Együtt lenni a legjobb

Együtt lenni a legjobb

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Gulyás Dénes operaénekes és felesége, Szekeres Judit (a Pető-intézet konduktora) Nagykovácsiban építkeztek. Bár két éve kész a ház, szépítgetése nem fejeződött be. S ha valaki azt gondolná, hogy - ez a sosem készül el" hangulat a családi ház átka - téved. A terek folyamatos rendezése, a kert gondozása, a kis hibák javítgatása nem csak fáradságos munkát, hanem állandó kikapcsolódást is jelent.

 

 

Vendéglátóink, Gulyás Dénes és családja nem egyenesen Budapestről, hanem pesthidegkúti házukból költöztek Nagykovácsiba.

 

- Több oka is volt ennek - meséli az operaénekes - , főként hogy a háború előtt épült hidegkúti házunk borzasztó rossz állapotban volt, nem láttuk értelmét felújítani. Egy új ház építése persze mindig költségesebb, de úgy gondoltuk, belevágunk. Nagykovácsi - gyönyörű fekvése miatt is - első látásra megtetszett mindannyiunknak. Választásunk legfontosabb indoka mégsem ez volt, hanem hogy zsákfalu, nincs átmenő forgalom, így tiszta a levegője. Gyermekeinkre - Gergő (16), Bence (14), Orsi (13) - is gondoltunk: nem mindegy, hogy milyen környezetben nőnek fel, milyen levegőt szívnak.

 

- A házat Györgyi Zoltán helyi építész tervezte, akivel nagyon jól tudtunk együtt dolgozni. Rögtön megértette, hogy mit szeretnénk, és a tervek elkészítésénél is folyamatosan kérte a véleményünket. Természetesen mi is hagytuk meggyőzni magunkat, még az egészen fontos kérdésekben is. Tornácos házat szerettem volna - mondja Gulyás Dénes -, de Zoltán lebeszélt róla.

 

Elmondta, hogy a jogszabályok értelmében a tornác beépített területnek számít, amely a ház lakóterületét jelentősen lecsökkentené. Helyette - mintegy kárpótlásul - született a jóval kisebb alapterületű belső udvar, amely meghitt zuga az épületnek: alkalmas napozásra, esti vacsorákra, összejövetelekre. Díszítését Balázs Miklós mozaikművész készítette el. A kiindulópont egy temető szanálásakor idekerült korpusz volt, amelyet mindenfelől mozaikképek vesznek körül: aranysugarai, nyilai mind-mind a kereszt felé mutatnak.

 

- Természetesen voltak olyan álmaink, amelyekhez ragaszkodtunk - folytatja Judit. Semmi szín alatt nem akartunk - a nyolcvanas évek divatja szerinti - emeletes lakóházat építeni, de nem vágytunk kacsalábon forgó palotára sem.

 

- Azt szerettük volna, hogy nagy térben, és világos, napfényes helyiségekben élhessünk. Fantasztikus érzés, hogy amint belépek az ajtón, látom az egész lakást, a szemközti ablakból kilátok a kertre, a fákra, a pázsitra - kapcsolódik vissza Gulyás Dénes a beszélgetésbe.
Valóban. A sok üvegfelület, a hatalmas ablakok tágassá teszik, megnövelik az amúgy is nagy alapterületű ház belső terét. A nappaliba lépve rögtön megakad a szem az egyik falat beborító, hatalmas könyvespolcon: a házigazda saját kezűleg készítette. A polcrendszer kiépítése sem volt kis munka, ugyanúgy, ahogy a könyvek le- és felpakolása is örök kihívást jelent Judit számára, az olvasnivalók rendben tartása ugyanis már az ő feladata.
- Ha jobban megnézik - mondja az énekes - , közel sem tökéletes az alkotás, de számunkra mégis nagyon kedves. Õseim kézművesek voltak - nagyapám kádárszerszámait a mai napig őrzöm - , tőlük örökölhettem a manuális alkotás szeretetét. Közhely, de igaz, hogy amit az ember maga készít, a hibái mellett is szeretetre méltóbb a készen vásároltnál.
- Fontosnak tartjuk, hogy mindaz, ami körülvesz bennünket, érzelmi értéket is hordozzon - mutatja Judit konyhájuk díszét, a több száz éves recept szerint felrakott csikókályhát, amely nem csupán esztétikai okokból épült. A házaspár gyakran használja a - Poór Róbert népzenész és felesége, Visi Ágnes készítette - kályhát, amelyből finomabbnál-finomabb falatok kerülnek az asztalra.
A régiségek szeretetéről tanúskodik a konyhában található kistálaló, az étkező nagytálalója és asztala, amelyek a század elején bécsi barokk stílusban készültek.
Búcsúzóul bekukucskálhattunk az egymás mellett található gyermekszobákba is, amelyekről kiderül, hogy tulajdonképpen alig lakják őket.
- A gyerekek ragaszkodtak ahhoz, hogy külön szobájuk legyen - meséli Judit - , ami természetes, hiszen a kamaszok időnként szeretnek visszavonulni, egyedül lenni. Aztán nagyon gyorsan kiderült, hogy a napi munka és iskola után fennmaradó szabadidőnket jobban szeretjük egymás társaságában tölteni, így itthoni életünk legfontosabb színtere a nappali, és persze tavasztól őszig a megunhatatlan kert.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}