Milyen a jó padlásszigetelés?

Milyen a jó padlásszigetelés?

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A padlásszigetelés a ház energetikai szempontjából az egyik legfontosabb tényező. Ha belegondolunk, hogy a hőenergia akár 25 százaléka is elillanhat a födémen keresztül az épületből, akkor máris megértjük, hogy miért van komoly tétje annak, hogy megfelelő módon készítjük vagy készíttetjük el a padlásszigetelést.

milyenajopadlassziget 210906 720


Milyen a jó szigetelés?
Az a jó szigetelés, amit úgy helyeztek el a padláson, hogy figyelembe vették a tetőszerkezet és a födém anyagát, állapotát és az ingatlant használók igényeit. Ma már rengeteg megoldás van arra, hogy a padlást szigeteljük. Szigetelhetünk polisztirollal, kőzetgyapottal, üveggyapottal, nem mindegy azonban, hogy melyik anyagot milyen födém esetében használunk. A polisztirolt például csak sík, egyenes betonfödém esetében javasoljuk.
Az üveggyapot padlásszigetelés a legnépszerűbb szigetelésfajta padlásfödém-szigetelés esetén, jó ár-érték arányt képvisel, egyszerű munkafolyamat, a világon a leggyakrabban használt szigeteléstípus.
A hagyományos táblás vagy tekercses szigetelés mellett ma már fújható szigetelések közül is választhatunk. A fújós megoldáson belül vannak üveg-, kőzet- és polisztirolszigetelések is. Ezeknek nagy előnye, hogy akár a legkisebb résbe is bejutnak, a kivitelezés gyors és a borított fafödém esetében a két deszka között található résbe fújható. Ez a hagyományos tekercses vagy táblás szigeteléssel csak sokkal nehézkesebben oldható meg.

milyenajopadlassziget 3
Kérjünk előzetes felmérést!
Mielőtt belevágnánk a padlás szigetelésébe, hívjunk fel egy hozzáértő csapatot, akik eljönnek a helyszínre, hogy bejárják, felmérjék a terepet. Ezért ne sajnáljuk a pénzt! Az audit vagy bejárás során a szakemberek megvizsgálják a külső és a belső héjazat állapotát, a jelenlegi szigetelés mennyiségét és minőségét, ellenőrzik a fóliákat. Ilyenkor állapítják meg azt is, hogy belülről, külső oldalról vagy a padlástérről valósítsák meg a szigetelést, melyik típusú szigetelőanyag alkalmas a szerkezetünkbe.
Egy korrekt szakember ezután elvégzi a szükséges számításokat, és felvilágosítást ad arról, hogy miként történik a munkafolyamat. A vizsgálat során könnyen előfordulhat az is, hogy az egész tetőszerkezet javításra vagy cserére szorul.

Tetőszerkezet és szigetelés – komplex védelem
Fontos tudni, hogy ha csak a szigetelésre koncentrálunk, azzal nem megyünk sokra.
A teljes tetőszerkezetnek, fóliáknak, bádogozásnak, cserepeknek, átszellőzésnek is megfelelő módon kell működnie. Ha nincs fólia vagy rossz fóliát építettek be, akkor az negatívan hathat a szigetelésre is. Egy előzetes vizsgálat során sok turpisságra fény derülhet, például korábbi szigetelési hibákra, vagy éppen arra, hogy a szigetelésünk tökéletes, nem kell hozzányúlni. Nem mindegy!

Szigetelés előtt rendrakás
A magyar ember szeret a padláson raktározni, könnyű szívvel pakoljuk fel a sokadik zsák ruhát, kifoszlott matracot, elnyűtt gyerekjátékot, a dédi szép, ám szuvas bútorait. Mivel a padláson ritkán járunk olyan illúziónk alakulhat ki, hogy nincs is sok tárgy, ám a nemlétező tárgyak illúziója szertefoszlik, amint hozzáfogunk a teljes padlás lepakolásához tetőfelújítás előtt. Menjünk elébe a dolognak, rugaszkodjunk neki egy komoly rendszerezésnek, több konténernyi fölösleges tárgytól szabadulunk meg, amelyekre egyáltalán nincs szükségünk. Ha rendezetten, felcímkézve tartjuk a dolgainkat a padláson, sokkal könnyebb lesz áttekinteni, hogy mi az, amire még szükségünk van, tartsuk évente vizsgálatot, és legyünk könyörtelenek!

Le a rágcsálókkal!
És ha már könyörtelenség: mit lehet tenni a rágcsálók ellen? Az a baj, hogy az egér, a nyest és egyéb rágcsálók mindent szétrágnak, nem kímélik a szigetelést sem, a nyest ürüléke súlyosan rongálja a meglévő szigetelést. Ha tehát a nyestek bevackoltak a padlásunkra, először őket kell kipaterolni. Érdemes alaposan átvizsgálni a tetőteret, és a látszólag veszélytelennek tűnő legkisebb lyukakat is betömni, a nyest ugyanis akár öt centiméter átmérőjű lyukon is képes átbújni. Mindenképpen forduljunk szakértőhöz, hogy a nagyobb anyagi károkat elkerüljük.
Amúgy a rendezett padlással sokat tehetünk az ügyben, hogy ne költözzenek be a rágcsálók. Maga a fújható üveggyapot, mint szigetelőanyag szervetlen, nem táplálék az állatok számára, gombák, rovarok, rágcsálók nem támadják meg, viszont nem tartalmaz rágcsálóirtó vegyszereket, sem gombamentesítőt, sem égéskésleltetőt.

milyenajopadlassziget 2
Alakítsunk ki szervizutat!
Ahogy írtuk, lehetőleg ne használjuk a padlást lomok tárolására, azonban nem árt, ha a szigetelés után is fel tudunk menni, meg tudunk igazítani egy cserepet stb. Ha a hőszigetelést a párnafák közé helyezzük be, akkor a kéményhez vagy a padlás közepén érdemes kialakítani egy járófelületet pallóból, deszkából vagy OSB lapból. Így, amennyiben szükséges egy cserépcsere vagy a kémény vizsgálata, akkor az erre a célra kialakított szervizjáraton lehet közlekedni, és nem tesszük tönkre a szigetelést.
Összegezve, akkor tudunk jó padlásszigetelést kialakítani, rendelni, ha előtte válaszolunk néhány fontos kérdésre:

  • mire akarjuk használni a padlásteret
  • tárolásra is akarjuk használni
  • mi, az, ami most a padláson van (itt jön be a lomtalanítás)
  • vannak-e vezetékek a padláson
  • szükséges-e, hogy járjunk a padláson, ha igen, milyen módon alakítanánk ki a szervizutat
  • vannak-e rágcsálók a padláson, ha igen, előbb szabaduljunk meg tőlük, kérjük rágcsálóirtó szakember segítségét.


Amennyiben figyelembe vesszük a cikkben felsorolt szempontokat, kiváló padlásszigetelést alakíthatunk ki, ezzel pedig rendkívül sokat javíthatunk az ingatlan energetikai hatékonyságán, értékén.
 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát

2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. 2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett. A fertődi Esterházy-kastély felújítását 2013-ban a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg. A magyar kormányt az a cél vezérelte, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezetett el, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. A rekonstrukció kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg, további kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg. Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amely az átadó ünnepség után újra betöltheti ezt a szerepet. A megnyitott Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.   További információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.  

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.