Apró ellenségek

A legnagyobb veszély sokszor onnan jön, ahonnan a legkevésbé számítunk rá. Egy kirándulás a szabadban vagy egy séta a saját kertben (!) akár komoly betegségek kiindulópontja lehet háziállatainknál.

 

 

Láthatatlan harcosok

 

A kellemes, esőzések utáni langyos idő a legkedvezőbb a baktériumok, vírusok számára. Négylábúink ilyenkor még inkább ki vannak téve a fertőzéseknek: elég egy pocsolyába belenyalni, megfürödni a kerti tóban, vagy beleszagolni a másik állat ürülékébe, máris ott a baj. Köhögéssel, hasmenéssel járó megbetegedések különösen gyakoriak ilyenkor. A súlyosabb és gyakoribb vírusfertőzésekkel szemben védőoltásokkal védekezhetünk.

 

Kutyák esetében a szopornyica, a fertőző májgyulladás, a leptospirózis, a parvovírusos bélgyulladás, a parainfluenza és a veszettség ellen lehet kombinált védőoltást kérni, amit évente kell ismételni. A veszettség elleni oltás, és ezzel egy időben a széles hatásspektrumú (egyszerre több féregfaj ellen hatékony) féreghajtó kezelés évente kötelező (jogszabály írja elő). A többi, előbb felsorolt fertőzés elleni vakcinázás csupán nagyon ajánlott. Ezek a betegségek jóval gyakoribbak, mint a veszettség, amit a hosszú évek óta tartó oltási programokkal sikerült minimálisra visszaszorítani, és leginkább csak a vadon élő állatok – elsősorban rókák – jelentenek esetleges fertőzési forrást. A szigorú szabályozás nem véletlen: a veszettség halálos kimenetelű, gyógyíthatatlan betegség, amelyet ember is elkaphat. Ezért nagyon fontos, hogy semmilyen körülmények között ne simogassunk meg szelídnek látszó rókát, sőt, elütött állatot se érintsünk meg, és gyerekeinket is tanítsuk meg erre!

 

Visszatérve a többi fertőző betegségre, ezek (a leptospirózis kivételével) nem terjednek át emberre, viszont súlyos megbetegedést okozhatnak kedvencünknek, amelyeknek kezelése hosszadalmas, költséges és nem is biztos kimenetelű… Oltás létezik még coronavírusos bélgyulladás, illetve Lyme-kór ellen is, ezeket külön kell beadatnunk.

 

Macskák esetében a veszettség elleni oltás nem kötelező, de nagyon fontos, hiszen ők még inkább elkóborolhatnak, és nagyobb a lehetősége, hogy fertőzött állattal találkoznak. Az ő esetükben a kombinált oltás tartalmaz még kétféle macskanátha, illetve az ún. panleukopenia nevű betegség elleni oltóanyagot. Nagyon súlyos, az immunrendszer legyengülésével járó vírusfertőzés a leukózis, ez ellen is érdemes oltatni őket.

 

Ízeltlábú potyautasok
Sok problémát okoznak kedvenceinknek a bolhák. Ezek az apró, pár milliméteres ugróbajnokok nemcsak vérszívásukkal idegesítik az állatokat, de például a galandférgek terjesztésében is nagy szerepet játszanak. A férgeket már maga a bolhapete is hordozza, s mikor kifejlett bolha korában vért szív áldozatából, azt tovább adja neki. Így a bolhásságnak közegészségügyi jelentősége is van, hiszen – bár a bolha ritkán megy át emberre- a galandférgek emberre (főleg gyerekekre és idősekre) is veszélyesek. Egyes érzékeny ebek és macskák még allergiásak is lehetnek a bolhanyálra, így már egyetlen bolha csípése is elég ahhoz, hogy allergiás reakciót váltson ki (erős viszketegség, pörkök a fartájékon illetve testszerte).
Még komolyabb problémát jelentenek a kullancsok. Az utóbbi években robbanásszerűen elterjedtek, s a közhiedelemmel ellentétben már nem csak tavasszal támadnak, hanem bármelyik évszakban előfordulnak, különösen az enyhe, csapadékos időszakok veszélyesek. A tévhittel ellentétben nem a fán ücsörögnek, hanem alacsonyabb cserjékről, vagy fűszálakról kapaszkodnak fel. S minthogy a madarak széthurcolják őket, akár teraszunkon is találkozhatunk ezekkel a betolakodókkal. Az általuk terjesztett egysejtű paraziták akár halálos kimenetelű kórokat is okozhatnak: Babesia, Lyme-kór, Erlichia, stb.
A hangsúlyt itt is a megelőzésre kell helyezni: legfontosabb annak a megakadályozása, hogy a bolha, kullancs belemenjen állatunkba. Különféle készítmények állnak rendelkezésre, legtöbbjük vényköteles. A legegyszerűbbek az ún. „spot on” készítmények: ezeket a szőrt széthúzva a martájékon a bőrre kell cseppenteni, amely aztán eloszlik az egész testfelületen. Ezek közül is érdemes olyat választani, amelyik repellens (rovarriasztó) hatású, és még a szúnyogokat is távoltartja. Léteznek még spray-k, ezekkel egyenletesen kell befújni az állatokat, vagy hatóanyaggal átitatott nyakörvek. Nagyon fontos, hogy bármelyik típust használjuk, azt folyamatosan alkalmazzuk, mert így a leghatékonyabbak. Ne várjuk meg, amíg a hatóidejük lejár, inkább előtte pár nappal újítsuk meg a védelmet!


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop