Lakásbiztosítás – számoljunk kalkulátorral!

Magyarországon a lakások több mint fele biztosított, amely adat jól hangzik ugyan, de a legtöbb szerződés régi, elavult, így, ha káresetre-szolgáltatásra kerül sor, gyakran ér bennünket kellemetlen meglepetés.

lakasbiztositasszamoljunkkalkulat 720

A számos lakásbiztosítási cég ajánlata közül vajon hogyan találjuk meg a legjobbat? Érdemes a témában független szakértővel konzultálni, hiszen az egyes lakásbiztosítások egészen különbözhetnek a részleteikben, de érdemes kipróbálni a Biztoshely lakásbiztosítás kalkulátorát, amely nem vesz igénybe többet pár percnél, mégis sokat nyerhetünk vele. Ki sem kellett mozdulnunk, jobbnál jobb ajánlatok közül válogathatunk. Szempont lehet az is, hogy érdemes azzal a biztosítótársasággal szerződni, ahol a kötelező, az élet- vagy a Casco-biztosításunk is van, együttkötés esetén ugyanis sokkal kedvezőbb áron juthatunk lakásbiztosításhoz.is. A kalkulátor segít abban is, hogy megválaszthatjuk, szeretnénk-e húsvér személlyel beszélni, akár online.

Lássunk néhány, a biztosítással kapcsolatos fontosabb kérdést.

Ki lehet szerződő és biztosított?
Gyakorlatilag bárki, cég és magánszemély is, aki biztosítani szeretne egy lakást, és vállalja a biztosítási díj fizetését.

Hogyan történik a szerződéskötés, mennyi az időtartama, mit kell tudni a felmondásról?
Bár a biztosítási ajánlatot a biztosítótársaságtól kapjuk, jogilag a szerződő tesz ajánlatot a biztosítónak, amely azt 15 napon belül vagy elfogadja, vagy elutasítja. Ismét csak jogilag: ha a biztosító nem reagál 15 napig (vagy kibocsát egy kötvényt), az azt jelenti, hogy a szerződés létrejött. A biztosítási szerződés fenntartási díjfizetéssel történik, ennek gyakorisága negyed-, fél- vagy év. Ennek elmaradása esetén a biztosító törli a szerződést, a türelmi idő 30-90 nap között változik, a biztosítócégektől és a velük kötött szerződéstől függően.
A biztosítást akár mi, akár a biztosítótársaság is felmondhatja, általánosságban legalább 30 nappal a biztosítási évforduló előtt a másik fél tudomására kell hozni a döntést. Úgynevezett érdekmúlás következtében is véget érhet a szerződés, például ha a biztosított ingatlant eladjuk, ilyen esetben az adásvétel hónapjának végéig illeti meg a biztosítót a díj.

Mit kell tudni a biztosítási összegről?
A biztosítási össze az a maximális összeg, amelyet káreset esetén kifizet a biztosító. Fontos, hogy a szerződés megkötésekor a valós összeget (vagyis az ingatlan és ingóságok értékét) adjuk meg, mert Magyarországon gyakori az alulbiztosítás, amely akkor áll elő, ha a vagyontárgyak valós értéke nagyobb, mint a biztosított összeg. Ha a korábban biztosított ingatlanunk árában például nagyobb növekedés áll be, mindenképp jelezzük e tényt a biztosító felé. Emellett az is előfordul, hogy túlbiztosítunk valamit, de ez is kerülendő, hiszen hiába biztosítottunk magasabb értékre, a biztosító indokolatlanul nem fizet, csak drágább díjat fizettünk a semmiért.

Értéktárgyak is biztosíthatók?
Igen, az ékszerek, gyűjtemények, művészeti alkotások biztosítása során igénybe lehet venni értékbecslő segítségét, de az érték megállapításához támpontul szolgálhat az az összeg, amennyiért a szerződés időpontjában értékesíthetnénk az adott ingóságokat.

Betörés és lopás esetén mi a teendő?
Az észlelést követően azonnal értesíteni kell a rendőrséget és a biztosítócéget is, legfeljebb két napon belül. Amennyiben lehetséges, a helyszínt a felmérésig úgy kell hagyni, ahogy azt a betörés után találtuk.

Nyitókép: Pixabay

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop