Tiszta kürtők, rendes ház

A középkori mindennapos tűzkatasztrófák után az emberek hamar rájöttek, hogy kisebb a veszély, ha időben eltávolítják a kéményekből a kormot. A kéményseprőket ezért nagyon megbecsülték, úgy tartották, már látásuk is szerencsét hoz. Az utóbbi évtizedekben jelentősen megváltoztak fűtési szokásaink, de ma is nagyon fontos a kémények és tüzelőberendezések rendszeres ellenőrzése, karbantartása.

 

 

A kémények és tüzelőberendezések elhanyagolása minden fűtési idényben megszedi a maga áldozatát, és sajnos csak egy-egy drámai eset hívja fel a figyelmet fontosságukra. Hanyagságunk miatt a rossz kémények, tüzelőberendezések külön-külön is számos veszélyt rejtenek magukban, ráadásul fölöslegesen növeli kiadásainkat is. Hiszen a rendszeresen karbantartott berendezések, koromtalanított kémények biztosítják az üzemeltetés nagyobb hatásfokát, csökkentve a tüzelőanyag-felhasználást.

 

Mit kapunk a pénzünkért?

Nagyon gyakran kérdezik tőlünk, mit várhatnak el a társasházakban lakó megrendelők – kéményseprő szolgáltatás” címén – Miért kell fizetni a tartalék kémények ellenőrzéséért, tisztításáért?
Törvény írja elő, hogy az önkormányzat köteles biztosítani, az ingatlan tulajdonosa pedig köteles igénybe venni a helyi önkormányzat által szervezett kéményseprőipari közszolgáltatást. Megszabja a törvény azt is, mit kell érteni kötelező kéményseprőipari közszolgáltatás alatt: – a lakásban, helyiségben lévő tüzelőberendezés égéstermékének elvezetésére szolgáló kémény és tartozékának, füstjáratának időszakos ellenőrzése, tisztítása, a ké-mény időszakos műszaki felülvizsgálata, a használatával összefüggő szakvélemény adása”. A szolgáltatás díját a helyi önkormányzat rendeletben állapítja meg, mértékét befolyásolja többek között a kémény típusa (egyedi, gyűjtő, központi), a tüzelési mód, a kémény igénybevételének jellege (üzemelő vagy tartalék).
A már üzemelő épületeknél évente kötelező a kémények és égéstermék-elvezetők úgynevezett időszakos ellenőrzése. A kéményseprők ezt az ellenőrzést részint szemrevételezéssel, részint pedig különböző eszközökkel, mérőműszerekkel végzik. Mindez a biztonságunkat szolgálja, mivel így felismerhető és elhárítható a tűzveszély, a kellemetlen és veszélyes füstgáz-visszaáramlás, esetleg egy halálos kimenetelű mérgezés veszélye is. Az ellenőrzés során döntenek a kémények és égéstermék-elvezetők szükség szerinti tisztításáról. Ez azért indokolt, mert csak a tiszta kürtők és járatok biztosítják a megfelelő – huzatot”, és megelőzik a tűzveszély kialakulását.

Teljes kivizsgálás

Jogszabály írja elő a kéményseprők azon kötelezettségét, hogy négyévente az épület egész kéményállományát teljes körű vizsgálatnak vessék alá. Ekkor a kémények tömörségi vizsgálatát is el kell végezni, vagyis teljes körű diagnózist kell kapnunk, hogy dönthessünk arról, milyen felújítási, tatarozási, állagmegóvó karbantartási munkálatokra van szükség. A műszaki felülvizsgálat eredményeként megszületett szakvéleményt a szolgáltatónak 30 napon belül kell kiadnia.
A kéményseprők elvégezhetik a tüzelőberendezések műszeres tüzeléstechnikai ellenőrző vizsgálatát is, ennek során kaphatunk információt berendezésünk gazdaságos (vagy gazdaságtalan) működéséről.
A műszaki felülvizsgálat várható időpontjáról fél évvel, a munkavégzés tényleges időpontjáról legalább nyolc nappal korábban köteles a szolgáltató a tulajdonost írásban vagy hirdetmény útján értesíteni.
Amennyiben a tulajdonos a bejutást, vagy a munka akadálytalan elvégzését ismételt szabályszerű értesítés ellenére akadályozza, a szolgáltató köteles az első fokú tűzvédelmi hatóságot írásban értesíteni. Ha a kéményseprők szabálytalanságot tapasztalnak, arról írásban tájékoztatják a tulajdonost, és felszólítják annak megszüntetésére. A következő alkalommal ellenőrzik, hogy a tulajdonos elvégeztette-e a szükséges munkálatokat. Érdemes komolyan venni a felszólítást, hiszen ha a szükséges intézkedés nem történik meg, a szolgáltató az első fokú építésügyi, illetőleg tűzvédelmi hatóságot értesíti.
Közvetlen élet- vagy tűzveszély esetén még szigorúbbak a kéményseprők, ilyen esetben a kifogásolt kémény, illetőleg a tüzelőberendezés használatának azonnali megszüntetésére szólítják fel a tulajdonost. Egyidejűleg a szolgáltató az első fokú tűzvédelmi, illetőleg építésügyi hatóságnak, továbbá gáz-tüzelőberendezés esetén a területi gázszolgáltatónak is bejelentést tesz.

Érdemes számolni

A jogszabály előírja azt is, hogy évente ellenőrizni kell a tartalék kémények és tartozékaik rendeltetésszerű hasz-nálhatóságát, és ha szükséges, azokat ki kell tisztítani. Használaton kívüli kéményeket ellenőrizni, tisztítani nem kell.
Van-e különbség a – használaton kívüli” és – tartalék” kémény között – Ennek tisztázása azért fontos, mert az egyik rendszeres ellenőrzéséért és szükség szerinti tisztításáért, mint kötelező kéményseprő-szolgáltatásért fizetnünk kell, a másikért nem.
A rendelet értelmében a tartalékkémény olyan kémény, amelyet – például más fűtési mód alkalmazása miatt – nem használnak ugyan, de a hatályos rendelkezések szerint a fokozott biztonság érdekében használható állapotban kell tartani.
A közszolgáltatás nem terjed ki arra a kéményre, amely használaton kívül áll, vagyis bekötőnyílásait és tisztítónyílásait befalazták, vagy nem éghető anyaggal tömören, illetőleg egyéb nem oldható szerelési technológiával (kötéssel) lezárták, és a kéménytisztítás helyén jól látható módon megjelölték.
Ám mielőtt ilyen átalakításra szánnánk el magunkat, érdemes mérlegelni néhány dolgot. Jogszabály írja elő, hogy minden lakás legalább egy lakószobájában tartalékfűtés lehetőségéről kell gondoskodni. Egy tartalék kéménynek tehát maradnia kell, hacsak nem elektromos berendezéssel akarjuk megoldani a problémát. Ez a fűtési mód azonban jelentős hálózatfejlesztést igényelhet, ami szintén tetemes kiadással jár. Számolni kell azzal is, hogy a megszüntetésre ítélt kémény sorsáról a kéményseprő-szolgáltató helyszíni szemlén dönt, aminek díja van. A lezárási munkákat is magunknak kell elvégeztetni, saját költségünkre. Ezután egy ismételt ellenőrzést köt ki a szolgáltató, persze ismét külön díjért, s ha mindent rendben talál, intézkedik a kéménytisztítási díj törléséről. Érdemes tehát számolni!
Mindezek figyelembevételével csak azt tudjuk javasolni, hogy bár a tél miatt nem szívesen engedünk be a lakásba havas cipőjű kéményseprőket, mégis örüljünk, hogy most, üzem közben tudják megnézni, jól működnek-e tüzelőberendezéseink. Ez különösen indokolt a régebbi házaknál, ahol még megengedték, hogy egy gyűjtőkéménybe egy-egy szinten több gázüzemű készülék is be legyen csatlakoztatva.
Nagyon fontos megvizsgálni, megfelelő-e az égéstermék elvezetése, nincs-e akadálya a keletkező szén-dioxid, szén-monoxid és gőz szabadba távozásának. Ezek visszaáramlását ugyanis nem vesszük könnyen észre, hiszen színtelen, szagtalan gázokról és gőzökről van szó. Hagyjuk tehát, hogy szerencsét hozzanak a kéményseprők, fogadjuk meg ajánlásainkat, egészségünk és anyagi biztonságunk érdekében.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop