A MÁV- mizéria tovább folytatódik

Visszavonta a MÁV Biztosító Egyesület engedélyét a pénzügyi felügyelet. Lehet, hogy néhány ezer forintot ráfizetnek a váltásra az ügyfelek, miután nem biztos, hogy marad elég pénz a harmadik negyedévre befizetett díjak visszatérítésére.

 

 

Könnyen lehet, hogy a MÁV Biztosító tagjai kétszer fizetnek díjat a harmadik negyedév egy részére, ugyanis nem biztos, hogy a biztosítónak lesz pénze visszafizetni a fennmaradó összeget. Az egyesület tagjai már mától szerződhetnek új biztosítóval és legkésőbb augusztus 15.-ig válogathatnak az ajánlatok közül. A pénzügyi felügyelet augusztus közepével vonta vissza a biztosító engedélyét, tehát akkor megszűnik a tagok biztosítása. Aki új biztosítóval szerződik, az a szerződéskötés napján automatikusan felmondja az addigi biztosítását.

 

A Független Biztosítási Alkuszok Szövetségének egyik vezetője, Cselovszky Zsolt úgy véli, a biztosítók felkészültek, és nem lesz káosz, ugyanakkor nagyon feszített lesz a következő két hét.

A pénzügyi felügyelet szóvivője, Binder István azt mondja: az autósok érdekében döntöttek úgy, hogy nem ősztől, hanem már most lehet váltani. Így elhárul az a veszély, hogy esetleg a tagok újabb fedezetlen károkat halmozzanak fel. Ez volt az egyik fő szempont, hogy szűkítsék le azt az időszakot, amikor kockázatban vannak még olyan autósok a közutakon, akiknek MÁV-biztosításuk van.

Duplán fizetni

Aki a MÁV Egyesületnél nem fizette be a harmadik negyedéves díjat, még megteheti augusztus közepéig. A felügyelet szerint jobban is jár, ha megteszi. Aki ezt nem fizette be, az új biztosítójánál, ha Bónusz fokozatos, csak A0-ás besorolást kaphat, a Malus fokozatok besorolása változatlan marad. Ráadásul az elmaradt díjat visszamenőlegesen a saját tarifája alapján kéri majd tőle az új biztosító.
Visszamenőlegesen azért kell rendezni a díjat, mert nem szakadhat meg a biztosítási jogviszony. Aki már fizetett a harmadik negyedévre, az új biztosítónak az új szerződés napjától fizeti majd a díjat.
Tehát augusztus egy részére és szeptemberre mindkét helyen fizet. A MÁV Egyesülettől ezt az összeget elméletileg visszakapja majd, ha lesz rá pénz. Az egyesület pénze viszont véges, és nagyon sok olyan kár van, amelynél nem látni, hogy megvan-e a teljes fedezet.

Binder István nem kívánt becslésekbe bocsátkozni azzal kapcsolatban, előfordulhat-e, hogy a harmadik negyedévre befizetett díjakat valaki nem kapja vissza azért, mert a biztosítónak esetleg nem lesz rá pénze.

– Minden tagnak mérlegelnie kell, melyik a kevésbé kockázatos: az, hogy még akár októberig, akár hosszabb időre tag maradt volna egy olyan biztosítónál, ahol a károk egy részére várhatóan nem lesz meg a fedezet, több millió, több tízmilliós kár esetén egyedül kellett volna állni ezt a kifizetést, vagy esetleg csak azt a néhány ezer forintot bukja el, amelyet két helyre kell fizetnie – mondta a Krónikának a PSZÁF szóvivője.

A MÁV Biztosító minden tagja megkapja levélben a kártörténeti igazolást, de ezt nem neki, hanem az egyesületnek kell eljuttatnia az új céghez.

Vizsgálat a TIR Biztosítónál

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a héten vizsgálatot kezdett a TIR Biztosító Egyesületnél – írja a Népszabadság. A lap információi szerint a felügyelet az egyesület tartalékolását ellenőrzi, vagyis arra kíváncsi, hogy a biztosító eszközei kellő fedezetet nyújtanak-e a már bekövetkezett, de még ki nem fizetett, illetve a várhatóan bekövetkező káreseményekre.

Gálffy Alice, a TIR vezérigazgatója a Népszabadságnak elmondta: értetlenül állnak a vizsgálat előtt, hiszen a már leadott második negyedéves adataikból is egyértelműen látszik, hogy az egyesület eleget tesz a tartalékképzésre vonatkozó törvényi előírásoknak.

Nánási Anikó – MR1 Kossuth Rádió


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop