A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

A fogyasztók védelme érdekében kifejtett sokrétű tevékenység mellett hazánk európai uniós tagsága a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) számára többek között nemzetközi feladatok teljesítésével, valamint uniós szintű együttműködésekben való részvételi kötelezettséggel is jár. Írásunkban a fogyasztóvédelmi tárgyú nemzetközi együttműködések legfontosabb formáit és fórumait járjuk körbe.

 

 

Az NFH összekötő hivatalként és egyben a fogyasztóvédelmi jogszabályok végrehajtásáért felelős legfőbb (12 uniós jogszabály vonatkozásában) hatáskörrel rendelkező hatóságként 5 éve aktív tevékenységet folytat az európai uniós fogyasztóvédelmi hatóságok között i együtt működés (Consumer Protection Cooperation – CPC) keretében a fogyasztók érdekeit sértő határon átnyúló jogsértések (pl. német kereskedő webáruháza jogszabályba ütköző tevékenységet folytat hazánkban) megszüntetésében. A 2006/2004/EK rendelet által szabályozott együtt működés lehetővé teszi, hogy a hatóságok hatékonyabban és egy intézményesített eljárásrend keretében lépjenek fel az Európai Unión belüli határon átnyúló jogsértésekkel szemben.

Az NFH 2008 óta minden évben részt vesz az uniós tagállamok összehangolt internetes közös ellenőrzési akciójában (Sweep Day). A Sweep Day-k keretében az NFH 2008-ban a mobiltelefonra letölthető tartalmakat (háttérkép, csengőhang, játékok stb.) kínáló honlapok, 2009-ben az elektronikai termékeket forgalmazó webáruházak, 2010-ben a szabadidős és kulturális rendezvényekre online jegyértékesítő honlapok ellenőrzésében vett aktívan részt.

Ezen túl biztosított a tagállamok közötti szakmai tapasztalatcsere a közös akciókban (common action), és a tisztviselőcsere programokban való részvétel útján. Az NFH 2008-ban az internetes ellenőrzési módszerekkel kapcsolatos tapasztalatok kölcsönös megismerésére irányuló (Investigation on the Web – Internetes honlapok ellenőrzése), míg 2009-2010-ben a szervezett utazási formák (utazási csomagok) tekintetében a fogyasztói bizalom erősítésére irányuló közös projektben vett, illetve vesz részt.

RAPEX és egyéb nemzetközi piacfelügyelet

Az NFH nemzeti kapcsolattartó pontként, koordinátorként és általános piac-felügyeleti hatóságként elismert piac-felügyeleti tevékenységet folytat az uniós piac-felügyeleti együtt működésben (RAPEX rendszer). A RAPEX, azaz a Közösségi Gyors Tájékoztatási Rendszer keretében megvalósuló együtt működés célja az uniós tagállamok piac-felügyeleti hatóságainak értesítése a kereskedelmi forgalomban fellelt veszélyes, élelmiszernek nem minősülő fogyasztási termékekről.

Az NFH sokrétű és széleskörű feladatokat lát el a fogyasztóvédelem uniós és nemzetközi színterein. Más országok gyakorlatának ismerete hosszabb távon kamatoztatható a magyar fogyasztók védelme érdekében kifejtett tevékenységében, valamint a 2011. első felében esedékes uniós soros elnökséghez kapcsolódó feladatok ellátása során is. A hatóság honlapján (www.ntt.hu) folyamatosan megtalálhatók e nemzetközi tevékenység tapasztalatai és eredményei.

A rendszer jelenlegi formájában 2004 januárjától működik, hazánk az uniós csatlakozás óta tagja, és a munkában az NFH mellett más hatóságok is (NKH, ÁNTSZ, MKEH, OMMF, ORFK, NHH, MGSZH, Katasztrófavédelem) részt vesznek. A beérkező (más tagállam által megtalált veszélyes termék miatt kezdeményezett ) riasztások túlnyomó többsége az NFH-t érinti. A kimenő riasztások (azaz a hazánkban megtalált veszélyes termékek) száma tekintetében Magyarország minden évben az első hat legaktívabb ország között szerepelt.

A PROSAFE (Product Safety Enforcement Forum of Europe) az európai országok piac-felügyeleti hatóságai által 1991-ben alapított nonprofit szervezet, amelynek célja a piacfelügyeleti szakemberek informális eszme- és tapasztalatcseréjének ösztönzése, a legjobb gyakorlatok kidolgozása és megismertetése. Jelenleg 34 tagország, valamint nemzetközi szervezetek szerepelnek hivatalosan a tagok listáján. Az NFH 2000 óta vesz részt a szervezet munkájában, és többek között közös projektek sikeres megvalósításának is aktív részese volt.

Az európai uniós bizott sági munkacsoportokban, szakbizottságokban való részvétel tekintetében az NFH a termékbiztonsági irányelv (GPSD) alá tartozó, a fogyasztási cikkek piacfelügyeletét ellátó hatóságok hálózatában, valamint a játék munkabizottságban vesz tevékenyen részt.

Határ menti együttműködések

Az NFH nemzetközi tevékenysége keretében a határ menti (szomszédos) országokkal való együtt működés kialakítására, elmélyítésére, továbbá a szomszédos országok fogyasztóvédelmi rendszereinek és tapasztalatainak megismerésére, valamint a kölcsönös információ- és tapasztalatcserére is nagy hangsúlyt fektet.

A korábbi években a szlovák, a román és az osztrák partnerhatóságokkal megkötött együtt működési megállapodások mellett , és közös ellenőrzések után idén létrejött ek az ukrán, a szerb, a szlovén és a horvát fogyasztóvédelmi hatóságokkal is az intézményesített együtt működés kereteit rögzítő megállapodások. Ennek eredményeképpen az NFH mára valamennyi szomszédos ország fogyasztóvédelmi hatóságával jó szakmai kapcsolatot ápol.

ICPEN

Az NFH nemzetközi tevékenységének szintén fontos eleme az ICPEN (Nemzetközi Fogyasztóvédelmi és Végrehajtási Hálózat) tagság. Az ICPEN egy nemzetközi (nem csak uniós tagállamokat tömörítő) fogyasztóvédelmi hálózat, amely évente szintén egy alkalommal szervez internetes ellenőrzést, azaz Sweep Day-t, amelyeken az NFH is részt vesz. 2010-ben többek között az internetes közösségi hálókon megjelenő reklámtevékenység jogszerűségét ellenőrizték a résztvevő országok.

Európai Fogyasztói Központ

A határon átnyúló egyedi fogyasztói panaszok és jogviták rendezésének megkönnyítése érdekében az Európai Unió valamennyi tagállamában, valamint Izlandon és Norvégiában működnek a nemzeti Európai Fogyasztói Központok (EFK). Az EFK-k a határon átnyúló fogyasztói panaszok rendezésében való közreműködés mellett többek között az alternatív vitarendezési eljárásokkal kapcsolatos, valamint általános és szektorspecifi kus tájékoztatási tevékenységet is végeznek a fogyasztók részére.

A hatóság feladatainak bővülését jelenti, hogy a korábbi években az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szervezetében működő Európai Fogyasztó Központ magyarországi szervezetét (EFK) 2011. január 1-jétől kezdődően az NFH működteti.

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop