Okos csapok

Az életkörülmények javulásával párhuzamosan több vizet használunk, és lényegesen több meleg vizet. Ennek elsősorban az a magyarázata, hogy a fürdőszoba ma már nemcsak a tisztálkodás, hanem a pihenés és a kikapcsolódás színhelyévé vált. Nincs is annál jobb, mint a napi gondokat egy finom meleg fürdővel vagy a zuhanykabin masszírozó vízsugaraival feledtetni. Ilyenkor pörög a vízóra és gyorsan nő az energiaszámla is, de ez nem baj, hiszen ezek a tevékenységek az élvezetek kategóriájába tartoznak, és nyilván csak az él velük, aki meg is engedheti magának.

 

 

A luxusigények kielégítését szolgáló nagy vízterű kádak és mindent- tudó, zenélő zuhany-, szauna- és gőzkabinok tervezésekor nem a víz- és energiatakarékosság az elsődleges szempont. Mosakodni, tisztálkodni azonban muszáj! Egy okos csap garantálja, hogy az ebbe a csoportba tartozó műveletekhez tényleg csak annyi és olyan meleg vizet használjunk fel, ami a tökéletes komfortérzethez szükséges.

 

A hagyományos, kétgombos csaptelepekhez képest az egykaros csapok nagy előrelépést jelentenek. Az egykaros csapokkal gyorsan beállítható a kívánt vízmennyiség és hőfok, és a vízelzárással sem kell sokat bajlódni. A csapok könnyen kezelhetők, a kar állásából a víz várható hőmérséklete is megbecsülhető. Az igényesebb egykaros csapok jól beállított – hőfok-korlátozó"-ja még a leforrázástól is megóv. Érdekes módon a kiváló erényeket felmutató egykaros csap pazarlásra csábít. A gyakorlat azt mutatja, hogy az egykaros csapok karját esztétikai okokból általában természetes, középső helyzetében hagyják, és nyitáskor a kart ebben az állásban könnyed járása miatt teljesen felemelik. Ilyenkor a csapból, ha kell, ha nem, sok és – legalábbis elvben – fele?fele arányban kevert, meleg víz folyik. Saját tapasztalatunkból tudjuk, hogy a kézmosás rövid ideje alatt a csőhálózat tervezési hiányosságai miatt a meleg víz többnyire nem érkezik meg a csaphoz. Így mégis hideg vízzel mosunk kezet, de a meleg víz készítésének költségeit a energiaszolgáltató ilyenkor is kíméletlenül bevasalja rajtunk. Ha viszont mindenáron meleg vízzel akarunk tisztálkodni, akkor akár percekig várhatunk arra, hogy végre meleg víz folyjon a csapból. Német felmérések azt mutatják, hogy a napi vízfogyasztás 15 százalékát pazaroljuk el a várakozással. Ezen utólag nagyon nehéz segíteni, de egy új lakásnál egy szivattyú beépítésével és a cirkulációs vezeték kiépítésével elérhető, hogy a meleg víz minden csapnál azonnal rendelkezésre álljon. Ráadásul a cirkulációs rendszer ára két?három év alatt feltétlenül meg is térül.
Két?három éve jelentek meg az úgynevezett – hideg víz középállású" mosdócsapok. Lényegük, hogy a csap a kar középső állásában hideg vizet ad, és a meleg vizet a kar balra fordításával lehet nyerni. A tények azt látszanak alátámasztani, hogy az emberek többsége inkább használ hideg vizet, mintsem megdolgozzék a melegebbért. Megbízható mérések bizonyítják, hogy ezekkel a ravasz csapokkal a hagyományos egykarosokhoz viszonyítva 55 százalékkal kevesebb energiát fordítanak a vízmelegítésre. Az energiatakarékosság odafigyelés nélkül is tovább fokozható, ha a mosdócsap – energiafékkel – is rendelkezik. A kezelőkart félig elfordítva, körülbelül a 32-35 C-nak megfelelő állásban a kar megakad. Így figyelmeztet arra, hogy feleslegesen ne használjunk túl meleg vizet. Ha forró vízre van szükség, akkor a kar egy kis többleterővel könnyedén tovább fordítható.
Egy mosdócsapból a nyomástól függően percenként 10?13 liter víz folyik ki. Ilyen sok vízre legfeljebb akkor van szükség, ha a mosdókagylót nagyon gyorsan szeretnénk feltölteni. A kéz- vagy fogmosáshoz és a borotválkozáshoz percenként 3?4 liter víz bőven elegendő, különösen akkor, ha a víz a – minizuhany" által kialakított sugárban áramlik ki a csapból. Az igényesebb, új mosdócsapokat víztakarékos kaszkád kifolyóelemmel látják el, mely a kifolyó víz mennyiségét percenként 7?8 literre korlátozza. Összehasonlításképpen megjegyezzük, hogy egy hagyományos, egykaros mosdócsap egyperces használata 7,15 Ft-ba kerül, míg a kaszkád csappal – a hideg víz középállás és a kaszkád kifolyóelem miatt – ugyanezért csak 2,64 Ft-ot kell fizetni.
A legújabb termosztátos mosdócsapoknál nem kell bajlódni a víz hőmérsékletének beállításával. A csap jobboldali, hőfokskálával ellátott forgatógombja a kívánt vízhőfok beállítására szolgál, a baloldalival a víz mennyiségét lehet változtatni. A termosztát gondoskodik arról, hogy a csapból a pontosan, előre beállított hőfokú víz folyjon.
A legnagyobb kezelési kényelmet az elektronikus csapok kínálják. Ezekből tényleg csak akkor és addig folyik a víz, ameddig a kezünket a vízsugár alatt tartjuk. Borsos árukat a víz- és energiatakarékos működésből eredő alacsony üzemeltetési költségeik ellensúlyozzák.
A látszatra nagyjából egyforma csapok egymástól nagyon eltérő működési és gazdaságossági jellemzőkkel bírnak. Ezért a választásnál nem szabad csupán a külsőre hagyatkozni, hanem érdemes egy kicsit jobban tájékozódni és számolni is.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop