Vezetékes telekommunikáció – zsinór nélkül

Nemcsak a mobiltelefonokkal sétálgathatunk – beszélgetés közben – szabadon a lakásban, vagy azon kívül is, hanem az úgynevezett vezetékes készülékekkel is. A ma kapható zsinór nélküli digitális telefonok ráadásul messze felülmúlják néhány évvel ezelőtti analóg társaik tudását, s mindezek ellenére azokhoz képest, töredék áron érhetők el.

 

wifi 

 

A vezeték nélküli vagy cordless-telefon olyan telefonkészülék, mely a vezetékes telefonhálózathoz csatlakozik, rádiófrekvenciás jelátvitellel, egy báziskészülék segítségével. Mit jelent ez – Azt, hogy a fali telefoncsatlakozóhoz egy báziskészülék vagy bázisállomás csatlakozik, amelynek a cordless-telefon és a vezetékes telefonhálózat közötti kapcsolat megteremtése a feladata. Átalakítja a vonalról jövő beszédinformációt rádióhullámokká, és az éterbe sugározza szét a telefonkészülék számára, továbbá a telefonkészülék által rádióhullámokként kisugárzott beszédinformációt továbbítja a vezetékes telefonhálózatra. A készülék tápellátása akkumulátoros, amely több hosszan tartó beszélgetés, vagy készenléti állapotban lévő fogyasztás miatt lemerülne. Ezeket a készülékeket ezért úgy tervezik, hogy beszélgetés után, vagy este, a nap végén ráhelyezzük a báziskészüléken kialakított ülésfelületre, ahol a megfelelő érintkezők összekapcsolódása által töltődni kezd az akkumulátor.
Digitális jelátvitel
A mobiltelefonoknál megszokott digitális, rádiós jelátvitel megoldásához kifejlesztett integrált áramköri családok, elektronikus megoldások egy része beszivárgott a cordless-telefonok technikájába is. Ez főleg azt eredményezte, hogy a zsinór nélküli telefonok digitális jelátvitellel kezdtek dolgozni, ennek köszönhetően töredékére csökkent zavarérzékenységük, valamint javult beszélgetési minőségük és megbízhatóságuk. Ezeket a készülékeket már csak dect-telefonoknak (Digital Enhanced Cordless Telephony – digitálisan fokozott vezeték nélküli telefon) nevezik.
Milyen készüléket válasszunk?
Vásárlás előtt tisztázzuk, hogy mi az, amire szükségünk van. Megelégszünk egy alapkészülékkel, vagy SMS küldési lehetőségre, illetve más kényelmi szolgáltatásokra is szükségünk lesz.
A szolgáltatásokat minden készülék csomagolásán, gépkönyvében feltüntetik. A gyártók weblapján is informálódhatunk, valamint az üzletek szakeladóitól is bő tájékoztatást kaphatunk egy-egy berendezésről. A kínálat hatalmas. Igény lehet az egymás közötti kapcsolatteremtés lehetőségére külön telefonközpont nélkül is. Ilyenkor van szükség a készülékek közötti kommunikációra. Egyes báziskészülékek akár 10 telefont is tudnak kezelni. Még az is megoldható, hogy különböző típusú, sőt eltérő márkájú berendezésekből válasszunk. Ebben az esetben azonban csak olyan készülékek jöhetnek szóba, amelyeknek a leírásában, csomagolásán a GAP (Generic Access Profile – széles körben alkalmazható kompatibilitás) szabvány szerepel. Az ilyen készülékek teljesen kompatibilisek egymással. Nem muszáj ragaszkodni természetesen a GAP-hoz, de akkor elengedhetetlen az azonos típus és márka. Kettes, hármas, négyes szetteket is lehet már vásárolni egy csomagolásban. A bázisegységen kívül, minden további telefonnak van egy-egy alapkészüléke, mely nem bázisállomás, hanem a töltésért felelős modul.
Hatósugár, beszélgetési idő
Sík területen pár száz méter a hatósugár, de épületek, terepakadályok között ez csökkenhet. A hatósugár növelése az egymástól távolabb elhelyezett báziskészülék alkalmazásával megoldható, mivel a készülékek intelligens átállási funkcióval rendelkeznek.
A készenléti, a beszélgetési idő változó. Nem a berendezések villamos fogyasztása tér el jelentősen, hanem a bennük alkalmazott akkumulátorok kapacitása. Egyre inkább elterjedt, hogy nem különleges akkumulátorokat, hanem szabványosakat alkalmaznak a készülékekben. A ceruza, mini-ceruza akkuk a legelterjedtebbek, így könnyen megoldható az elhasználódott akkuk cseréje. A beszélgetési idő általában 10-17 óra, míg a készenléti 110-180 óra között mozog.
Alap- és különleges funkciók
Az alapfunkciók közé tartozik a dect-telefonoknál a hívófél-azonosítás, a híváslista, a telefonkönyv, az újrahívás memória, az alfanumerikus kijelző, a hallgató-hangerő, a csengetési hangerő állítás, a csengetési hang megválasztása, az akku energiaszint kijelzése, a térerő kijelzés stb. Már különlegesnek számít a SIM kártyaolvasó, a háttérvilágítású-kijelző, a TFT LCD kijelző, a kivilágított billentyűzet, a digitális üzenetrögzítő, a fejhallgató csatlakoztathatóság, a kihangosítás, a bébiőr funkció stb.
Mennyibe kerülnek?
Vásárlás szempontjából fontos az ár. Az egy készülékes csomagolásban kb. 7-15 ezer forintért, a két-három, esetleg több darabos szettben 15-30 ezer forintig minden márkájú, típusú készülék elérhető.

 


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop