszel langyos vízben kell megfürdetni az állatot, majd egy hétig koplaltani, hogy a salakanyagok kiürüljenek. Ha a külső hőmérséklet tartósan 8 oC fok alá esik, a teknős anyagcseréje automatikusan lassul, és tavaszig hibernációszerű állapotba kerül. Áprilisban egy újabb fürdetést követően lassan el lehet kezdeni az etetésüket.

MADARAK
Ha nincs otthon állatunk, de szeretjük a természetet, tegyünk az ablakba vagy egy közeli fára egy kis szalonnadarabot, vagy napraforgómaggal töltött madáretetőt. Ez utóbbiból sokfélét lehet kapni, de az ügyesebbek házilag is elkészíthetik. Lényeg az, hogy az etető fedett legyen, és legyen egy kis pereme, ahol a madárkák meg tudnak állni, amíg esznek. A hideg télen minden segítség elkel az állatoknak is, cserébe látványukkal, kedvességükkel a mi szívünkbe is egy kis melegséget hoznak.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop