Kézimixerteszt

Talán az egyik legegyszerűbb, leginkább használatos háztartási készülék a kézimixer. Kiválasztásakor ezért nem is mérlegelünk hosszasan. Vagy úgy gondoljuk, hogy az „olcsó ugyanazt tudja, mint a drága”, vagy azt, hogy „a drága és márkás nem lehet olyan rossz”… De vajon jól döntünk-e a véletlenszerű vásárlással – A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság összehasonlító vizsgálatából sok minden kiderül.

 

 

Az üzletek a kézimixerek fajtáinak tucatját kínálják. A gépek közismert vagy ismeretlen márkajelzéssel, esetleg valamilyen fantázianévvel származhatnak a Távol-Keletről vagy európai országokból. A vizsgálat során a „többféle funkció több pénzért” elvének háttérbe szorításával, csak a kézben tartott – alapvetően az azonos feladatokra, habverésre, tésztakeverésre készített – gépek közül válogattunk. Törekedtünk arra, hogy a nagyobb vásárlói rétegeknek megfelelően, többségében a közepes árszínvonalú, ismertebb márkajelzésű mixerek szerepeljenek. A sokféleség érdekében a termékeket szakboltban, szakáruházban, bevásárlóközpontokban vásároltuk.

 

 

Adattábla és útmutató
A kézimixer biztonságos és rendeltetésének megfelelő használatához alapvető követelmény, hogy a készülék adattábláján a kötelezően előírt jelöléseket feltüntessék, továbbá megfelelő tartalmú, magyar nyelvű használati útmutatót kapjunk hozzá.
A készülékeken szerepelnie kell a „CE” jelölésnek, amely az európai normáknak való megfelelőséget jelenti.
A mellékelt magyar nyelvű használati útmutatónak tartalmaznia kell a gép összeállításához, működtetéséhez, a tartozékok használatához, és tisztításához szükséges leírást, a biztonságos és rendeltetésszerű használathoz szükséges minden információt.

Alapvető elvárások
A felhasználók többsége egy általános kezelési gyakorlattal rendelkezik, ennek következtében az adott géppel szemben igényei is megfogalmazódnak. Jogos elvárás a közérthető kezelési útmutatón kívül az, hogy a géppel történő munka minimális előkészületet igényeljen, a gépbe a keverőszárakat könnyen lehessen behelyezni, a hálózati csatlakozó vezeték megfelelő hosszúságú legyen, az elvégzendő művelethez kiválasztható legyen a fordulatszám. A készüléket stabilan lehessen elhelyezni a munkafelületen a habverés vagy tésztakeverés közben előforduló rövid szünetekben. Elvárható, hogy a csatlakozó vezeték ne legyen útban munka közben, továbbá a gépnek jó fogása és alacsony zajszintje legyen. A mixerek között esetenként kis tömegbeli különbségek mérhetők, ez például a hosszabb ideig tartó tésztakeverésnél már jelentőséget kaphat. A vásárlók számára manapság már nemcsak a háztartási gépek megbízható működése és hosszú élettartama, de ergonómiai kialakítása is lényeges szempont. A használhatóság mellett a készülékektől alapvető követelményként elvárjuk azt is, hogy biztonságosan működjenek, és ne veszélyeztessék sem használóikat, sem környezetüket, még a használatban előforduló gondatlan kezelés esetén sem. Ez a követelmény vonatkozik a villamos biztonságra, a mechanikai sérülés veszélyére és a tűzveszélyre is. A készülék szigetelési hiba esetén se okozzon áramütést, ne legyen rajta éles él, sorja, továbbá meghibásodás esetén ne gyulladjon ki. A háztartási készülékek baleseti kockázatának mindig meghatározható, alacsony szinten kell lennie.

Teljesítmény, fokozatok
A készülékeken feltüntetett teljesítményadat a készüléknek a hálózatból felvett teljesítményéről tájékoztat. A vásárlók szívesebben választják a nagyobb teljesítményű készülékeket. Ez a szemlélet a gépek hatásfoka miatt nem mindig jó, ugyanis a kézben gyorsan felmelegedő készülék árulkodik arról, hogy a teljesítmény egy része nem kívánt fűtésre megy el. A habveréshez alacsony nyomatékú magas fordulatszám, a tésztakeveréshez nagyobb nyomaték és alacsonyabb fordulat szükséges. Ezekről a lényeges jellemzőkről csak a használat során tudunk meggyőződni. A tesztben szereplő készülékek maximális üresjárati (terheletlen) fordulatszámát 230V, 50Hz névleges hálózati feszültségen mértük. A kézimixerek terheletlen maximális fordulatszáma a percenkénti 900 és 1600 fordulat között van. Valamennyi, a tesztben szereplő készüléket a fordulatszám megválasztásához szükséges fokozatkapcsolóval látták el. Egyes gyártók többletfunkciókkal és kiegészítő elemekkel is ellátják készülékeiket. A használat során ezekről kiderülhet, hogy nagyon hasznosnak, de feleslegesnek is bizonyulhatnak. Az állvány és keverőtál használata időt és fáradságot takarít meg a felhasználónak, a géptestbe illeszthető rúdmixer a darabolási, keverési munkákban hasznos eszköz, amelyek megléte azonban a készülékek alapvető minőségi paramétereit jelen esetben nem befolyásolják.

Kezelhetőség, méret, tudnivalók
A teszt során a minősített jellemzők vizsgálatakor a kezelhetőség az egyik legfontosabb tényező. A mixer a konyhai munka során kézben tartott készülék, ezért a fogantyú kialakítása döntő jelentőségű. Kézre állónak és jól kiegyensúlyozottnak kell lennie. A be-kikapcsolás, a keverőszár kioldása, rögzítése és a fordulatszám beállítása, kezelhetőség fontos szempont. A külső megjelenésnek és a jó kezelhetőségnek összhangban kell lennie. Az előző a jó eladhatóság, az utóbbi a kényelmesebb munka feltétele. A háztartási készülékek rendeltetésszerű használatához szükséges a kötelezően előírt használati útmutató. A használati útmutató megfelelőségét annak tartalma és közérthetősége dönti el. Tartalmaznia kell minden előírt, a termék rendeltetésszerű használata szempontjából lényeges tudnivalót magyar nyelven, és a fogyasztó számára közérthetően. Az értékelés során figyelembe vettük a tartalmi követelmények mellett a szemléltető ábrákat, a nyelvhelyességet és a közérthetőséget.
Higiénia, biztonság
A készülék jó tisztíthatósága a higiéniai követelmények kielégítésén túl időmegtakarítást is eredményez, különösen akkor, ha a gépet az ételek előkészítése során több ízben is használnunk kell. A tisztíthatóság függ a szerkezeti felépítéstől (keverőszárak hossza, kialakítása), a burkolat felületminőségétől, a szellőzőnyílások méretétől, elhelyezésétől, továbbá az illesztési hézagoktól, sarkoktól. Az élelmiszer-feldolgozás alapvető higiéniai követelménye, hogy a feldolgozandó élelmiszer ne szennyeződjön a készülék burkolatára tapadt „lemoshatatlan” ételmaradékoktól. A villamos készülékek jó tisztíthatósága biztonsági szempontból is lényeges, mert a szennyeződések lerakódása a nehezen tisztítható helyeken növeli a balesetveszélyt és a meghibásodás kockázatát. A felcserélhető keverőszár és a keverőszárak befogadására a burkolaton kialakított nyílások együttesen azt eredményezhetik, hogy az élelmiszerek a keverés során olyan helyre is bejuthatnak, ahol mechanikai, illetve villamos szempontból meghibásodást, esetleg a meghibásodás következményeképpen áramütést eredményezhetnek.

Habverés, tésztakeverés
A funkciók tekintetében a habverést és a tésztakeverést vizsgáltuk. A habverés lényege tojásfehérje vagy tejszín térfogatának megnövelése levegő hozzákeverésével. A tojáshabverés vizsgálatokhoz azonos csomagolási keltezésű, 55-60 g bruttó tömegű, friss tojást vásároltunk. A legjobb eredményt adó időtartam- és fokozatbeállítás meghatározásához előzetes vizsgálatokat végeztünk. A hab minőségét késpróbával ellenőriztük. A habok számított fajlagos tömegét használtuk fel a tojáshabverés funkció értékelésekor.
A kisebb fajlagos térfogat jelenti a hatékonyabb habverést. A habveréshez féltartós, 33% zsírtartalmú tejszínt használtunk fel. Az értékelésnél a habveréshez szükséges időt és a hab fajlagos tömegét vettük figyelembe. A tésztakeverésnél a feldolgozandó anyagokat sima falú műanyag keverőtálban közepes fordulaton kezdve, a fordulatot növelve kevertük az anyagokat, amíg az állaguk egyenletessé nem vált, és a tészta el nem vált a tál falától. Az értékelést a tésztakeveréshez szükséges idő alapján végeztük. Ha keverés közben a keverőszárak a tésztában a legnagyobb sebességi fokozaton elakadnak, a gép a „nem megfelelő” minősítést kapja.

A minősítés
A minősítést minden egyes minősített jellemzőnél 5 pontos rendszerben végeztük el. Az összesített pontszámban a minősített paraméterek pontértékei eltérő súlyozó faktorral szerepeltek. A minősített jellemzők közül – kiemelt fontosságuk miatt – a kezelhetőséget 2-es, a funkcionális jellemzőket 3-as súlyozó faktorral vettük figyelembe. Az összesített pontszámok alapján a kézimixerek értékelése a következők szerint történt:

összesített pontszám minősítés
4,51-5,00 kiváló
3,51-4,50 jó
2,51-3,50 közepes
2,00-2,50 még megfelelő
2,00 alatt nem megfelelő

A tesztben 14 különböző típusú és márkajelzésű, a kereskedelmi forgalomban kapható kézimixert vizsgáltunk meg. Ezek közül 6 db Kínából, 8 db európai gyártásból származik az adattáblák feliratai alapján. A kézimixerek minősített jellemzőinek számszerű értékelését a (mellékelt) táblázatban foglaltuk össze. Az összesített pontrendszer alapján 9 db jó, 2 db gép közepes minősítést kapott. A tesztben nem vett részt 3 db, mert nem feleltek meg egy biztonsági előírásnak. Kiváló minősítést egyik készülék sem ért el, a kiválasztott mixerek a középkategóriába sorolhatók, a minősítés eredménye is erre utal. A jó minősítést elértek éllovasai az AEG, a Bosch és a Philips gyártmányok, közöttük minimális különbség mutatkozott.
A további jó minősítési kategóriába sorolt készülékekre jellemző a nem egyenletes funkcionális teljesítmény, mely fontos mutató a használatban. A tésztakeverés meglepően sok gépnél ért el csak „még megfelelő” eredményt (5 db). Valószínűsíthető ok a dagasztószár geometriája és a motor nem megfelelő nyomatéka. A két közepesre minősített mixer a tojáshabverésben és a tésztakeverésben mutatott gyenge eredményeik miatt maradtak le. Az ergonómiai kialakítás vizsgálati szempontjait figyelembe véve a vizsgáló személyek általában jónak ítélték a készülékek kezelhetőségét. A tájékoztatók, használati útmutatók általában jónak mondhatók, e tekintetben három készülék minősítése volt közepes. A minősített jellemzők összesítésében kiegyensúlyozottságot mutatott az első három helyezett, a jó minősítést elért készülékek között a pontszám szerinti különbségek kicsik. A közepes minősítést elért készülékek is csak néhány tized ponttal maradtak le a jó kategóriától.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop