Milyen a jó padlásszigetelés?

A padlásszigetelés a ház energetikai szempontjából az egyik legfontosabb tényező. Ha belegondolunk, hogy a hőenergia akár 25 százaléka is elillanhat a födémen keresztül az épületből, akkor máris megértjük, hogy miért van komoly tétje annak, hogy megfelelő módon készítjük vagy készíttetjük el a padlásszigetelést.

milyenajopadlassziget 210906 720

Milyen a jó szigetelés?
Az a jó szigetelés, amit úgy helyeztek el a padláson, hogy figyelembe vették a tetőszerkezet és a födém anyagát, állapotát és az ingatlant használók igényeit. Ma már rengeteg megoldás van arra, hogy a padlást szigeteljük. Szigetelhetünk polisztirollal, kőzetgyapottal, üveggyapottal, nem mindegy azonban, hogy melyik anyagot milyen födém esetében használunk. A polisztirolt például csak sík, egyenes betonfödém esetében javasoljuk.
Az üveggyapot padlásszigetelés a legnépszerűbb szigetelésfajta padlásfödém-szigetelés esetén, jó ár-érték arányt képvisel, egyszerű munkafolyamat, a világon a leggyakrabban használt szigeteléstípus.
A hagyományos táblás vagy tekercses szigetelés mellett ma már fújható szigetelések közül is választhatunk. A fújós megoldáson belül vannak üveg-, kőzet- és polisztirolszigetelések is. Ezeknek nagy előnye, hogy akár a legkisebb résbe is bejutnak, a kivitelezés gyors és a borított fafödém esetében a két deszka között található résbe fújható. Ez a hagyományos tekercses vagy táblás szigeteléssel csak sokkal nehézkesebben oldható meg.

milyenajopadlassziget 3
Kérjünk előzetes felmérést!
Mielőtt belevágnánk a padlás szigetelésébe, hívjunk fel egy hozzáértő csapatot, akik eljönnek a helyszínre, hogy bejárják, felmérjék a terepet. Ezért ne sajnáljuk a pénzt! Az audit vagy bejárás során a szakemberek megvizsgálják a külső és a belső héjazat állapotát, a jelenlegi szigetelés mennyiségét és minőségét, ellenőrzik a fóliákat. Ilyenkor állapítják meg azt is, hogy belülről, külső oldalról vagy a padlástérről valósítsák meg a szigetelést, melyik típusú szigetelőanyag alkalmas a szerkezetünkbe.
Egy korrekt szakember ezután elvégzi a szükséges számításokat, és felvilágosítást ad arról, hogy miként történik a munkafolyamat. A vizsgálat során könnyen előfordulhat az is, hogy az egész tetőszerkezet javításra vagy cserére szorul.

Tetőszerkezet és szigetelés – komplex védelem
Fontos tudni, hogy ha csak a szigetelésre koncentrálunk, azzal nem megyünk sokra.
A teljes tetőszerkezetnek, fóliáknak, bádogozásnak, cserepeknek, átszellőzésnek is megfelelő módon kell működnie. Ha nincs fólia vagy rossz fóliát építettek be, akkor az negatívan hathat a szigetelésre is. Egy előzetes vizsgálat során sok turpisságra fény derülhet, például korábbi szigetelési hibákra, vagy éppen arra, hogy a szigetelésünk tökéletes, nem kell hozzányúlni. Nem mindegy!

Szigetelés előtt rendrakás
A magyar ember szeret a padláson raktározni, könnyű szívvel pakoljuk fel a sokadik zsák ruhát, kifoszlott matracot, elnyűtt gyerekjátékot, a dédi szép, ám szuvas bútorait. Mivel a padláson ritkán járunk olyan illúziónk alakulhat ki, hogy nincs is sok tárgy, ám a nemlétező tárgyak illúziója szertefoszlik, amint hozzáfogunk a teljes padlás lepakolásához tetőfelújítás előtt. Menjünk elébe a dolognak, rugaszkodjunk neki egy komoly rendszerezésnek, több konténernyi fölösleges tárgytól szabadulunk meg, amelyekre egyáltalán nincs szükségünk. Ha rendezetten, felcímkézve tartjuk a dolgainkat a padláson, sokkal könnyebb lesz áttekinteni, hogy mi az, amire még szükségünk van, tartsuk évente vizsgálatot, és legyünk könyörtelenek!

Le a rágcsálókkal!
És ha már könyörtelenség: mit lehet tenni a rágcsálók ellen? Az a baj, hogy az egér, a nyest és egyéb rágcsálók mindent szétrágnak, nem kímélik a szigetelést sem, a nyest ürüléke súlyosan rongálja a meglévő szigetelést. Ha tehát a nyestek bevackoltak a padlásunkra, először őket kell kipaterolni. Érdemes alaposan átvizsgálni a tetőteret, és a látszólag veszélytelennek tűnő legkisebb lyukakat is betömni, a nyest ugyanis akár öt centiméter átmérőjű lyukon is képes átbújni. Mindenképpen forduljunk szakértőhöz, hogy a nagyobb anyagi károkat elkerüljük.
Amúgy a rendezett padlással sokat tehetünk az ügyben, hogy ne költözzenek be a rágcsálók. Maga a fújható üveggyapot, mint szigetelőanyag szervetlen, nem táplálék az állatok számára, gombák, rovarok, rágcsálók nem támadják meg, viszont nem tartalmaz rágcsálóirtó vegyszereket, sem gombamentesítőt, sem égéskésleltetőt.

milyenajopadlassziget 2
Alakítsunk ki szervizutat!
Ahogy írtuk, lehetőleg ne használjuk a padlást lomok tárolására, azonban nem árt, ha a szigetelés után is fel tudunk menni, meg tudunk igazítani egy cserepet stb. Ha a hőszigetelést a párnafák közé helyezzük be, akkor a kéményhez vagy a padlás közepén érdemes kialakítani egy járófelületet pallóból, deszkából vagy OSB lapból. Így, amennyiben szükséges egy cserépcsere vagy a kémény vizsgálata, akkor az erre a célra kialakított szervizjáraton lehet közlekedni, és nem tesszük tönkre a szigetelést.
Összegezve, akkor tudunk jó padlásszigetelést kialakítani, rendelni, ha előtte válaszolunk néhány fontos kérdésre:

  • mire akarjuk használni a padlásteret
  • tárolásra is akarjuk használni
  • mi, az, ami most a padláson van (itt jön be a lomtalanítás)
  • vannak-e vezetékek a padláson
  • szükséges-e, hogy járjunk a padláson, ha igen, milyen módon alakítanánk ki a szervizutat
  • vannak-e rágcsálók a padláson, ha igen, előbb szabaduljunk meg tőlük, kérjük rágcsálóirtó szakember segítségét.

Amennyiben figyelembe vesszük a cikkben felsorolt szempontokat, kiváló padlásszigetelést alakíthatunk ki, ezzel pedig rendkívül sokat javíthatunk az ingatlan energetikai hatékonyságán, értékén.
 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop