Digitális képkeret - a modern fényképalbum

Digitális képkeret - a modern fényképalbum

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A digitális fényképeket cd-n, dvd-n, vagy a számító-gépben tároljuk, s általában a monitoron nézegetjük. Ezeket a felvételeket ki is lehet nyomtatni, de nincs minden háztartásban professzionális fotónyomtató, előhívatásuk pedig ma még meglehetősen drága mulatság. Szerencsére megszületett a digitális képkeret ötlete, mely a jövőben akár a klasszikus fotóalbumokat is felválthatja.

 

 

A digitális képkeretnél adott egy mini számítógép, annak minden felesleges részegysége nélkül, nagyméretű színes kijelzővel, egy egyszerű képmegjelenítő programmal, esztétikus képkeretben. Az ötlet megszületése óta mind a nagy, mind a kis cégek jelentkeztek termékeikkel, mára igen széles a választék.

Méret

A legkisebb képkereteket digitális kulcstartóknak is nevezhetjük. Az 5-6 cm méretű kicsi készülékek kulcskarikára, esetleg medálként nyakláncra fűzhetők, műanyag vagy fém burkolattal készülnek, színes kijelzőjükön egy vagy néhány kép jeleníthető meg. Kisméretűek az 1,5-2,4 collig, közepesek az 5,6-10 collig terjedő képátlójú kijelzővel szerelt képkeretek. Ez utóbbiakat asztali vagy falra akasztható kivitelben gyártják, a nagyobb, 15-től akár 42 collig terjedő készülékeket inkább reklámcélokra használják.

Képmegjelenítés

A ma kapható készülékek szinte kivétel nélkül TFT LCD színes kijelzővel működnek. A fényképezőgépek jelentős többsége 4:3 oldalarányú képeket készít, a képkeretek többségén a kijelző oldalaránya is ilyen, de kapható széles, 16:9 oldalarányú kijelzővel ellátott képkeret is. Ezek a készülékek azonban nem igazán alkalmasak az álló formátumú képek megjelenítésére. Fontos jellemző még a felbontás, az azonos méretű, de nagyobb felbontású kijelző képe szebb, mint a kisebb felbontásúé.

Áramforrás

A kicsi készülékek elemről, esetleg napelemről működnek, a közepesekhez már akkumulátort adnak. Ezeket a képkereteket szinte kizárólag Lithium-Ion akkumulátorral hozzák forgalomba, egy feltöltéssel körülbelül 2-5 óráig élvezhetjük a lejátszást. A nagyobb készülékek a nagyobb fogyasztás miatt már csak hálózatról működtethetők. Egyes típusokat adapter segítségével az autó szivargyújtójáról is üzemeltethetünk.

Mire figyeljünk?

A digitális képkeret LCD kijelzője sok-sok különálló képpontból, úgynevezett pixelből áll. Minden képpontban három aktív elektronikai alkatrész (tranzisztor) van, a három alapszínnek megfelelően. Néha sajnos előfordul, hogy ezek közül egy, vagy néhány meghibásodik, és ettől az adott képpont nem működik, a kijelzőn egy zavaró színes pont látható. Vásárláskor ezért ajánlatos a készüléket kipróbálni, a kijelzőt közelről alaposan megvizsgálni.
Egy készülék ára függ a hardvertől és a szoftvertől, vagyis a készüléken futó programtól. Az olcsóbb készülékeken futó programok egyszerűbbek, ezért néha kellemetlen meglepetést okozhatnak:

Nem tudja megjeleníteni a hosszú (nyolcnál több karaktert tartalmazó) fájlnévvel rendelkező képeket. Ez azért lényeges, mert sokan - a könnyebb kereshetőség érdekében - a fájlnévbe írják a kép címét, elkészülte helyét, idejét, témáját.*Érzékeny a fájlnévben szereplő ékezetes karakterekre, csak az angol ábécé karaktereit fogadja el.*Csak egy vagy néhány képformátumot képes kezelni (általában ez a JPG), sőt korábban forgalomba került olyan képkeret is, ami egyedi képformátumot használt, ezért a készülékhez mellékelt számítógépes programmal a kiválasztott képeket át kellett konvertálni ebbe a formátumba.*Csak 4:3 oldalarányú képeket képes megjeleníteni, az ettől eltérő oldalarányú képeket egyszerűen kihagyja.*Nem kezeli a nagy képfájlokat. Adott értéknél nagyobb (mintegy 15 MB) képeket nem tud kezelni. Az amatőr fényképezőgépek képei ma még nem haladják meg ezt az értéket, de professzionális fotósoknak érdemes erre is figyelni.

Végezetül még egy veszélyre hívnám fel a figyelmet: a digitális képkeret, mint már tudjuk, egy speciális picike számítógép, és ugyanúgy, mint a nagy gépeket, ezeket is megfertőzheti valamelyik számítógépes vírus. Ha csak megbízható helyről szerzünk be képeket, videókat, és gyakran végzünk vírusellenőrzést azon a számítógépen, amiről a képeket a képkeretre töltjük, akkor jelentősen csökkenthető a fertőzés veszélye. Sajnos azonban arra is volt már példa, hogy egy távol-keleti gyártó digitális képkerete eleve vírussal fertőzötten került forgalomba.

A képek tárolása

A legtöbb képkeret rendelkezik kisebb-nagyobb beépített memóriával. A flash memóriás készülékek közül a kulcstartók általában 1 MB vagy kevesebb, az asztali, fali képkeretek 256 vagy 512 MB memóriával rendelkeznek, de kapható 1-2 GB memóriás is. Gyártanak olyan képkeretet is, amibe kisméretű merevlemezes meghajtót építettek 40-80 GB tárkapacitással. Az ilyen nagy memóriával készült készülékek már zeneszámokat, filmeket is képesek lejátszani. A legtöbb készülék alkalmas egy, de inkább többféle memóriakártya fogadására. Érdemes olyan képkeretet választani, amelyik tudja fogadni fényképezőgépünk kártyáját. A kártya tartalma közvetlenül megtekinthető, sőt, egyes készülékeken a belső memóriába másolható.

Csatlakozás a számítógéphez

Ha a képeket számítógépről akarjuk a képkeretre másolni, akkor a két készüléket csatlakoztatni kell egymáshoz. A legtöbb készüléken ez USB kábelen keresztül valósítható meg, de kapható olyan képkeret, ami Bluetooth kapcsolat létrehozására is alkalmas. Az adatátvitel kétirányú is lehet, azaz a képkeretről is tölthetünk fájlokat a számítógépre. A legújabbakhoz már számítógép sem kell, mert a készülék wlan vagy mobil hálózathoz csatlakoztatható, és így közvetlenül az internetről tölthetünk le képeket.

Szolgáltatások

A digitális képkeretek alapvető szolgáltatása a memóriájában tárolt képek megjelenítése. A képeket a felhasználó egy gombnyomással léptetheti, ahogy régen a fényképalbumot lapozgattuk. Automatikus léptetés is beállítható, ilyenkor állítható a képváltás gyakorisága, és a képeket számos különböző, látványos effektussal úsztatjuk át egyikből a másikba. A kezelőgombok segítségével kinagyíthatjuk az éppen nézett kép egy részletét, vagy lekicsinyíthetjük, és több képet is elhelyezhetünk a kijelzőn. A képek még szebb megjelenítése érdekében beállítható a fényerő és a kontraszt, de létezik olyan készülék, ami a pillanatnyi külső fényviszonyokhoz igazítja a saját fényerejét. A drágábbak további szolgáltatásokat nyújtanak, mint például az automatikus retusáló, egyenletes bőrárnyalat funkció, a vörösszemhatás-csökkentés, a kép szerkesztése, forgatása, nyomtatása. A legtöbb képkeret zenélni is tud, ha előzőleg MP3 formátumú fájlokat is töltöttünk a memóriájába. Általában a képkeret hátulján helyezik el a sztereó hangszórókat. Egyre több készülék videót is képes lejátszani, van olyan képkeret, ami rendelkezik videó kimenettel. Az ilyen készüléket egy nagyképernyős TV-hez csatlakoztatva hordozható lejátszóként használhatjuk.
A különleges szolgáltatások közé sorolhatjuk az intelligens helyzetérzékelést, melynek köszönhetően a készülék helyzetétől függően automatikusan a megfelelő (álló vagy fekvő) helyzetbe fordítja a megjelenítendő képet. Sok képkeret óraként és naptárként is használható, vagy a kényelmes kezelhetőség érdekében távirányítóval is vezérelhető.

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.