Divatcikk vagy védőeszköz a napszemüveg

A kérdésre bátran válaszolhatjuk, hogy mindkettő. Ezt igazolja az a tény is, hogy függetlenül esőtől vagy naptól, egyre több napszemüveget viselő embert látunk. Különösen a hölgyek szeretik a sötét színű szemüvegeket. Mindemellett el kell ismerni, hogy egy-egy szép, a ruházathoz ízlésesen megválasztott napszemüveg öltöztetni is tud. Míg egyesek csupán divatcikként viselik ezen eszközöket, addig mások a szemük védelme érdekében hordják.

 

napszemuveg 

 

Mitől is véd tulajdonképpen a napszemüveg

A nap által kibocsátott elektromágneses sugárzás egyaránt tartalmazza a környezetünk vizuális észleléséhez szükséges látható fényt (380–780 nm közötti hullámhosszúságú sugárzás), a barnulásunkhoz szükséges 380 nm hullámhosszúság alatti UV sugárzást és a meleget adó 780 nm hullámhosszúság feletti infravörös sugárzást. Egyes napszemüvegek képesek mindhárom sugárzástól bizonyos mértékig védeni a szemünket. A védelemre azért van szükség, mert az ózonréteg csökkenésével a szemünket károsító, és a bőrrák kialakulását elősegítő 280–315 nm közötti hullámhossztartományba eső UV-B sugárzás is egyre jobban eléri földünk felszínét. A szemünket érő ilyen jellegű sugárzás rövid távon kötőhártya-gyulladást, hosszú távon a szaruhártya, a kötőhártya és a szemlencse visszafordíthatatlan károsodását idézheti elő, amely kúszóhártya, szürkehályog, látásromlás és időskori makuladegeneráció (ideghártya elfajulás) kialakulásában nyilvánulhat meg. Ezen indokok alapján a Tanács a 89/686/EGK irányelvében a napszemüvegeket egyéni védőeszköznek sorolta be.

Jogi szabályozás

Az egyéni védőeszközök követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról szóló 18/2008. (XII. 3.) SZMM rendelet 4. § (2) pontja szerint a napszemüvegek olyan egyéni védőeszközök, amelyeknél a gyártó vélelmezheti, hogy a felhasználó képes az adott védőeszköz védelmi szintjét elegendő biztonsággal megítélni, az alkalmazásának szükségességét kellő időben megállapítani, és azt az előbbiek alapján megfelelően használni. Felhasználói oldalról nézve ez nagyon hízelgő ránk nézve, de mit tesz ezért a gyártó
A hivatkozott jogszabály 5. § (1) bekezdése kimondja, hogy a védőeszköz forgalomba hozatala előtt a gyártó, vagy annak az EGT-államok területén letelepedett meghatalmazott képviselője köteles nemzetközi szerződés ez irányú rendelkezése hiányában az EGT-államok területén kívül gyártott, 1. kategóriába tartozó védőeszköz tekintetében az EK típusvizsgálatot elvégeztetni, és az EK-típustanúsítvány kiadását kezdeményezni. A típusvizsgálat egy adott védőeszköz típusát jellemző minta megvizsgálása alapján annak megállapítását jelenti, hogy a védőeszköz védelmi szintje kielégíti-e a jogszabályi követelményeket, nem jelent-e kockázatot a használó munkavállaló egészségére, más személyek vagy a háziállatok számára. A vizsgáló szervezetek a vizsgálatokat az MSZ EN 1836:2005+A1:2008, Személyi szemvédő eszközök; Napszemüvegek és napfényszűrők általános célú alkalmazásra, valamint szűrők a nap közvetlen megfigyelésére című szabvány alapján végzik. E szabvány öt kategóriába sorolja a napszemüvegeket, mint szűrőket, amelynek alapja elsődlegesen a látható tartományon (380–780 nm) belüli fényáteresztési érték. A kategóriák szerinti követelmények táblázatunkban láthatók.
Az UV és a látható fény áteresztésének ellenőrzését bízzuk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumára. Az NFH munkatársai minden évben rendszeresen ellenőrzik a forgalomban lévő termékeket, és kellő szigorral járnak el az esetlegesen nem megfelelő védelmet biztosító, vagy a 100%-os UV védelmet ígérő, de ténylegesen nem tudó napszemüvegek gyártóival és forgalmazóival szemben. Az eddigi tapasztalatok alapján szerencsére ez ritkán fordul elő.

Mire figyeljünk vásárláskor
A terméken az alábbiak szerepeljenek:
• CE megfelelőségi jelölés,
• kategóriaszám,
• az EN 1836 szabvány jelzete,
• a gyártó vagy a forgalmazó megjelölése,
• legyen hozzá gyártói tájékoztató,
• ha 4. kategóriájú, a terméken, a mellékelt tájékoztatóban vagy a csomagoláson figyelmeztetés, amely szerint a napszemüveg vezetéshez nem használható. Ez utóbbi tájékoztatás jelképpel is jelölhető;
• figyelmeztetés, mely szerint a napszemüveg nem alkalmas a nap közvetlen megfigyelésére. (Ezt mindig tartsuk be, még akkor is, ha ezt a tájékoztatást nem mellékelték a napszemüveghez.)
• ha feltesszük a napszemüveget, a színeket lehetőleg ne lássuk másként, mint napszemüveg nélkül.
• a napszemüveg lehetőleg úgy illeszkedjen a fejünkre, hogy az oldalról érkező UV sugárzás behatolását is megakadályozza a szemünkbe.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop