Nézd madárnak!

A díszmadarakat tollas ékszereknek is nevezik, hisz szó szerint megszínesítik a madárbarátok életét. Az alábbiakban a papagájokkal ismerkedünk meg, hogy kiderüljön: nemcsak nekünk kell tanítani őket, de nekünk is fel kell vérteznünk magunkat néhány információval, ha azt szeretnénk, hogy kis kedvencünk sokáig „beszélgessen” velünk.

 

 

[html”> HULLÁMOS PAPAGÁJ Magyarországon a legelterjedtebbek a kistestű papagájok. Gyakran találkozhatunk állatkereskedésekben, állatbörzéken hullámos papagájjal. Ausztráliában ez a fajta olyan gyakori, mint nálunk a veréb, Európában pedig az egyik legnépszerűbb díszmadár. Kék, zöld, sárga, lilás színekben pompázik – a kiterjedt tenyésztésnek köszönhetően jóval száz feletti a színváltozatok száma. A hím és a tojó felnőtt korban könnyen megkülönböztethető: a hím csőre feletti szarurész kék színű, míg a tojóé inkább barnás (fiatal madár esetében mindkét nemnél barnás). Hangutánzó képességük megdöbbentő. Ha emiatt választjuk a hullámos papagájt, akkor inkább egyedül kell tartanunk, mert így szoktatható a leginkább „beszédre”. (Természetesen a madár nincs tisztában azzal, hogy mit mond).

 

A tojókat is meg lehet tanítani, bár a hímek közt nagyobb arányban vannak csevegők. Fontos, hogy fiatalon kezdjünk foglalkozni velük. Táplálhatjuk magkeverékekkel, zöldeleséggel (tyúkhúr, gyermekláncfű, saláta, répa levele, stb.).

 

A madárnak nagy a vízigénye – legjobb erre a célra az önitató, abból nehezebben fröcskölik szét a vizet). Szaporítása könnyű, egyszerre általában hat fiókával számolhatunk, ezek azonban gyakran két-két nap eltéréssel kelnek ki. Ez a fejlődésbeli különbség azonban nem zavaró, ugyanis az idősebb testvérek is beszállnak a fiatalabbak etetésébe. Átlagosan tíz évet élnek.

 

 

BÓBITÁS NIMAFAPAPAGÁJ Népszerű még a hullámos papagájnál a valamivel nagyobb (kb. 30 cm hosszú), szürkésfehér-sárga, szintén Ausztráliából származó bóbitás nimfapapagáj. Füle felett piros, kör alakú folt található. Kedves madár, könnyen kézhez szoktatható. Mulatságos, ahogy a fején levő tollait égnek mereszti, ha valami kihozza a sodrából. Közeli rokona a kakaduknak, és kiváló hangutánzó. Tartása és szaporítása egyszerű, viszonylag könnyen és olcsón beszerezhető. Ha kézzel nevelt példányt szeretnénk, érdemes tenyésztőt keresni, kellő türelemmel persze a boltból vásárolt példányt is megszelídíthetjük. Bármilyen szelíd is madarunk, arról nem szabad elfeledkeznünk, hogy előszeretettel rágcsál meg mindent: faágat, bútort, szobanövényt. Sőt, ha vállunkon pihen, egy fülbevaló mindennél nagyobb csábítást jelenthet számára. Arról se feledkezzünk meg, hogy ha szabadon van a madár a lakásban, könnyen megcsipked olyan szobanövényt, amely akár végzetes is lehet számára.

 

NAGYPAPAGÁJOK A nagyobb, ritkább papagájok kényesebbek, mint az előbb említett két faj, s így az áruk is borsos lehet. A hangutánzó képességeikről ódákat zengnek (pl. jákó, amazonok), és színes tollazatukkal gyönyörködtetik a szemlélőt. Átlag életkoruk magasabb lehet, mint az emberé.
A nagypapagájoknál nem árt tudni, honnan származik az állat. Érdemes tenyésztett példányt vásárolni, mert a vadon befogott madarak nehezen szelídíthetőek, és számos betegséget hordozhatnak. Az ilyen fajoknál minden egyes madárnak egyedi megjelöléssel (gyűrű, de manapság inkább mikrochip), és ún. CITES-engedéllyel kell rendelkeznie. Amelyik állatnál nincsenek meg e feltételek, inkább ne vegyük meg, még ha jóval olcsóbb is, mint bolti társa, mert nagyobb összegű bírság is kiszabható az óvatlan tulajdonosra.

KALITKA Kulcsfontosságú, hogy megtaláljuk az ideális kalitkát. „Túl nagy” kalitka nem létezik,  lehetőségeinkhez mérten minél nagyobbat szerezzünk be! Nem elhanyagolható az anyaga sem, hiszen a madarak kemény csőrüket mindenbe belevágják. Tehát: legyen strapabíró, rozsda- és festékmentes. Egyes festékek mérgezőek lehetnek. Alakra inkább a szögletest javasoljuk, mert a hengeresnél könnyebben sérül a szárny, ha a madár az oldalára száll. Ülőrúdnak legjobb, ha természetes fertőtlenített faágat alkalmazunk. Az ágat úgy méretezzük, hogy a madár ujjai kb. 2/3 részben tudják átfogni. A mindenhol egyforma vastagságú, boltban kapható rudak nem jók, mert nem biztosítanak megfelelő mozgást a lábaknak.

RÖPDÉK Nagyobb szobában, teraszon, vagy a kert félreeső részén ki lehet alakítani ún. voliereket, más néven röpdéket. Ezek nagyobb ketrecek, amelyekben  több madár is szabadon repülhet. A röpde benépesítése előtt tájékozódjunk, hogy összeillenek-e a különböző fajok. Ha jó választjuk ki őket, és elég nagy a hely, az állatok a természeteshez jobban hasonlító körülmények közt élhetnek.
Ha kellemes környezetet biztosítunk madarainknak, hosszú ideig élnek majd velünk, sok örömet okoznak szépségükkel, kedvességükkel, mulatságos hangjukkal. [/html”>


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop