Pirulás nélkül a napozószerekről

A napfény ultraibolya-sugárzásának előnyös biológiai tulajdonságain kívül káros hatásai is vannak: a bőr korai öregedése, szemkárosító hatása, a túlzásba vitt napozás okozta bőrpír vagy bőrgyulladás. E kellemetlenségek megelőzhetők a jól megválasztott napozószerekkel.

 

 

Az emberi szervezet védekezik az ultraibolya-sugarak káros hatása ellen, például pigmentképződéssel (barnulás), verejtékezéssel, a bőr szarurétegének megvastagodásával. A természetes védekezési folyamat lassan fejlődik ki, ezért megfelelő fényvédő hatású napozószereket kell használni.

 

Fényszűrő
adalékok

A napozószerek védik a bőrt a nap, illetve a mesterséges napfény (szolárium) sugarainak káros következményeitől, pótolják a napozás okozta zsír- és vízveszteséget, elősegítik a kívánt mértékű lebarnulást.
A napozó-fényvédő készítmények olyan fényszűrő anyagokat tartalmaznak, amelyek a bőrgyulladást okozó sugarakat részlegesen kiszűrik, de nagymértékben átengedik a barnító hatásúakat. Ideális fényszűrő anyag nincs, mivel a bőrpírt (gyulladást) és a közvetlen barnulást okozó sugarak hullámhossza részben fedi egymást.
A fényszűrő anyagok hatékonyságát általában a biológiai fényvédő faktor feltüntetésével fejezik ki. Ez egy viszonyszám, amely megmutatja, hogy ugyanazon személy azonos körülmények között hányszor hosszabb ideig tudja kitenni bőrét – bőrpír keletkezése nélkül – napsugárzásnak, mint kezeletlen állapotban.
A napozószerek változatos megjelenésűek. Legrégebben használatos a napolaj, ezt követik a gélek, zselék. Legelterjedtebbek a napozó emulziók, krémek, naptejek. Újabb megjelenési formájuk az aeroszol.

Mire
figyeljünk?

A napozás megkezdésére a kora délelőtti vagy a késő délutáni órák a legalkalmasabbak.
A napozás időtartama a napfény erősségétől, az egyén tűrőképességétől függően fokozatosan növelhető. Célszerű eleinte magasabb, majd a barna szín elérése után alacsonyabb faktorszámú napozót használni.
Hosszabb ideig tartó napozás közben a test felmelegedése és a verejtékezés miatt ajánlatos többször zuhanyozni, majd a napozószert ismételten alkalmazni. A lehűlt bőrfelület zuhanyozás után, szélben könynyebben leég, ezt is tanácsos figyelembe venni.
A fokozott verejtékezés hatására a testhajlatokban könnyen bőrgyulladás keletkezik, ami megfelelő testápolással, dezodorok, hintőporok alkalmazásával megelőzhető.
A vörös vagy világosszőke hajúak, a fehér bőrűek érzékenyebbek a fényre, ezért magasabb fényvédő faktorú napozót használjanak.
Ha tengerparton vagy a hegyekben (sziklás vagy havas helyen), esetleg erős szélben napozunk, nagyobb fényvédő faktorú készítményt kell használni az erőteljes ibolyántúli sugárzás miatt.
A túl sok napfény öregíti (kiszárítja, cserzi) a bőrt, ezért gondoskodni kell a bőr megfelelő védeleméről. Napozás után le kell mosni a bőrt, és nappali krémmel vagy testápolóval vékonyan be kell kenni. Így a barna bőrszín is tovább megmarad, mivel a barnaság csökkenése a bőr kopási folyamataival függ össze.
Néhány napozókrémben, emulzióban már pigmentanyagokat is használnak (kaolint, cink-, titán-oxidot). Fontos, hogy e készítmények egyenletes rétegben kerüljenek a bőrfelületre, máskülönben foltos lesz a barnulás.

Csak
egyenletesen

A hosszú ideig tartó, túl erős fényben történő napozás hatására bőrhúzódás, viszketés, enyhébb bőrgyulladás tapasztalható. Ez a jelenség napozás utáni krémekkel, emulziókkal – amelyek félzsírosak és bőrnyugató hatásúak – csillapítható. Súlyosabb esetekben (napszúrás) orvoshoz kell fordulni.
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a következőkre hívja fel a fogyasztók figyelmét:
– Vásárlás előtt gondolják át, hogy a napozószert felnőtt vagy gyerek részére vásárolják-e, milyen bőrtípusra és hol (strandolásnál, hegymászásnál, síelésnél, stb.) kívánják használni.
– Figyelmesen olvassák el a használati utasítást.
– Győződjön meg a gyártó/forgalmazó nevének és címének meglétéről az esetleg szükséges elérhetőség érdekében, az összetevők feltüntetéséről, különösen az érzékeny, allergiára hajlamos egyének esetében.
– Ellenőrizni kell a lejárati időt, mivel a fényvédő anyagok idővel elbomlanak, a növényi, állati eredetű olajok, zsírok megavasodnak.
– A terméken feltüntetett OÉTI szám tájékoztat annak egészségügyi megfelelőségéről.
– Ne vásároljunk bizonytalan eredetű napozószert.
– Ügyelni kell arra, hogy a termék csomagolása ép, tiszta, jól zárható legyen.
– A fizetési bizonylatot meg kell őrizni, mert minőségi kifogás esetén csak ennek bemutatása után köteles az üzlet a terméket cserélni vagy a vételárat visszatéríteni.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop